Szeptember végén arról biztosították az orosz narratíva miatt felháborodott magyarországi ukrán civil szervezetek képviselőit a belügyminisztériumban, hogy át fogják írni a vitatott oldalát a nyolcadikosoknak szóló földrajzkönyvnek. Ez eddig nem történt meg.

A hvg.hu cikke szerint hajlandó a kormány rendezni a nyolcadikosoknak szóló földrajzkönyv miatt kirobbant botrányt, miután Ukrajna tiltakozott, hogy a könyv egyik oldala az orosz narratívát mondja fel.

Hvg.hu: megígérte a kormány, hogy átírják az ukránokat kiborító földrajzkönyvet, de eddig ez nem sikerült

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A lap arról értesült egy, az oktatási államtitkárságon tartott egyeztetésen résztvevőtől, hogy a Belügyminisztérium alá tartozó államtitkárság utasítására "virtuálisan" kicserélik az ominózus földrajzkönyv 122. oldalát.

Az említett oldalon olyan formában írnak Ukrajnáról, mintha az nem egy agresszor által indított inváziót szenvedne el szuverén országként, hanem az országban élő orosz kisebbséggel szemben robbant volna valamiféle belső fegyveres konfliktus. 

„A népes Ukrajnában a nemzetiségek eloszlása nagyon egyenlőtlen. A többség ukrán nemzetiségű, de az ország keleti részén jelentős az oroszok aránya, a Krím-félszigeten pedig ők alkotják a többséget. A két keleti szláv nyelv (orosz, ukrán) hasonló. Az oroszok által lakott országrészekben a lakosság egyötöd része kevert orosz–ukrán nyelven beszél. Ennek ellenére a két népcsoport gyakran szemben áll egymással. Ellentétük fegyveres konfliktust is kirobbantott a Krím-félszigetért.”

- olvasható a 122. oldalon, amelyen egy olyan illusztráció is szerepel, amelyen Oroszország, az Egyesült Államok és az Európai Unió marakodnak Ukrajnán (a könyvről és az illusztrációról egyébként még a Telex írt szeptember 6-án).

Ukrán civil szervezetek mellett Ukrajna budapesti nagykövetsége is tiltakozott a Külügyminisztériumnál az üggyel kapcsolatban. 

"A magyar kormány tompítani igyekszik a feszültséget a témában: nem hivatalosan jelezték a nagykövetségnek, hogy Oroszország agresszor, Magyarország pedig elismeri Ukrajna területi integritását, de a tankönyv ügye a Belügyminisztériumnál Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárhoz tartozik. Hivatalosan viszont – a diplomáciában szokatlanul – a jegyzékre azóta sem reagáltak.

A diplomáciai szinttől a belügyminisztériumi illetékese, Maruzsa államtitkár is távol tartotta magát, és szeptemberben vissza is üzent a tőle találkozót kérő ukrán ügyvivőnek, mondván: „nem indokolt találkozó ez ügyben”. Nyitottabbnak mutatkozott viszont a szeptember közepén a tárcát levélben megkereső négy magyarországi ukrán civil szervezet felé"

– olvasható a cikkben.

Szeptember 29-én, két héttel a levél elküldése után a négy aláíró szervet közül három képviselője bent járt a belügyminisztériumban, ahol "segítőkészek és megértők voltak" velük, és több ígéret is elhangzott a kormányzat részéről (Maruzsa Zotán oktatási államtitkár ugyanakkor nem volt ott):

- az online verzióban minél hamarabb kijavítják a régi szöveget az új, az ukrán civil szervezetekkel egyeztetett szövegre;

- a nyomtatott könyvekkel már nem tudnak mit kezdeni, de az iskoláknak javasolják, hogy a kijavított verzió szerint használják majd a tananyagot;

- az érintett könyv kifut a rendszerből, az újnál pedig – amely a 2023 szeptemberében induló tanévben használnak először – az Ukrajnáról szóló részt előzetes egyeztetésre megküldik a civileknek.

A hvg.hu ellenőrizte a tankönyv online verzióját, ám abban még most, közel egy hónappal a szeptember végi egyeztetés után sem javították a kérdéses részt. A lapnak nyilatkozó Petrovszka Viktória (aki az egyik magyarországi ukrán civil szervezet elnöke) szerint az új szövegváltozat tervével azóta sem jelentkezett az államtitkárság. Hozzátette, lehetséges, hogy azért nem sietnek az új szöveggel, mert a nyolcadikos diákok valamikor február-március körül fogják venni ezt a részt.

A lap megkereste a Belügyminisztériumot, hogy az ígéretükről érdeklődjön, de a cikk megjelenéséig nem kaptak választ. A cikk végén még hozzáteszik, hogy a tankönyv 2017-ig objektív volt, ekkortól lett oroszbarát a szövegezés, ami nemcska Ukrajnát érintette, de a délszláv háborúról is felületes propaganda szerepel a könyvben.

Forrás: hvg.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Ezek az ukránok sem értenek semmit sem. Ha megígérték, akkor meg lett ígérve. Magyarszág qurmánya így műküdik.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@csak úgy...: ma, 10:36 ♦ Kíváló! Ott a pont.
Nessy
Eggyel több be nem tartott ígéret! Elfér a többi közt!
Eladott Ország
@Nessy: ma, 11:29 ♦ Hofi: „Hát, szélvédettnek szélvédett, de megmarad a büdös is...” (A Tiszta Őrültek Házában jelenetben megkérdezi Árpád vezért, miért a Kárpát–medencébe telepedett le a Honfoglaláskor.) Nesze neked, cucialista brigád mozgalom! Na, de ilyet, hogy egyszerűen ne adjanak szeszt ki- lencig. Szóval, ezért jobb a Szovjetunióban, ott az órát két órával előre tolták. Ott már 7-kor kilenc!”
Szabadságot elvtársak ( Krassó György)
uploads.disquscdn.com/images/fa8059788a8a7265717cfc33639cfa92afe1eddb4ee6522e3ef711d870b9841a.jpg?w=800&h=1277
almalibre
Az idézett szöveg pontos, senki számára sem sértő, a hiszti eröltetett…

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.