Sallai Katalin Krisztina mellett Deczki Sarolta, Krusovszky Dénes és Schein Gábor írók, irodalmárok vehetik át pénteken az idei Déry Tibor-díjakat.

Kitüntették az egyik Kölcseyből kirúgott tanárt
Fotó (illusztráció): Pixabay

A Déry Tibor író özvegyének végakarata alapján létrehozott díjat a Déry Tibor Alapítvány évente ítéli oda az irodalmi élet kimagasló alkotóinak. Déry Tibor özvegye vagyonával az irodalmi élet kimagasló alkotóinak munkásságát kívánta támogatni. A pénzjutalommal járó kitüntetés forrása a Déry-hagyaték, beleértve a Déry-művek után keletkező jogdíjak összegét is. Az elismerés egyúttal a 128 éve született Déry Tibornak is emléket állít.

A díjat odaítélő kuratórium elnöke Závada Pál író, titkára az Artisjus főigazgatója, Szinger András, tagjai pedig Bán Zsófia író, irodalomtörténész, Ilia Mihály irodalomtörténész és Keresztesi József író.

Deczki Sarolta irodalomtörténész, filozófus, kritikus a magyar irodalomtudomány művelésében elért kimagasló eredményeiért részesül Déry Tibor-díjban; Krusovszky Dénes költő, író, kritikus pedig a magyar irodalom művelésében elért kitűnő eredményeiért nyerte el az elismerést.

A kuratórium a magyar nyelv művelése és az egyetemes irodalom tanítása jegyében betöltött hivatásának kimagasló gyakorlásáért ítélte oda a díjat Sallai Katalin Krisztina magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanárnak,

míg Schein Gábor költő, író, műfordító, esszéista a magyar költészet, széppróza és irodalomtudomány terén elért kimagasló eredményeiért lett díjazott – áll az alapítvány közleményében.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Sallai Katalin egyike azon öt tanárnak, akiket elbocsátottak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, azután hogy, részt vettek az oktatás problémáinak megoldását célzó polgári engedetlenségi mozgalomban.

Magyartanár, iskolánk korábbi diákja, 1988 óta, azaz 34 éve tanít a gimnáziumban. Megtehette volna, hogy augusztus 1-jétől megindítja a nyugdíjaztatását, de akkor december 1-jén fel kellett volna állnia, és két érettségiző osztályát át kellett volna adnia egy új kollégának. A végzős osztályainak az alap órákon kívül az év végi vizsgára felkészítő, gyakoroltató foglalkozásokat is indított. Több mint tíz éven át versfelolvasó délutánokat szervezett. Nagy hangsúlyt fektetett szabadidős, kulturális tevékenységekre, tanította növendékeit a toleranciára, az elfogadásra a Baltazár Színházzal közös projektekben

- írta korábban Sallai Katalinról Fazekas Csaba, a gimnázium igazgatója.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
"Jó efftársaknak" jó efftársi díjat!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
amortizáltok
az orbáni propagandának ilyenek nem kellenek, ja akkor tanítson a pintér tábornok ha befogadja a pedagógus kar és főképp a diákok ? KÉTLEM ja de a bérét is ide állapítanám ám meg ja ide szakképzetlen ?
Nessy
Fidesz körökben az irodalom, a komolyabb zene, a képzőművészet oktatása felesleges tananyag! A képzőművészet addig érdekli hazánk nagyjait, ameddig valamelyik múzeumtól "kölcsön kapott" képet felakasztatják a szobájuk falára! Az MNB alapítványának meg jó befektetés. A kulturált viselkedés, beszéd ma nem menő!
szaboria1
A felmenőim között Szabolcstól Baranyáig voltak tanítók most nagyon de nagyon ledöbbennének mit műveltek a pedagógus szakmával.
jesz
@Shikari: meséld már el, mi a fasz bajod van?..te ezekhez képest tök hülye vagy, de inkább olyan sötét, hogy az őrkutya éjjel mellédharap..
Csizmás Kond
@szaboria1: ...és azok közül hányan biztatták, tüntetésre, elégedetlenkedésre meg ilyen káromkodós megnyilvánulásokra a diákjaikat ?
szaboria1
@Csizmás Kond: Ezeket a diákokat nem kellett biztatni. A káromkodást az iskolába a diákok otthonról viszik. Hallani amikor ma már minden második szó b...megből áll.
Csizmás Kond
@szaboria1: ...lehet hogy nem eleve tekergésre vannak betanitva...amúgy az akkori időkben egy tanár nem a pártoskodással mutatott példát...legalábbis én ahol jártam ott nem. Akkor egy tanár arra volt büszke ha az általa leadott tananyagot mindenki vágta.
Csizmás Kond
A cikkel kapcsolatban azért kiváncsi lennék, hogy ha nem dobják ki akkor kapott volna-e díjat ?
Toller Béla
@Shikari: Megnézted az idei állami díjazottak és kitüntetettek listáját, mi ? Nem sül ki a szemed, nem dagad a nyelved a szádba?
Lepényleső
Ehez értenek,- az eszetlenségnek felelnek meg?
ómió
"Jó efftársaknak" jó efftársi díjat!
surdilloFUJT
@Toller Béla: ...nem dagad neki,mert annyira szaros a sok nyalástól,hogy alig fér el az agynélküli,korcs fejében!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.