A kárpátaljai magyar ügy megoldásra váró európai ügy is – fogalmazott a verbőci református gyülekezetnek a temploma felújítása alkalmából küldött levelében Kövér László, az Országgyűlés elnöke, újra megerősítve, hogy a kárpátaljai magyarok "mindig és mindenben" számíthatnak Magyarország és a magyar nemzet támogatására.

A beregszászi járási Verbőc községben vasárnap hálaadó istentiszteletet tartottak a helyi református templom felújításának befejezése alkalmából. Az Országgyűlés elnöke a gyülekezetet és a kárpátaljai magyarokat levélben köszöntötte, amelyet Gyebnár István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának ideiglenes ügyvivője olvasott fel.

A házelnök Kossuth Lajos szavait idézve

 "akkor a legnagyobb a sötétség, amikor a hajnal közel van"

- úgy fogalmazott, hogy ismét sűrűsödik a sötétség Kárpátalján, Ukrajnában és Európában egyaránt. Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna bő három évtizeddel ezelőtti megalakulásakor a több mint ezer esztendeje a szülőföldjén élő kárpátaljai magyarság feje fölött "a nemzetközi nagyhatalmi politika hét évtized alatt negyedszer változtatott impériumot" a megkérdezésük nélkül.

Kövér László a kárpátaljai magyarok ukrajnai küzdelméről beszélt

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Magyarország szomszédos országként egy szuverén, erős és demokratikus Ukrajna létrehozásában érdekelt, amely képes biztosítani polgárai számára a szülőföldön való boldogulás lehetőségét. Ez volt, és ma is ez a magyar nemzeti érdek – mondta Kövér László.

A kárpátaljai magyarság több mint három évtizede békés eszközökkel küzd azért, hogy Ukrajna lojális és értékteremtő államalkotó közösségeként, de egyúttal az egységes magyar nemzet részeként, Ukrajna szuverenitását tiszteletben tartva, de autonóm módon szervezhesse meg közösségi életét, szabadon rendelkezhessen gazdasági erőforrásai fölött, és jogilag is biztosítva legyen kultúrájának és nemzeti méltóságának tisztelete

- hangsúlyozta.

Kövér László szerint "az európai nemzeteket – Lisszabontól Vlagyivosztokig – a világpolitikában meg akarják fosztani szabad döntéshozatali joguktól, korlátozni akarják gazdasági érdekeik érvényesítésében, és ki akarják forgatni kétezer esztendős keresztény kultúrájukból is. Emiatt az európai emberek – a nyugati katonai és politikai szövetségek tiszteletben tartása mellett – stratégiai autonómiát igényelnek Európa számára".

A kárpátaljai magyarság létérdekei több száz millió európai polgár létérdekeivel azonosak, ezért a saját jogvédő küzdelmében nemcsak a teljes magyar nemzetet tudhatja maga mögött. Kövér László leszögezte: "a kárpátaljai magyar ügy megoldásra váró európai ügy is".

A jelenleg Ukrajnában lőfegyverekkel, illetve egész Európában szellemi és gazdasági fegyverekkel zajló háború kimenetelével kapcsolatban kifejtette, hogy "nem azok fognak nyerni, akiknek erősebb a fegyverük, hanem azok, akiknek erősebb a hitük."

Megköszönve a verbőci és a kárpátaljai magyarság helytállását az Országgyűlés elnöke kifejtette: "a hitből fakadó áldozat és kitartás győzelemre fogja segíteni a kárpátaljai magyarság és az európai nemzetek ügyét".

"Szabadságharcosaink szavával kívánjuk Kárpátaljának, Ukrajnának és Európának, hogy legyen béke, szabadság és egyetértés!"

- áll a házelnök levélében.

A hálaadó istentiszteleten igét hirdető Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke hangsúlyozta, hogy a jelenlegi súlyos helyzet ellenére van jövője a magyar közösségnek Kárpátalján, de csak abban az esetben, ha meghalljuk Jézus szavát és az ő akarata szerint cselekszünk.

Az 1828-ban épült templom történetét ismertető Molnár Zsolt lelkipásztor elmondta, hogy 1961-ben a szovjethatalom betiltotta a lelkészi szolgálatot, de a hívek bejártak imádkozni és énekelni, amíg az lehetséges volt.

A gyülekezet 1989-ben romos állapotban kapta vissza a templomot, amelyet közadakozásból és közös munkával azóta is folyamatosan javítanak. Idén magyar kormányzati támogatás révén és a hívek önkéntes munkájával sikerült teljes egészében felújítani a tetőszerkezetet.

