Az Országos Bírói Tanács megerősítéséről és függetlenségéről szólhat az újabb vállalás a sajtóinformációk szerint.

A hvg.hu cikke szerint úgy tűnik, hogy az Európai Bizottságnak nem volt elég az eddigi 17 magyar vállalás, amit a magyar kormány az uniós forrásösszegek megszerzésére eddig tett, mert most olyan szabályoknak a módosítását vállalták az Unió felé, amiket a korábbi Fidesz-kormányok azért vezettek be, hogy a bíróságokat is uralmuk alá hajthassák.

Újabb vállalasokat tesz a magyar kormány az uniós pénzekért, a bíróságokat érinti

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikk szerint hétfő délután Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán posztolt egyet azzal a szöveggel, hogy "Az Igazságügyi Minisztérium töretlenül azért dolgozik, hogy megszülessen a megállapodás a Bizottsággal és a magyar emberek megkapják az őket megillető forrásokat." Ez a bejegyzés azután nyert más értelmet, hogy a Politico brüsszeli kiadása hétfő este megírta, a magyar kormány átfogó igazságügyi reformokat javasolt az Unió felé, hogy megkaphassák a Covid-járvány utáni helyreállítási alap 7,2 milliárd eurós támogatását.

A lap szerint a nyilvánosságra került javaslatok alapján az Országos Bírói Tanács megerősödhet (amit jelenleg a kormánypropaganda újságok támadnak), több esetben pedig megkerülhetetlenné válhat (igazgatással kapcsolatos döntéseknél az alsóbb fokú bíróságokon és a Kúrián).

"A reform felhatalmazná például az OBT-t, hogy kötelező véleményt adhasson az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének egyes döntéseiről. A kormány emellett ígéretet tett arra, hogy biztosítja az OBT független működését, aminek érdekében saját költségvetést is kap, valamint véleményezhetné az igazságszolgáltatással kapcsolatos törvényjavaslatokat, és jogszabálykezdeményezési jogot is kapna. A külön költségvetés azt is jelentené, hogy az OBT akár saját irodához is juthatna – így a jövőben talán nem kényszerülnek majd arra, hogy megfelelő székhely híján ők menjenek az Egyesült Államok nagykövetéhez, támadási felületet biztosítva a kormánymédiának"

- olvasható a cikkben.

A hvg.hu kitért rá, hogy a kormányjavaslat az OBT erősítésén túl a Kúria függetlenségének biztosítását is érinti. Ezt úgy érné el a kabinet, hogy a megerősödött bírói tanács kötelező erejű véleményt adhatna a Kúria elnökének jelölt személy alkalmasságáról. Ez azért is lenne fontos, mert a Kúria mostani elnöke, Varga Zs. András 2021-ben bírói tapasztalat nélkül érkezett a testület élére, és az OBT tagjai közel egyhangúlag szavaztak ellene.

A lap szerint a kormányjavaslatból az is kiolvasható, hogy Polt Péter legfőbb ügyész mozgástere is korlátozódhat, erre utalhat a javaslat azon része, amely megszüntetné a jogi akadályát annak, hogy a magyar bírák a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság tanácsát kérjék ki vitás ügyékben.

"Végezetül pedig a kormány még azt is vállalná, hogy közhatalommal bíró szervek többé nem támadhatnak meg jogerős bírósági ítéleteket a kormányhoz lojális Alkotmánybíróságon"

- olvasható a cikkben, amely szerint ezt a kitételt három éve iktatták be az alkotmánybírósági törvénybe, de a kormány ezt például a "gyermekvédelmi népszavazásnál" kihasználta, mert arra hivatkozva támadta meg a Kúria döntését (miszerint az óvodások nemváltó műtétjéről szóló kérdés nem volt egyértelmű) az Alkotmánybíróságon, mert hogy a kormányt magát nem hallgatták meg az ügyben, alapvető jogait csorbítva.

A kormány új javaslatai várhatóan még november vége előtt az Európai Bizottság elé kerül, az uniós pénzügyminsizterek pedig december 6-án dönthetnek a pénzek odaítéléséről.

A lap szerint Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is utalt már arra korábban, hogy az Európai Unió az eddigi 17 vállalás mellé újabbakat kérhet.

"Jogos ugyanakkor a kérdés, hogy ha eddig a kormány minden fronton azt állította, Magyarországon minden rendben az igazságszolgáltatás függetlenségével, miért van most szükség igazságügyi reformra. A válasz egyszerű: az Európai Bizottság ezt már régóta nem így látja, a Covid utáni helyreállításra szánt pénzek (RRF) odaítélésénél pedig elvárásként fogalmazták meg, hogy az egyes országok teljesítsék a költségvetési politikai egyeztetés (az európai szemeszter) részeként évente elkészített országértékelés, az úgynevezett országspecifikus ajánlásokat"

- áll a cikkben, amely szerint az EB által támasztott követelményeknek úgy tud megfelelni a kormány, hogy az ajánlásait be is vezeti (vagyis megszavazzák a jogerőre emelkedésüket a parlamentben), mert csak ezután indulhat el az uniós források kiutalása. 

Forrás: hvg.hu

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Ha pénzt akarunk az uniótól, akkor a geciket el kell zavarni. Azt kell kovetni amit az ukránok tesznek. Ők putyinnal nem tárgyalnak.. Neknuk orbán az egyetlen akadálya, mert az áruló megbecstelenítette ezt az országot, takarodnia kell!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
Mindez csak fügefalevél mindaddig, mig egy elkötelezett orbán hivő ejtőernyós varga zs. a legfőbb biró. A birói karban is bekövetkezett a "korszakváltás", a tyúkperekben maradhattak a régiek is!, de a fontos, és kiemelten az állampárt számára fontos birói posztokat már betöltötték orbán húekkel. Ennyi(ke).
ómió
Pedig az efftársi "érzékenyítésmentesítés", az itt éppen, hogy "ellenjavallt"!
justhpeter
Maradjunk annyiban, hogy a kormány gondolkodásának alapja, hogy hülyének, illetve bankjegyautomatának nézi az Uniót. Minden lépése a pénzek megszerzéséről szól, hiszen a saját forrásait az utóbbi két évben a felvett kölcsönökkel alaposan megterhelte elég hosszú időre. A kormány politikai vállalásainak értékelése sem lehet komoly, hiszen a kormány sem gondolta komolyan. A létrehozni kívánt semleges intézmények kizárólag azt a látszatot kívánjk megerősíteni, hogy itt minden rendben van. Ám arra nem gondoltak, hogy ha a "minden rendben van" paravánhoz új intézmények kellenek, akkor maga ez a tény nyílt beismerése az összes korábbi rendszerhiba csalárdságának.
Jozefina
Amit az orbán rezsim tesz már szinte szánalmas!!! "10 fillérért az anyját is ..." cselekedeteivel!!!?? A 133 bátor által megszavazott törvények, vagy orbán háborús intézkedései mind álságosak. Remélhetőleg ezt az EU is átlátja és nem dől már be Orbán hitegetésének!!!
vitriol
Felesleges az újabb vállalás! Elég lenne egyetlen vállalás: csatlakozás az EU Ügyészséghez, a többi mind KAMU!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.