A megközelítőleg egy fél Margit-szigetnyi terület a Hankook gumiabroncsgyártó cég központja mellett fekszik, és része a kormány által kijelölt különleges gazdasági övezetnek.

A 24.hu feltérképezte Rákay Philip NER-közeli üzletember, tévés személyiség és egykori műsorvezető ingatlanbirodalmát, ezek alapján találtak rá arra, hogy Rákay a Fejér megyei Rácalmáson terjeszkedik. 

24.hu: 42 hektáros ipari területet vett Rákay Philip cége Rácalmáson

A Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre érkező Rákay Philip kommunikációs és médiaszakember, producer nyilatkozik a sajtó munkatársainak a kötcsei Dobozy kúriánál 2022. szeptember 10-én.

Fotó, címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

A cikk szerint az Opten céginformációs adatbázis adatai alapján Rácalmás Greendustry Projekt Zrt. néven új céget alapított szeptember második felében. A lap érdeklődésére (mivel a cégről amellett, hogy ingatlankereskedelemmel foglalkozik, és jelenleg budakeszi címre van bejegyezve, nem sok mindent tudni) Rákay szűkszavúan elárulta, hogy egy 42 hektáros ipari terület tulajdonosa a cég, azon fejlesztéseket fog végezni, és értékesíteni kívánja azt.

Ezek alapján a lap beazonosította a kérdéses területet, amely közvetlenül a Hankook gumiabroncsgyártó vállalat magyarországi központja mellett fekszik Rácalmás és Dunaújváros határában. A közel egy fél Margit-szigetet kitevő területet a tulajdoni lap alapján az OTP Ingatlankezelő alapjától, a Balansz Zártkörű Nyíltvégű Intézményi Ingatlanfejlesztő Alaptól vásárolta meg a Rákay tulajdonában álló Norton Consulting Kft., majd innen került át a szeptemberben alapított cégbe. A cikk szerint az adásvételt júliusban ütötték nyélbe, amikor Rákay még a Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló fikciós tévéfilmet forgatta (mint forgatókönyvíró és producer), a film maga több mint hatmilliárd forintból készül.

A lap szerint egyelőre nem világos, hogy mi lesz a rácalmási terület sorsa, a helyiek sem tudják, hogy a Hankook akar-e terjeszkedni a környéken. (Arra a Telex hívta fel a figyelmet, hogy a terület abba a különleges gazdasági övezetbe tartozik, amelyet a kormány 2021-ben alakított ki Rácalmás és Iváncsa fölött, és amely miatt az ellenzéki vezetésű Dunaújváros többmilliárd forintos adóbevételtől esett el.)

Rákay közben egy másik ingatlanát, a hegymagasi Tarányi-présházat (és éttermet) 4 millió euróért, azaz megközelítőleg 1,65 milliárd forintért árulja. Az erre vonatkozó kérdésre Rákay a 24.hu-nak azt felelte, hogy magánügy miatt válik meg az étteremtől.

"A Balaton-felvidék emblematikus épületét néhány évvel a felújítása után kezdték el hirdetni. A parasztbarokk stílusú műemlék éveken keresztül életveszélyes állapotban volt, 1998-ban és 2014-ben le is égett. 2015-ben aztán Szoják Miklós megvásárolta, majd 2016 májusában apportálta az akkor létrehozott Tarányi Nonprofit Kft. nevű cégébe. Ebben vásárolt üzletrészt 2019 októberében a Rákay-féle Norton Consulting Zrt.

A présház felújítására először 2018 végén írt ki közbeszerzési eljárást a Tarányi Kft., de az – bár ketten is jelentkeztek – eredménytelenül zárult. Az azóta sem derült ki, hogy miért kellett közbeszerzést kiírni, vagyis kaptak-e olyan állami támogatást, ami indokolta az eljárást. A présház 2020 nyarára született újjá, olyannyira, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter augusztusában a borokat és a csúcsgasztronómiát méltatta"

- olvasható a cikkben, amelyben látható Varga Judit Facebook-posztja is.

A cikk szerint Hegymagastól pár kilométerre, Badacsonytomajon is van egy másik ingatlan (az ikonikus Ranolder-villa), amely 2020 áprilisa óta tartozik Rákay érdekeltségébe (egy másik társaságot vásárolt meg Rákay cége, előbbi volt a villa akkori tulajdonosa 2020 februárjától). A villa 2017 nyarán még Tiborcz István üzletemberhez, miniszterelnöki vejhez tartozott, mivel a BDPST Zrt. akkor banki követelésként vette meg a Ranolder-villát és a hozzá tartozó birtokot. Az önkormányzatnak ugyan volt elővásárlási joga, de a polgármester szerint nem volt százmillió forintjuk a vételárra és újabb milliók a felújításra.

