Orbán Viktor szerint „vállalhatatlan és káros” döntés, hogy Grúzia nem kapta meg az EU-s tagjelölti státuszt, miközben Moldova és Ukrajna igen.

Orbán Viktor a Karmelitában fogadta a grúz miniszterelnököt

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Csütörtökön a Karmelitában fogadta Orbán Viktor a grúz miniszterelnököt, Irakli Garibashvilit. Facebook-oldalán azt írta a magyar miniszterelnök, hogy Európa energiaellátásának biztosításról tárgyaltak. Az MTI beszámolója szerint stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a két kormányfő.

Az egyeztetést követő sajtótájékoztatón arról beszélt Orbán, hogy megnövekedő kínálat tudja letörni az árakat, ami elemi érdeke Magyarországnak, hiszen

„Az ország harcol az infláció ellen, amely tekintélyes részben a magas energiaárak miatt áll elő”.

Téma volt Grúzia EU-s tagjelölti státusza is. Orbán szerint „nagyon rossz, diszkriminatív döntés” született Brüsszelben, amikor megadták az EU-tagjelölti státust Moldovának és Ukrajnának, de nem adták meg Grúziának.

Erre fűzte fel Orbán, hogy a háborúval kapcsolatos álláspontjuk is közel van egymáshoz. „Mi, magyarok ugye az ukrán-orosz háborúban azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat akarunk minél hamarabb és ez nagyon hasonlít a grúz megközelítésre.”

A grúz miniszterelnök a háborúról azt mondta, hogy teljes mértékben elfogadhatatlannak ítélte az ukrajnai háborút, Ukrajnát pedig országa minden lehetséges módon támogatja. Grúziának továbbra is fontos az uniós tagság elérése, és szeretnének NATO-taggá is válni.

Forrás: mti.hu, Telex.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.