Bod Péter Ákos, a jegybank korábbi elnöke szerint az árstop további áremelkedéseket generál. Más szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az ársapka sem tudta megfékezni a brutális élelmiszer-inflációt. 

Az ATV Híradó riportja szerint lassan egy éve már, hogy a kormány befagyasztotta a benzin és a gázolaj árát, februárban pedig hat alapvető élelmiszer árára került ársapka.

Szakértő: az árstopok csak nagyobb inflációt eredményeznek, nem tudják lefékezni az áremelkedést

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Utóbbival a kormány az elszabadult inflációt akarja visszaszorítani (amely már az orosz-ukrán háború februári kitörése előtt érezhető volt), ám a Híradónak nyilatkozó Bod Péter Ákos szerint az árstopok nem állították meg az áremelkedést.

A jegybank volt elnöke elmondta, az árszabályozással átmeneti árhullámokat lehet csak áthidalni. 

Rövid távon talán megfogják az árat, de hosszabb távon inkább rontanak a helyzeten, mert elhúzzák az inflációt. Azonkívül nem nagyon logikus beavatkozás: rontja a gazdasági klímát és tulajdonképpen további áremelésekre serkenti a gazdasági szereplőket

– mondta el az ATV Híradójának Bod Péter Ákos közgazdász.

A Híradó riportja szerint a legtöbb országban az inflációt ráengedték a gazdaságra úgy, hogy közben a gazdasági szereplők támogatásokban részesültek: Franciaország és Olaszország meghosszabbította az üzemanyagot terhelő adók csökkentését, utóbbi országban pedig a kenyér és a tészta áfamentes lett. Több uniós tagállamban a lakosság egyszeri szociális juttatásban részesült. 

Bod Péter Ákos szerint ezek a lépések ugyan gyorsabb árnövekedést eredményeznek, viszont az infláció hamarabb lefut. Magyarországon azonban újabb pénzromláshoz vezet az ársapka intézménye, mert a hatósági áraknak egyszer vége lesz és akkor újabb áremelkedés fog jönni.

Tóth Levente, a Bank360 elemzője úgy látja, az ársapka egy kényszerintézkedés, ami mellett a kormány szociális okból is dönthetett, mert így a szegényebbek olcsóbban vásárolhatják meg az alapvető élelmiszereket. Tóth szerint a kormány így próbálja meg tompítani az árcsúcsot.

Az, hogy összességében nagyobb élelmiszer infláció jött volna, mint ársapkák nélkül, ezt nem lehet kijelenteni, ilyen kutatási adat nincs, de azt ki lehet jelenteni, hogy az ársapkák nem voltak képesek megfékezni az egészen brutális élelmiszer inflációt

– mondta el a Híradónak az elemző.

A riportban elhangzott, az élelmiszerek az elmúlt egy évben átlagosan 35,2 százalékkal drágultak, viszont a kenyérért közel 92, a sajtért 95 százalékkal kell többet fizetni most, mint egy éve.

Molnár László, a GKI vezérigazgatója a Híradónak nyilatkozva elmondta, ő egyenes arányosságot lát az ársapka és az infláció emelkedése között, szerinte az árstop sose volt jó ötlet.

Ha adott termék ára rögzítésre kerül, akkor az a statisztikában annak a terméknek a súlyával egy nulla szorzót kap, tehát ténylegesen és fizikailag mérsékelné az árindexet, ha a kereskedők nem hárítanak ezt át más termékek árába, mint ahogy eddig is ez történt

– magyarázta, és hozzátette, a fogyasztó ezért semmit se nyer, hanem globálisan bukik mindenki, ráadásul az árstopos termékekből hiány alakul ki.

Forrás: atv.hu

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Az uniós ársapka rossz, az orbáni ársapka meg jó. Mit nem lehet ezen érteni?
Ha a csirke farhát ócccó, akkor azt kell enni, nem marha steaket.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Macskaszem
Az uniós ársapka rossz, az orbáni ársapka meg jó. Mit nem lehet ezen érteni?
Ha a csirke farhát ócccó, akkor azt kell enni, nem marha steaket.
tothjani
Az ársapkás termékek ára nem emelkedett, igaz korlátozottan lehet kapni.
De ha az ember nem nyugdíjas, vagy propagandista, (vagy nyugdíjas propagandista ) hanem dolgoznia kell, akkor nem biztos hogy ráér otthon órákig főzőcskézni megy tésztát gyúrni, igy megveszi a félkész termékeket már dupla áron, hiszen a veszteséget valahol be kell hozni.
Yoda69
DILETTANS BARMOK!
A fideSS ezzel csak elhuzza az inflaciot, ami meg jovore is 20% lesz ha igy folytatjuk. A franciáknál mar csak 6%., de az Unios atlag is messze a magyar inflacio alatt van.
Baker
@KisTehen: Pedig 2006-ban őt jelölte volna Orbán a Fidesz-MDF közös miniszterelnök jelöltjének :P

