A GKI Gazdaságkutató elemzte kicsit a költségvetési számokat, ebből állapította meg, hogy nem az Európai Unió pénzén múlik a tanári bérek emelése, mert azt a kormány meg tudná már most is oldani – ha akarná.

A GKI Gazdaságkutató elemzése szerint a többi foglalkozáshoz képest jelentős kereseti hátrányba kerültek a tanárbérek az elmúlt években, ez például a fegyveres testületek diplomásaihoz mérten látható különösen jól. A fegyveres szerveknél "ugyanis  1,8-2,1-szeres a többlet, de a (sok érettségizettet is foglalkoztató) rendőrségi átlag is 22-42 százalékkal magasabb, mint az alap- és középfokú oktatásban foglakoztatott diplomások keresete. Ráadásul a különbség nő az életkor szerint (a 30 év alatti rendőrök keresete 24-43 százalékkal haladja meg a pedagógusukét, ami 50 év felett 45-66 százalékra nő)" – írja az elemzés nyomán a hvg.hu.

A GKI szerint a kormány, ha akarna, most is tudna béremelést adni a tanároknak

Az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által a pedagógusokért meghirdetett szolidaritási tüntetés résztvevői a Műegyetem rakparton 2022. október 23-án. 

Fotó, címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

A Fidesz-kormány javaslata jelenleg az, hogy a 2025-ig terjedő időszakban 77 százlaékkal emelik meg a pedagógusok keresetét, amely akkorra a diplomás átlagbér 80 százalékát fogja elérni – a kormány az uniós pénzek megszerzéséért ezt az ígéretet tette az EU intézményei felé. 

A GKI elemzése szerint az ekkora mértékű emelés már eleve lebecsüli a tanári hivatást, hiszen ugyanannyi idejű tanulást 20 százalékkal kevesebbre értékel más diplomás szakmáknál. A GKI szerint további probléma, hogy a kormány a jellemzően egyetemi diplomás tanári fizetést nem az egyetemi diplomás átlaghoz kívánja felzárkóztatni – a főiskolai és egyetemi diplomás kereset között 43 százalékos különbség van a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

A GKI elemzése szerint ha a tervezett kormányzati értékkel számolunk, de emellett figyelembe vesszük, hogy közben az egyéb diplomások bére is nő, akkor a cég becslése szerint a tanárok bére az egyetemi diplomás bér 74 százalékát, a tanítóké pedig a főiskolai végzettségűek 61 százalékát fogja elérni 2025-re (a jelenlegi 54, illetve 45 százalékhoz képest). A GKI elemzése szerint a magas infláció miatt a diplomás bérek közel 31 százalékkal fognak emelkedni a 2022-es szinthez képest.

"A GKI becslése szerint a kormányzati javaslat 2025-ig összesen közel 892 milliárd forintba kerülne úgy, hogy 2025-ben 480 milliárd forinttal lenne több kiadás, mint 2022-ben. A nettó költségvetési kiadás ugyanakkor 2025-ig összesen 525 milliárd forintra rúg, s 2025-ben 311 milliárd forintot tesz ki – a különbség oka, hogy a tanárok bruttó béréből az adók és a járulékok visszafolynak a költségvetésbe.

A vizsgált pedagógus körben a diplomás bérek 2023-as elérése összesen bruttó 2000, nettó 1177 milliárd forintba kerülne 2025-ig (akkor a kiadások bruttó 770, nettó 450 milliárd forinttal lennének magasabbak, mint 2022-ben). Mivel a GDP 27,5 ezer milliárd forinttal nő 2025-re (2022-höz képest), ezért a GDP arányos bruttó kiadásnövekedés a kormány tervei szerinti béremelés esetében átlagosan 0,15 százalékot tenne ki, míg a teljes kereset felzárkóztatás miatti bruttó kiadás átlagosan a GDP 0,32 százalékát érné el. A nettó kiadás rendre a GDP 0,1 százaléka, illetve 0,21 százaléka lenne"

- olvasható a cikkben.

A GKI szerint a 450 milliárd forint a központi költségvetésben egyáltalán nem kigazdálkodhatatlan összeg (aminek több mint 80 százlaékát az EU állja ráadásul), mert Varga Mihály pénzügyminsizter nemrég pont arról beszélt, hogy a kifizetési stoppal a kormány csak októberben 300 milliárd forintos kiadást tud megfogni. 

A cikk szerint a 2022-re tervezett költségvetési hiány 3152 milliárd forint, a központi költségvetés idei évre tervezett kiadási főösszege pedig 20,2 ezermilliárd forint.

Forrás: hvg.hu

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Arra van pénz amire a Geczi akarja.
Az oktatást leépíteni akarja, ezt a vak is látja. Az összeszerelő üzembe elég, ha írni olvasni tud, de lehet, még az sem fontos. Csak lehessen hülyíteni. És lehet, mert az ország fele elhiszi, hogy a szankciók miatt szakadt ránk az Orbán által 12 év alatt kitermelt szar.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@KisTehen: Akkor hogy, hogy még itthon vagy??
Emmersson71
@KisTehen: ...mert jóval alacsonyabb bérért vállalja a munkát!
csak úgy....
@KisTehen: téged trollnak ki ,hol és mennyiért vett fel? :) -te másra alkalmatlan?
back in black
@KisTehen: Vesztes vagy, lumpenproli. (utánanéztél a szónak - maximálisan illik rád és a fatádra!)

Milyen ország az, amelyik nem tudja kitermelni a tanárok fizetését?

15 év alatt rendbe tették Európa egyik legrosszabb oktatási rendszerét, és ebből mi is tanulhatunk

telex.hu/kulfold/2022/10/23/portugalia-magyarorszag-oktatas-reform-fejlodes-pisa

Erre varrjál gombot, te lumpenproli!

(lumpen proletár - nézz utána, rólad írnak benne!)
back in black
A többieknek üzenem, nem fogok szépen írni, hogy neked vagy bárki másnak tetszen!
Egyszer már elpusztult az egész világ (többszáz millió ember és csak nyolcan élték túl), akkor sem tetszett Noé üzenete senkinek.
Én nem vagyok Noé és nem vagyok Illés.
"Hát akkor kinek mondod magad..."

Úúúristen, a legnagyobbal viccelődöm.
Az van skacok, hogy nekem ezt is lehet.
Te is viccelődhetnél a legnagyobbal, de az van, hogy nem ismered.
"Ha nem tudsz valakivel viccelődni, komolyan sem tudsz beszélni róla." /én/
Hallgassunk zenét: www.youtube.com/watch?v=YLwAQZEw1mw

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.