A Magyar örökség hónapjának záróeseményén vett részt a köztársasági elnök Torontóban, az mRNS-vakcina megalkotója pedig egy rangos orvosbiológiai-kitüntetés miatt járt a kanadai nagyvárosban.

A magyarokat szeretik és elismerik Kanada Ontario tartományában, az itteni magyar közösség pedig ugyanúgy számíthat Magyarországra, mint Kanadára – jelentette ki a köztársasági elnök szombaton Torontóban, ahol részt vett a Magyar örökség hónapjának záróestéjén.

Kanadában járt Novák Katalin elnök, Karikó Katalinnal is találkozott

A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök (j) és Karikó Katalin Széchenyi-díjas kutatóbiológus, biokémikus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója Torontóban, a York Egyetemen 2022. október 28-án. Karikó Katalin október 27-én megkapta Kanada egyik legrangosabb orvosbiológiai kitüntetését, a Gairdner-díjat. MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula

Fotó, címlapkép: MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula

Novák Katalin hangsúlyozta, egyszerre lehetséges 100 százalékban magyarként és 100 százalékban kanadaiként élni, és a helyi magyar közösség tagjainak címezve szavait kijelentette, hogy 100 százalékban tartja magát a Magyarországon élő magyarok elnökének és egyben a kanadai magyarok elnökének is. Kötelességének nevezte, hogy tudjon róluk, törődjön velük és büszke legyen rájuk. Biztosította hallgatóságát arról, hogy amiként az ontariói magyarok számíthatnak a tartományra, és Kanadára, ugyanúgy számíthatnak Magyarországra és államfőjére is.

Elmondta, államfői időszakának kezdetén elkötelezte magát, hogy azért dolgozik majd, hogy a magyarokat jobban értsék és elismerjék a világban; utazásai során a nemzetközi partnereknek is szeretne egy valósághűbb képet bemutatni Magyarországról.

Kanadában járt Novák Katalin elnök, Karikó Katalinnal is találkozott

A Sándor-palota által közreadott képen Igaz Máté Árpád torontói ideiglenes ügyvivő , Balla Sándor, a Kanadai Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke, Vass-Salazar Mária ottawai nagykövet, Michael Tibollo mentális egészségért és szenvedélybetegségekért felelős tartományi miniszter, Novák Katalin köztársasági elnök, Rudy Cuzzetto, az ontariói törvényhozó gyűlés tagja és Kinga Surma, infrastrukturáért felelős tartományi miniszter, a rendezvény díszvendégei Torontóban a Magyar örökség hónapjának záróestéjén a rendezvénysorozat létrehozásáról szóló törvény okiratának másolata előtt 2022. október 29-én.

Fotó: MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula

Megtiszteltetésnek nevezte, hogy Kanadában Ontario tartomány parlamentje úgy döntött, minden október a Magyar örökség hónapja, ami óriási tisztelet az itt élő magyar családok, egyben minden magyar, különösen 1956 hősei előtt.

Novák Katalin azt mondta, az október különleges hónap a magyarok számára, a "szabadság hónapja", amikor a magyarok ünneplik nagyszerű magyarok tetteit, akik elnyerték a világ elismerését, de a világ nem volt elég bátor ahhoz, hogy segítséget nyújtson az 1956 októberében Budapesten elkezdett forradalom befejezéséhez. "Hatvanhat évvel ezelőtt a magyaroknak elegük lett a terrorból, a marxizmus doktrínájából és az életük minden területére betolakodó zsarnokságból" – fűzte hozzá.

Kiemelte azt is, 2022 különleges év abból a szempontból, hogy a forradalom óta eltelt 66 év fele az elnyomó rezsim alatt telt, másik fele viszont már a szabadságban, és a magyarok örökre ragaszkodnak szabadságukhoz.

Nagyszerű lenne, ha a magyarok ma minden erejükkel a jövő felé fordulhatnának, és ezért is olyan drámai, hogy a szomszédságban háború dúl és a világ egészét sújtja az energiaválság – mondta a köztársasági elnök. Hozzátette, hogy a "békénket ma ismét veszély fenyegeti", Európát egészében rengeti meg a Magyarország szomszédjában dúló háború, amely a régió békéjét, stabilitását és biztonságát veszélyezteti. Az Ukrajna területi integritását fenyegető háborúnak mielőbb véget kell érnie – szögezte le Novák Katalin. A XXI. század nem lehet ismét a háború évszázada Európában, amelyben Kelet és Nyugat egymás ellen fesztül, ezt nem lehet megengedni – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Novák Katalin az ünnepségen a Magyar Érdemrend kitüntetést adta át a magyar származású professzornak, az 56-os szülők gyermekeként született Radványi Lászlónak, az Ontario Rákkutató Intézet elnökének, és Michael Tibollónak Ontario tartományi kormány olasz származású tagjának, aki egyik kezdeményezője volt annak, hogy tartományi törvénybe foglalják a Magyar örökség hónapját.

Novák Katalin kanadai látogatásának első hivatalos napján, pénteken találkozott a Torontóban tartózkodó kutatóval, Karikó Katalinnal, aki csütörtökön megkapta Kanada egyik legrangosabb orvosbiológiai kitüntetését a Gairdner-díjat. A találkozóról a köztársasági elnök a közösségi médiában többi között azt írta, jó volt hallani, hogy Karikó Katalin számára is milyen fontos a család, valamint a kutató által elért eredményekre utalva megjegyezte, "büszkék lehetünk arra, hogy egy magyar édesanya ma a követendő példa sok kislány és fiatal női kutató számára".

Forrás: mti.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Meg kell hagyni, szeret röpködni. A mi pénzünkön.
lampa laz
Megérte neki ez a k.elnöki kinevezés, mert most 5 évig túristáskodhat a pénzünkből családostól.
Pálinkás Pál
szép kép...a NER ribanc ,meg a kesztyűsbáb, besúgó...a covid kamu " élharcosa "
Lepényleső
Annyira nermzeti e kormány,amennyire itt köztársaság van?
orsos vendel
Latom mer a fideSS-nek mar ket repulös Gizije van...az adofizetök penzen !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.