A vitára bocsátott törvényjavaslat rövidítene a közérdekű adatok megismeresésére irányuló perek időtartamán, és létrehozna egy bárki számára elérhető nyilváos adatbázist a közérdekű adatokból. 

Négynapos ülést tart a héten az Országgyűlés, amely újabb törvényt fogadhat el az Európai Bizottsággal (EB) történő megegyezés érdekében – írja az MTI.

Indul az újabb parlamenti ülés, a közérdekű adatok is előkerülnek

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az ülés a megszokottaktól eltérően nem hétfőn, hanem kedden 13 órakor kezdődik napirend előtti felszólalásokkal, majd a napirend elfogadása után másfél órában interpellációk hangzanak el.

Lefolytatják az EB-vel való megegyezés érdekében az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosításának vitáját és szavaznak is róla.

Az előterjesztés – amelynek már a bizottsági jelentéseiről és az összegző módosító javaslatáról tárgyalnak a képviselők – gyorsítaná a közérdekű adat megismerésére irányuló pereket, továbbá létrehozná a bárki számára elérhető, nyilvános központi információs közadat-nyilvántartást, amely tartalmazná a költségvetési szervek, illetve a helyi és nemzetiségi önkormányzatok legfontosabb gazdálkodási adatait.

Újabb másfél órában azonnali kérdéseket és kérdéseket tehetnek fel a képviselők a kormány tagjainak.

Az Országgyűlés megvitatja a törvényalkotási bizottság módosító javaslatát és jelentését a Novák Katalin köztársasági elnök által még a nyáron megfontolásra visszaküldött nemzetközi szerződéssel kapcsolatban.

Az Európai Unió és tagállamai, valamint Katar közötti légiközlekedési megállapodás kihirdetéséről szóló törvényt azért kifogásolta az államfő, mert az szerinte nem felel meg a magyar jog és a nemzetközi jog összhangjának biztosítását előíró alaptörvényi követelménynek és az egyezmény ideiglenes alkalmazásával kapcsolatban is voltak észrevételei.

A négynapos ülésen szó lesz még gazdasági törvényeket érintő módosításokról, egyházakat érintő törvények módosításáról, de az ukrajnai háború és a paksi atomerőmű meglévő blokkjai üzemidejének hosszabbítása is előkerül még az országgyűlés honlapján közzétett előzetes napirend alapján.

Forrás: mti.hu, parlament.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Üzemben a "felmentő sereg""?? Vajon most még ki ellen kell harcot indítania nagy vezérünknek??!! A vérlázító plakátjait mikor veteti le országszerte és kér bocsánatot a magyaroktol, hogy hazudik, hazudott a választási ígéreteiben is!!!?? Egy normális államban már régen lemondott volna ilyen múlttal egy miniszterelnök!!?? Mellesleg a fideszt az mentheti meg a teljes leépüléstől, ha menesztené Orbánt!!??

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.