Ahogy arról a napokban beszámoltunk, a Mi Hazánk Corvin téri megemlékezésén olvasta fel Budaházy Edda Budaházy György levelét: így jelentette be Budaházy György, hogy éhségsztrájkba kezd a börtönben. A hírek szerint most a Kúria megszüntette Budaházy György letartóztatását és bűnügyi felügyeletét rendelte el.

Bevált az éhségsztrájk? Megszüntették Budaházy letartóztatását
Fotó: A terrorcselekmény miatt elítélt szír férfi, Ahmed H. melletti szimpátiatüntetéssel egy időben, Budaházy György mellett demonstráló ellentüntetők a Madách téren 2016. december 3-án. Tizenhárom év fegyházbüntetésre ítélte a terrorcselekménnyel, testi sértéssel, kényszerítéssel vádolt Budaházy Györgyöt elsőfokú, nem jogerős ítéletében a Fővárosi Törvényszék 2016. augusztus 30-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Előírta, hogy a tartózkodási helyéül szolgáló ingatlant nem hagyhatja el, és a mozgását nyomon követő technikai eszköz alkalmazását rendelte el

- tette közzé pénteken a legfőbb bírói fórum.

A Kúria oldalára felkerült közlemény csak monogrammal említi a terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmények miatt B. Gy. és társai ellen folyamatban lévő ügyben született végzést.

Végzésének indokolásában a Kúria kifejtette:

a Fővárosi Ítélőtábla helyesen állapította meg, hogy a nem jogerős ítélettel kiszabott 17 évi szabadságvesztés magában hordozza a szökés, elrejtőzés veszélyét, az a tény pedig, hogy a terheltet időközben újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt gyanúsítottként hallgatták ki, felveti a bűnismétlés veszélyét.

A vádlott ugyanakkor az eljárás során kifogástalan magatartást tanúsított – folytatták –, az idézéseknek eleget tett, és elérhető maradt akkor is, amikor nem jogerősen hasonló tartamú szabadságvesztést szabtak ki rá. A bűnismétlés veszélyét pedig csökkenti a Kúria szerint, hogy Budaházy György újabb gyanúsítotti kihallgatására úgy került sor, hogy a jelenlegi eljárás alapját, valamint az újabb gyanúsítás alapját képező cselekmények között tíz év, majd a vádlott meggyanúsításáig az újabb ügyben további három év telt el.

A Kúria arra is rámutatott, hogy

a letartóztatás indokoltságának időszakos felülvizsgálata során mindig behatóan vizsgálni kell, hogy z elérni kívánt célok a személyi szabadságot korlátozó enyhébb kényszerintézkedéssel elérhetők-e. Különösen irányadó ez, ha a büntetőeljárás jelentősen elhúzódik. Ezen nem változtat az sem, ha a terhelt az elhúzódó eljárásban nem végig áll a legsúlyosabb személyi szabadságot elvonó kényszerintézkedés hatálya alatt.

A kényszerintézkedés célja mindig az eljárás zavartalanságának biztosítása: az, hogy a vádlott az eljárásban ne szökjön meg vagy ne rejtőzzön el, illetve az eljárás alatt ne kövessen el újabb bűncselekményt – mutatott rá a Kúria. Hozzátették: az eljárás extrém elhúzódása esetén tehát fokozottan érvényesül az elérni kívánt eljárási cél biztosítására még megfelelő legenyhébb, vagyis legkisebb szabadságkorlátozással járó kényszerintézkedés alkalmazásának követelménye. Ezeknek a veszélyeknek a kiküszöbölésére a bűnügyi felügyelet alkalmazása ebben az ügyben megfelelő – állapították meg.

Forrás: MTI

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Vajon, hasonló igéret belengetése esetén ez a fideszes hatalom Lakatos Dzsokit is szabadon engedné? Vagy Kolompár Szamantát?
Akkor nosza, itt a követendő példa. Bűnöző vagy, de nem akarsz ülni? Hírdess éhségsztrájkot! Jaaaaa, hogy ez csak fideszkegyenceknél jön be? Akkor bocs...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@Pági: attól, hogy egy fasiszta náci felforgató.. Magyarországon lassan ez lesz a hazafiság szinonimája.
karma1
@Horizont: Aranyom, ignoralt ezt a vadparasztot, kar koptatni ra a klavit! Engem szombatonkent szokott a budos halfarok megtalalni, nem tudja meg a hulyeje, hogy egyetlen "valaszat" se olvasom, hanem minden torolve van olvasas nelkul.
Most reszketve varjak a trollfizut, hogy ki tudjak fizetni a rezsiszamlajukat, kulonben netezhetnek majd gyertyafeny mellett, hihihi...:)
karma1
Nagy kamu lehet ez az egesz! Nem ehsegsztrajkolt ez a majom egy percet se - csak orban kiengedte - ennyike! Ha ehsegsztrajkolt volna, azzal mar tele lett volna az osszes turulos fos ujsag, es a tiz kormukkel astak volna ki neki az alagutat a Gyorskocsibol...:) Hazudnak ezek mihnden szinten!
Németh István
Miután törölték a beírásom NEM ISMÉTLEM! DE azt kiegészítendő a véleményem a következő>
A lényeg, hogy a Budaházyt a mai napig fogva tartók az őt feljelentőkkel és eljárást indítókkal az ügyészséggel és a bíróságokkal együtt súlyos felelősség terheli, egyrészt a koncepciós eljárás, és az elhúzódó igazságszolgáltatás okán! Felmerül a kérdés, hogy az eljárást indítók és a jelenlegi (12 éve regnáló) kormány közt nincs-e valamiféle érdekkapcsolat!
Nagyon tartok attól, hogy VAN!
Németh István
Ha viszont van érdek kapcsolat akkor melyik kormány miben bibas??? Közben volt államelnök váltás kettő is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.