index.hu/belfold/orban260/
kereső
@sgl: CSAK!!! Megmondta már a nyugdijak elrablója is, Abádszalók és a Tisza-tó nagyasszonya.
kormanyos63
@KisTehen: Tehénke, nem kell ahhoz libsi szakértőnek lenni, hogy megállapitsa bárki, hogy az ársapkás termékeken keletkező veszteséget a többi terméken fogják behozni kereskedők, tovább növelve az inflációt, még brutálisabbá téve az élelmiszerek árát, amit lassan már nem lehet megfizetni a kurva alacsony fizetésekből és nyugdíjakból, mig az orbán rezsim tagjai havi 4-5-milliós fizetést vesznek fel érdemtelenűl!
Rohadjanak meg mindannyian!
ómió
Hát, aminek nem emelkedik az ára, az csak "növelheti" az inflációt! Amié meg emelkedik, az, ugye, "efftársiasan csökkenti!? Ó, diló! Ne hagyd el őket!
Gazella
@Maccska: menj nyalni mélyen segget az O1G-t!!!
Már a fideszesek is siránkoznak!! Bruuuuuhubuhuhhu
orsos vendel
@KisTehen: Lemernem fogadni, hogy ez a boci BUNKO, fideSS-es ALLAT !!! BOCS ALLATOK !!!
kereső
@sgl: Komolyra forditva: Azért, mert a nagyszerű 15 éves szerződés szerint az orosz gáz beszerzési ára- amit aktuálisan fizetünk, az két hónapos csúszással követi a tózsdei árat. Azaz, a most beszerzett gáz- a júliusi tőzsdei áron történik. Nem mellesleg, a többlet!!! gázt a magyar kormány kiváló közgazdászai- figyelmen kivül hagyva a piaci folyamatokat júliusban vették meg, amikor a tőzsdei ár a legmagasabb volt. Feltételezhető, hogy valamennyi- 700 millió köbmétter többlet gáz ezen áron érkezik, miközben a gáz világpiaci és tőzsdei ára folyamatosan csökkenni kezdett augusztustól, szeptembertől meg "bezuhant". Ugye milyen okos, a gazdasági folyamatokat, piaci és politikai!!! előrejelzéseket figyelő kormányunk, gazdasági szakértőink vannak??Nem figyeltek az USA-ra, amikor kijelnetette, hogy felszabaditják a stratégiai gázkészleteikket Európa érdekében-, hogy a betároláshoz és a napi szükséges gáz vásárlás árait lenyomják.Mindez időigényes- de lám bejött.
kereső
Nem mondom, hogy hazudik az orbán kormány- mert DE!!!, hiszen szükségük van arra az ÁFA bevételre, amelyet a magas infláció eredményez.Működik a "szegények adója", csak immár elérte az "alsó középosztály" szintjét is. A kormány nem hallgat olyan közgazdászokra, mint Bod Péter- és ez a hiteltelenségét súlyosbitja, amelynek következtében a magyar forint még tovább fog romlani, ami újabb inflációs nyomást fog okozni. Spirál-spirál után.
simmering73
Néztem a romániai árakat, mert ott állítólag száguld az infláció. Hát tényleg döbbenetes. Az élelmiszerek 30-40%-kal kerülnek kevesebbe mint nálunk. De például az étolaj 8-900ft (sipka nélkül), itthon a nem ársipkás Kunsági étolaj 1850ft/liter (Auchan).
CsipkeRózsa
Bod Péter Ákos:

"...és tulajdonképpen további áremelésekre serkenti a gazdasági szereplőket"

Ez a legfontosabb, a sapkás termék árát nem emelhetik, amit ezeknél a cikkeknél veszítenek a kereskedők, azt ráteszik a többi árúcikkre. A sapka levétele után már a megemelt árat azoknál a cikkeknél nem árazzák vissza.
Nessy
@sgl: Ezt már én is kérdeztem többször, is, de a hívek ezt nem olvasták el, nem is válaszoltak a kérdésre!
justhpeter
Orbánnak kell az emelt áfa-bevétel. Ezért van egy a kormányzati rombolás.
kormanyos63
@justhpeter: Így igaz ahogy írod, a brutálisan megemelkedő élelmiszerárakból óriási ÁFA-bevételre(a 27%-os áfával világelsők vagyunk) tesz szert az állam(idén már elérte ez az összeg az 1000-milliárd forintot) és az a nagy probléma ezzel, hogy ezt a +extrabevételt is ellopja orbán és bűnbandája, és nem a rászorulók életkörülményeinek a javitására költik!
magyar1
Nagyon sok indokolatlan áremelés van, tejföl közepes dobozzal akciósan 1800.-ft???
Eladott Ország
A kontárok fejedelme ársapkában. Jobb, mint a korona, ez illik hozzá. Gyurcsány fizetése 0 ft-volt, az Euró 275 Ft és csak 13 államtitkárral irányította az országot. Ez a Felcsúti rohadt cigány havi 5 millió Ft keres. 400 Ft felett az euró és 103 államtitkára van. EZT AKARTÁTOK EMBEREK EZT A TEHETSÉGTELEN SZEMÉT ETNIKUMOT.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/291331610_1380700609076509_4203450914025381746_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=jC1TwRkrQn4AX_kWqVX&_nc_oc=AQnbDMhRTF_YerdOQtlPnArtfgrVerbiBD1lJRd_f9_Sd8rjOw4JTicMp2ik1DvDSaY&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfCXIr5JRlfBcS7ABuxIE_7Qt7y-qrDTzH20C5VcVMCFcw&oe=6365BE70
Lepényleső
Talán ez a lényeg,hiszen így a plusz áfa és ehgyéb adóbevételektől a kincstár pénztől hemzseg,
ami aztán magánosítva szőrén-szálán eltűnik mint a kezükbe került közvagyon,közpénz,- midegy?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.