A helyi ellenzék szerint a jelenlegi gazdasági válság közepette lehet, hogy nem erre kellene elkölteni azt a pénzt.

Nettó 111 millió forintot költ el összesen a fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzat, az összeg azonban három fa elültetését és a kapcsolódó munkálatok elvégzésére lesz fordítva a Szomory Dezső téren – tudta meg az rtl.hu.

Három fát ültetne el 111 millióért a fideszes vezetésű V. kerület

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A lap információi szerint a három, "extra méretű" fát 30 millió forintért rendelték meg (20-30 éves fákról van szó), maga az ültetés pedig ugyancsak 30 millió forintba fog kerülni. A fák gondozását célzó vízgépészet megújítása és az automata öntözőrendszer 40 millió forintba kerül, a maradék összeget pedig az egyéb építési és adminisztratív költségekre tervezték be.

A fákat úgynevezett stockholmi eljárással ültetik majd el, erről a cikkben az olvasható, hogy a fa gyökérzetét speciális vázrendszerbe helyezik el, a talajt pedig úgy alakítják ki, hogy az garantálja a vízáteresztést és a megfelelő levegőzést. Az eljárással a fák sokkal egészségesebbek lesznek és akár két-háromszor is hosszabb ideig élhetnek, mint a hagyományos módszerrel elültetett társaik. 

Budapesten ilyen módszerrel ültették el a fákat a Bartók Béla úton. Az eljárás hátránya ugyanakkor, hogy drága a kiépítés, a Főkert korábbi közlése szerint csak akkor éri meg ezt a módszert alkalmazni, ha egész fasort telepítenek (mint ahogy ez a Bartók Béla úton is történt). Egy fára vetítve a hagyományos ültetéssel összehasonlítva a Stockholm-módszeres eljárás költsége 5-6-szor nagyobb is lehet.

A helyi ellenzék szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben jobb lenne, ha másra költenék inkább ezt a pénzt, de faültetés beindításáról szóló előterjesztést már elfogadta a kerület illetékes bizottságának kormánypárti többsége, így már csak az ugyancsak fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter polgármesteren múlik, hogy valóban beindul-e a beruházás.

A Szomory Dezső téren vannak kisebb, ültetett fák, és dézsában kitett növények is, utóbbiakat az új fák elültetése után a kerület más pontjaira szállítják el.

Forrás: rtl.hu

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
2012-2013-ban több száz fát vágott ki a fideszes V. kerületi önkormányzat.
"A Kossuth tér átépítését érintő 20 milliárdos kiemelt beruházás során történt fairtások legutóbb két hete verték ki a biztosítékot, amikor április 19-én hajnalban, pár órával a favágásról szóló önkormányzati hirdetmény éjszaka történt (!) megjelentetése után mintegy 200 fát irtottak ki a Parlament előtt. A BRFK Korrupciós Bűnőzés Elleni Osztálya is nyomozott az ügyben, de egy hónap alatt lezárta az aktát: bűncselekmény hiányában az eljárást megszüntetik, a határozat ellen nincs helye panasznak."

Most meg 3 db 20-30 éves fát ültetnének át 111 millióért. Ami kétséges, hogy túlélik-e. Talán nem kellett volna annyi fát kivágni, és ez a 3 fa meg hadd maradjon ott, ahol most van. Ott van a legjobb helyen.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Németh István
@Karvaly: @percsi: @gina: @nemkati: @balos: Csak halkan mondom, jól figyeljetek!!! Fontos, hogy tudjátok!!! A 2010 óta regnáló kormányunk a nemzetnek adott, tett a nemzet polgáraiért! Ezt ugye nem tagadjátok?? A korábbi kormányok az szdsz-mszp paktumok és az mdf -is eladták az országot, kiárusították értékeit! Ugye ezt is elismeritk-e!?
Na most mi a büdös ribanc kurva anyátokat akartok és követeltek; a moslék dobrev -gyurcsány gyilkosok, a felhergelt moslék kommunista szakszervezetek buzdítására! ROHADJATOK MEG!!! Polgárháborút akarok a dobrevéknek kijátszani az országot! Aljas gazemberek! Fújjjjj!
Karvaly
@Németh István: maga+ int feljött a setétből fossa itt hülyeségeit+1bites eszét a repedt sarkú mama jól érzi magát a körúton öreg az ideggyógyszert ne felejtse el bevenni na+ a kékerest egy kis fény nem ártana a búrájának hogy megvilágosodjon de lehet hogy+már késő lenne kit érdekel orbán+gyurcsány 1bites eszével ezt nem tudja felfogni öreg ki kezdte a minősítést mert nem én karvaly nem felejt
nemkati
@Németh István: Azt tudod ugye, hogy a stílus maga az ember. A te stílusod undorító, a mondanivalód pedig hazugság és gyűlölet. Nahát akkor ezt rakd szépen össze.
Németh István
@Karvaly: sajnos nem vagy vitaképes, nagyon buta vagy! A tényeket meg különben sem kell, miként a megtörténteket nem is lehet vitatni! Vélemény lehet, ha ismerős a tökéletes körülménye a történésnek! (ha egy almát körbe-körbe nézel mindig más képet ad!)
namihami
Naná, hogy ennyibe kerül. Hiszen mostanság ment és megy fel a fa ára.
Karvaly
@Németh István: ja maga szerint +én vagyok buta,mert nem vagyok orbán+gyurcsány felszopó,maga+egy propaganda lexikon orbán szócsöve,szép idő van menjen maga+fényterápiázni ne tapogatózzon a sötétben

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.