Tiborcz István 2018 augusztusában adott túl az épületen, az ingatlant megvásárló cég 135 millió forintos értéken vitte be a villát az akkor újonnan létrehozott Ranolder Villa 1864 Kft-be, és ezt a céget vette meg aztán a Rákay Philip kizárólagos tulajdonában álló Norton Consulting Zrt. A 24.hu információi szerint amúgy a villa felújítása azóta sem kezdőtött meg, hogy Rákay érdekeltségébe került az épület. A villa szomszédságában egyébként Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő borászati birtoka áll, akinek a cége 127,6 milliós uniós támogatást kapott arra, hogy a birtokon borászati épületet és panziót alakítson ki.

Rákay Philip cége anno 2018-ban a főváros XII. kerületében, a Széchenyi-hegyen vásárolt meg egy villát (226 négyzetméter az épület, és közel 2400 négyzetméter a telek), a Széchenyi-emlékmű közvetlen szomszédságában 198 millió forintért (jelenleg azon a környéken hasonló méretű üres telket is 200-600 millió forint közötti áron lehet vásárolni a lap szerint).

Rákay erről a vásárlásról a 24.hu-nak azt nyilatkozta, hogy 2017-ben figyelt fel az akkor már több hónapja sikertelenül árult ingatlanra az egyik ingyenes ingatlanhirdetési oldalon, és a cége elindult a nyílt pályázati kiíráson, megajánlotta a kért összeget (amit a fővárosi önkormányzat ingatlaszakértő becslése alapján állapított meg a cikk szerint), és Rákay cége így nyerte el a villát és a hozzá tartozó telket.

Forrás: 24.hu, telex.hu

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@ómió: Nem érdekes, hogy a fideszes csicskák egytől-egyig hatalomra kerülésük után kezdtek gyarapodni? És meg nem állnak milliárdokig??? Egy kivétel sincs.
Ha ezt a hírt nem fideszesről hallod, egyből érted a lényeget. Igaz, te elmebeteg hazudozó?
Tényleg nem érzed, mennyire ostoba fasz vagy?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
black n' gold
Nem akarok még egyszer tesztet kitölteni a készenléti rendőrség magasan kvalifikált dolgozóival, amiben olyan hülyeségeket kérdeznek, amikre nincs rá jó válasz.
Válaszd ki Charles Manson és Ted Bundy közül, aki neked szimpatikus.
Ööö...
ómió
@Eladott Ország: Összevissza szövögetni, emberi kapcsolatokat beleszőve rá- meg széthazudozni, ez a ti igazi efftársi erősségetek! Nyilván az efftársi gyakorlatból kiindulva! A fideszesek, egyébként, az általatok legyilkolt Nagy Imre 89-es, hősök téri újratemetéséről "jöttek", ahol a "magasabbrendű diktatúrátok" lebontása kvázi meg lett hírdetve! Ez ugyan sikerült is, de az elkövetett aljasságaitok, gyilkolászásaitok miatti elszámoltatásotok, főleg a külső "pressziók"és a belső kollaboránsaitok miatt, sajnos, meghiusult. A mocskos hazudozásaitoknak meg sajnos semmiféle demokrácia nem képes gátat vetni!
ómió
@Aki Én: Efftársilag az az "érdekes", hogy, ha valaki egy jól fizető állásba kerül és ott gyarapodni képes?! És az is "érdekes", hogy egy fidesz kormány nem bolsi lopóbajnokokat nevez ki jól fizető állásokba? Aszta!!! Azt követően "csodálkozol" ezen, bolsiék gyagyása, hogy a 90-es években az efftársaid több, mint 10000 milliárdnyi "társadalmi tulajdont privatizáltak", loptak szét, aminek következtében bolsevik milliárdosok - köztük Böszme gazdátokkal - "hosszú tömött sorban" bújtak elő a "szőnyeg alól"? Ekkora lopásvolumen után efftársilag ilyen meglepő, hogy munkával szerzett jövedelemből is van lehetőség gyarapodásra!? Talán, ha a rabló-és tetvesbolsi nézőpontodat "áthelyeznéd", még érthetnél is ebből valamit!
Eladott Ország
@ómió: ma, 08:52 ☻Mert mindenki hülye csak a fidesz a helikopter. A fideszes idióta barmoknak sikerült az országból az EU koldusházát megteremteni! Van még kérdédes f*szfej! Nálunk a legdrágább a villany, a földgáz, legnagyobb az infláció,.. etc, kotródj barom birka!
ómió
@Eladott Ország: Az "EU koldusházát" efftársilag, ugye, az jellemzi, amikor egy ország, jelesül mi, az uniós átlagfejlettség 61%-áról (ez 2010-ben volt) az uniós átlagfejlettség 76%-ára (ez 2021-es adat -Eurostat) lép előre!? Ha meg, ugye, mondjuk az uniós átlagfejlettség 58%-án lettünk volna tavaly (efftársi kormányzás esetén), akkor, az lett volna "hazánk haladó előrelépése"? Így píszí ezt efftársilag meghazudni, vagy van aljabolsibb változatod is!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.