Forrás: MTI

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Kövér számára már nincs visszaút, az elmebaja már visszafordíthatatlan. Úgy bolond ahogy van.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Európa egyik legszegényebb országának politikai "elitje"? már csak tudja tán, hogy mitől lesz jó egy gazdaság. gazdasági kérdésekben én is egy putris ország véleményét kérdezném, nem a világ leggazdagabbjaiét, mert ki tudná jobban hogyan kell egy gazdaságot felvirágoztatni, ha nem egy olyan ország, ami csak az ólcsó munkaerővel tud versenyképes lenni. Azt hiszem elérte azt a szellemi magasságot, amikor már a tények sem zavarják, és csak mondja amit igaznak, meg logikusnak gondol. Sajnos nem egy zárt osztályon, hanem tömegek előtt. Akkor most már ezt is tudjuk, hogy ez az üzenet jött Moszkvából. Ja, és Sztálin volt a demokrata, nem Churchill és Roosevelt. Ez élete végén ugyanazt csinálja, mint az elején: nyalja a bolsevikok ülepét, talpát, tányérját. Mikor miben van a szar. De mi már fával fűtünk konténerkazánokban, úgy hogy minket ez nem érdekel. Lassan pedig konténerekben fogunk lakni is. Ez a faszi már hosszú ideje hanyatt-homlok elmebeteg, de már nyíltan hirdeti is. Közjogi méltóság. Az b+! Európa egy k*rva kontinens és mi csak véletlenül vagyunk rajta, de mi keresni valónk van a nyugati államok között? Sokkal inkább tartozunk mentálisan a türkökhöz vagy az oroszokhoz, mint a szabadelvű liberális nyugathoz. A mi kormányunkat nem érdekli az ország fejlődése, csak a saját hatalmi pozíciója. Sztálin bajusza lecsap az imperialistakra.
a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2Fwww.civilhetes.net%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2Fkepek%2Fd_as20151213038-1024x576_0.jpg&key=_slfoNhmHkhE91DrkrHziA&w=800&h
Ez meg egy gyáva áruló alázatos testtartása
uploads.disquscdn.com/images/c4043a5a796895e9004bb93f30be95b817a3e56be2d71bc5cfe17b62aa89cc78.jpg?w=800&h=208
Eladott Ország
"Ha Kövér megszólal, annak folyik a szájából a szar."(Hofi, 2001)" Nem szól már a ruszkik haza finom lett a Putyin f*sza.
uploads.disquscdn.com/images/c14502ae537fb2880b67801fb1788f57b0b7d52129934f46a36504adabca0afd.jpg?w=800&h=840
Lassan az ukránok támadták meg az oroszokat. Lassan? Már rég ez a szöveg. Teljesen döbbenetes, hogy egy ország a saját gazdasági, politikai és katonai szövetségesei ellen politizáljon. Elképesztő, hogy ezt meg merik tenni, de még megdöbbentőbb, hogy tényleg büntetlenül meg lehet tenni. Azért azt ne felejtsük, hogy ez csak a belföldi kommunikáció. Az EU-ban Orbán mint a pincsi nyalja a seggeket és aláír mindent, amit elétolnak. Néha akadékoskodik egy kicsit teljesen jelentőség nélküli ügyekben, ami igazából nem oszt nem szoroz, mert amit a németek akarnak úgyis végigviszik, ha Orbán fejre áll tőle akkor is és igazából most már a vétója se ér szart se, mert legfeljebb mi kimaradunk mindenből, a többiek meg megcsinálják államszinten és ennyi. Kérdés meddig tűrnek el?!
ómió
Pedig "ajroefftársilag" a nemzeti kisebbségek ügye bakfitty!
kereső
Ha!, mondom én is HA! anno a magyar kormány nem vétőz folyamatosan Ukrajna ügyében a NATO-ban, akkor elkerülhető lett volna az orosz agresszió. Mert, ahogyan a nato közgyülése, és főtitkára kinyilvánitotta a védelmet a két balti állam esetében a teljes jogú tagság nélkül, úgy ez ment volna Ukrajna esetében is. Erről beszélj kövér!
csak úgy....
a kárpátaljai magyaroknak semivel sem rosszabb mint magyarországon a benszülött magyaroknak!- érdekes, ök még arra is képesek,hogy harcoljanak a ruszkik ellen ukrajnáért! buta kövér..
namihami
@Maccska: 03.29:. Mert már itt nem kell/ene?
Ez a kormány a hazai adózók pénzét költi el egyszerű voksvásárlásra, miközben itthon a saját állampolgárai (mist éppen) azon aggódnak, hogy miből fognak megélni! Ne faggyanak meg, a villanyukat ne kapcsolják ki!
Pimpf dolgok, de lesz@rják erdélyi, kárpátaljai, felvidéki és a többi ""határontúli testvéreiket"". Akiknek és ahová, a neki inkább járó pénzből, templomot építenek.
Háááát, csupán ennyike...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.