A KR NNI 16 személlyel szemben javasol vádemelést bűnszervezetben, illetve bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem miatt. A gyanúsítottakhoz köthető további 9 bandatagot Ausztriában már el is ítéltek. Az osztrák és a magyar rendőrök több mint félezer kilogramm kábítószer kereskedelmét tudták bizonyítani a két évig tartó nyomozás során.

Több mint fél tonna drogot adtak el: 16 gyanúsítottból álló bűnszövetség sorsa került az ügyészek kezébe

Fotó: police.hu

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály (KR NNI NBEFO) győri osztálya 2021 tavaszán ütött rajta a nemzetközi bűnbandán – olvasható a rendőrség honlapján.

A drogbizniszben utazó csapat ellen még a Soproni Rendőrkapitányság Felderítő Alosztálya kezdett el nyomozni 2020 májusában, miután olyan hír kelt szárnyra, hogy Sopron belvárosának egyik lakásához tartozó postaládáját kábítószer értékesítésére használják. A felderítés egy olyan kiterjedt hálózattal rendelkező bűnszervezethez vezetett, mely Dunántúl öt megyéjét is ellátta kábítószerrel. Ezek többsége marihuána volt, míg kisebb mennyiségben amfetamin – olvasható a rendőrség honlapján.

Amikor 2021 év elején körvonalazódott, hogy a bandavezér, S. Csaba a drogot külföldi kapcsolatán keresztül szerzi be, akkor a nyomozásba bekapcsolódtak a KR NNI NBEFO győri nyomozói is, majd közös információgyűjtésbe kezdtek a Győr-Moson-Sopron és a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság felderítőivel.

A tavaly április végi rajtaütéskor egyszerre csaptak le valamennyi bandatagra. Az akciót a KR NNI koordinálta, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Göcsej MEKTA alegysége, valamint a Készenléti Rendőrség és a Terrorelhárítási Központ több műveleti egysége bevonásával. A közös művelet délutánján beazonosították és elfogták a bűnszervezet albán származású, koszovói vezetőjét, Kristijan S.-t is, akinek a búvóhelyén 5 kilogramm marihuánát, 1,5 kilogramm amfetamint és több ezer euró készpénzt foglaltak le. Akkor összesen 9 fő ellen folyt büntetőeljárás. Az elmúlt 1,5 év alatt azonban ez a szám összesen 16 főre duzzadt.

A mindenre kiterjedő, nagyon aprólékos nyomozás megállapította, hogy a kiterjedt bűnhálózat Koszovó és Szerbia területéről csempészte be a kábítószert Bécsbe, ahol ismételt disztribúció után került a kábítószer a szomszédos országokba, így Magyarországra is.

Az ügy előrehaladtával a KR NNI szorosan együttműködött az osztrák LKA Burgenland (Burgenland Tartományi Bűnügyi Hivatal) kábítószer elleni egységével is, akik a magyar-albán bűnszervezet felső kapcsolataival szemben folytattak büntetőeljárást. A közös bűnügyi együttműködés során számos esetben történtek Magyarország és Ausztria területén kihallgatások, határon átnyúló műveletek és elfogások.

A közel két éven át tartó nyomozás során a két ország rendőrei több mint 500 kg marihuána, 4 ezer MDMA extasytabletta és 18 kg amfetamin kereskedelmét tudták bizonyítani.

Ausztriában 9 embert már el is ítéltek ebben az ügyben, míg hazánkban a KR NNI győri egysége 16 személlyel szemben fejezte be most a nyomozást. Négyükkel szemben bűnszervezetben, míg tizenkettőjükkel szemben bűnszövetségben jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetése miatt javasolnak vádemelést. Az iratokat és a bizonyítékokat a napokban küldték meg a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészségnek.

Forrás: police.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.