A Klímapolitikai Intézet kutatója azt valószínűsíti, hogy a tél kezdete az átlagosnál hidegebb és csapadékosabb, viszont a tél második fele a szokásosnál enyhébb lehet.

Az InfoRádiónak nyilatkozott Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója, mivel az intézet a bonyolult modellezések alapján azt valószínűsíti, hogy az idei tél kezdete az átlagosnál hidegebb és csapadékosabb lehet, de a tél második felel a szokásosnál enyhébb lehet majd – olvasható az Infostart.hu cikkében.

Kemény lehet a tél eleje egy kutató szerint: novembertől az újévig az átlagosnál hidegebb lehet Európában

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Kovács szerint ugyanakkor több tényezőt is figyelembe kell venni:

"Először is vizsgálni kell a trendeket, hogy mit mutattak az elmúlt évek, évtizedek. A másik, hogy egy adott évben, illetve azt megelőzően milyen éghajlati, időjárási trendek voltak a Földön. Ebből megpróbálunk egy rövid tükrözést csinálni a jövőre vonatkozóan, ide pedig bejön majd a téli időjárás, a légköri rendszer kémiai, fizikai megannyi folyamata. Ezek alapján a különböző előrejelző modellek becsléseket végeznek, ezeket összehasonlítjuk egymással, és különböző forgatókönyveket lehet felállítani. Ebből ki lehet választani, hogy melyik a legvalószínűbb és melyik a legkevésbé"

– mutatta be a szakmai hátteret a kutató.

Pontos jóslatot nehéz tenni Kovács szerint, de úgy látják, a globális előrejelző modellek alapján novembertől az újévig az átlagnál hidegebb lehet a tél Európában, és nagyon nagy az esély a havazásra is.

"Anticiklonális évről beszélünk, úgy tűnik, ez ki fog tartani az évben, ami azt jelenti, hogy 30-35 százalék az esély arra, hogy Szibéria felől keleties irányítású légáramlattal száraz, hideg levegő érkezik. Ezt onnan is tudjuk, hogy az elmúlt években Szibériában erőteljesebb volt a hó-, illetve jégfelhalmozódás"

– mondta el Kovács Erik, aki szerint nagyon valószínű, hogy hogy egy csendes-óceáni hatás miatt januárban és februárban viszont enyhébb időre lehet számítani. Mint kifejtette, decemberben várhatóan 0,5-1,5 fokkal lesz hidegebb, és többször is előfordulhat, hogy 0 fok alatt marad napközben is a hőmérséklet. Január-februárban viszont 1,5-2 fokkal lehet melegebb az átlagnál, fagy is csak éjszakánként valószínűsíthető, de mindezek csak valószínűségek a kutató szerint.

Forrás: infostart.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
Felesleges talalgatni, majd jon ami jon. A tarozok fel vannak toltve, meg egy kemenytelet is ki lehet huzni.
Az mas kerdes hogy mindezert a magyar ember 5x annyit fizet, mint a tobbi Unios polgar. O1G elintezte nekunk.
jesz
@KisTehen: szarok a náci németekre...ahhoz mit szólsz, hogy a szétbombázott házaik előtt a szabad ég alatt üldögélnek az ukrán civilek, öregek, gyerekek, betegek?...

Ők nem örülnek ennek a hírnek...Ukrajnában egy kicsit hidegebb van, pedig ők is Európa része.
Shikari
Remélem, lesz végre fehér karácsony!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Így van most Gálvölgyi János
Szórakozás - 2023. June 3., 16:36
Így van most Gálvölgyi János
A szomszédba látogatott III. Károly király
Nagyvilág - 2023. June 3., 12:00
A szomszédba látogatott III. Károly király