De postai levelek ügye is előkerül, a módosítás rögzítené, hogy az elsőbbségi levelek legalább 85 százalékát a feladást követő munkanap helyett az azt követő második munkanap végéig kell kézbesíteni.

A magyar jelnyelv napjára emlékezik szerdán az Országgyűlés, amelynek napirendjén szerepel az orosz-ukrán háború miatti veszélyhelyzet meghosszabbítása is – olvasható az MTI hírében.

Veszélyhelyzetről, gazdasági törvények módosításáról tárgyal szerdán az országgyűlés

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A megemlékezés és a napirend előtti felszólalások után lefolytatják a kormánypárti képviselők által benyújtott, az 1222. évi Aranybulla jelentőségéről és az Aranybulla Napjáról szóló törvényjavaslat vitáját.

Tárgyalják az egyes gazdasági tárgyú törvények, valamint egyes vagyongazdálkodást és postaügyet érintő törvények módosítását, amely egyebek mellett a csődeljárással, a lakások és a helyiségek bérletével kapcsolatban tartalmaz szabályokat, továbbá rögzíti, az elsőbbségi levelek legalább 85 százalékát a feladást követő munkanap helyett az azt követő második munkanap végéig kell kézbesíteni.

Az egyházakat érintő egyes törvények módosítása az egyházi köznevelési, szakképző intézményekbe járó gyermekek, tanulók, illetve szüleik jogainak védelmével indokolja, hogy a jövőben biztosítják az állami és önkormányzati tulajdonú épületek és az ezek tartozékát képező ingóságok tulajdonjogát az egyházi fenntartóknak mindaddig, amíg ezekben egyházi köznevelési, szakképzési tevékenység folyik.

Napirenden szerepel a Nemzetközi Migrációs Szervezet Alapokmányának módosítása, amelynek értelmében a szervezet főigazgató-helyetteseinek száma egyről kettőre nő.

A kormány az orosz-ukrán háború miatt továbbra is indokoltnak tartja a veszélyhelyzet fenntartását, ezért november 1-jétől újra kihirdette azt. A szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló törvényjavaslat felhatalmazná a kormányt, hogy a veszélyhelyzetet meghosszabbíthassa.

Együttes általános vitában tárgyalják az elítélt személyek átszállításáról szóló egyezmény kiegészítő jegyzőkönyvét, valamint az egyes büntetőjogi tárgyú és ehhez kapcsolódóan egyéb törvények módosítását. Utóbbi lehetővé tenné, hogy a büntetőügyben eljáró szervek a körözéskor elektronikus elérhetőségeket szerezzenek, amit később a büntetőeljárásban a jelenlét biztosítására is felhasználhatnak.

Megvitatják a képviselők az egyes törvények közadatokkal összefüggő módosítását, a változtatás indoka a közszféra által előállított adatok újrahasznosítására vonatkozó uniós szabályozás változása.

Az egyes törvények bürokráciacsökkentéssel és jogharmonizációval összefüggő módosítása érinti az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térre (eeszt) vonatkozó szabályokat, valamint hozzáigazítja a közbeszerzési törvényt az uniós szabályokhoz.

Forrás: mti.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.