Az energiaválságra hivatkoznak a felsőoktatási intézmények, amely teljesen átírta az őszi félév ütemtervét.

Az eduline.hu cikke szerint több egyetemen is teljesen átírták a vizsgaidőszak rendjét az elszálló rezsiköltségek miatt: lesz olyan intézmény, ahol három hétre lezárják az oktatási épületek nagy részét, de lesz olyan intézmény is, ahol a fűtött gyakorlóiskolákba helyezik át a szóbeliket és írásbeliket.

Többhetes kényszerszünetek lesznek az egyetemeken, kollégiumokat is bezárnak az elszálló rezsiárak miatt

A Ludovika (jelenleg: Nemzeti Közszolgálati Egyetem) épülete

Fotó: Illusztráció/wikipedia CC BY-SA 3.0/Thaler Tamás

Február 20-25. között az ELTE "előrehozott tavaszi szünetet" tart, a vizsgaidőszak viszont december 19-től február 11-ig tart csak, viszont a következő félév (a tavaszi) csak február 27-én indul el. A kollégiumokat nem fogják bezárni – erről körlevélben értesítették a lakókat a múlt héten – de a vizsgákat nem a tanszékeken fogják megtartani, hanem olyan épületekben, ahol egyébként is fűtenek (egyetemi gyakorlóiskolákban és kollégiumokban).

A cikk szerint a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen is átalakították a tanév rendjét a takarékossági okok miatt. Ott például elmarad az őszi és a tavaszi szünet is, a vizsgaidőszakot pedig két turnusban tartják meg: az első szakasz december 12-19. között lesz, a második viszont január 9. és február 11. között tart. Az egyetem december 19. és január 9. között zárva lesz.

A Szegedi Tudományegyetem kéthetes igazgatási szünet és egyhetes téli bezárás lett elrendelve decemberre-januárra. Az SZTE-n egyébként a tavalyi 2,5 milliárdos energiaköltségek jövőre várhatóan 18 milliárd forintra fognak emelkedni a számítások szerint. A téli vizsgaidőszakban karácsony előtt néhány napban és január legelején lehet vizsgákat megtartani, de csak azon épületekben, melyeket fűtenek. A tervek szerint a 982 tanterem közül 798-at bezárnak majd.

Ráadásul a kollégiumokat is be fogják zárni, a hallgatóknak legkésőbb december 16-án ki kell költözniük, és legkorábban január 8-án költözhetnek vissza. Akik szünet idején sem tudnak hazamenni, azoknak négy épületet jelölnek ki.

A cikk szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen is hasonló a helyzet, ott a kollégiumok többsége viszont közel két hónapig lesz zárva, csak két kollégium marad nyitva. Az egyetemi épületek zömét december 19. és január 9. között bezárják.

Az Óbudai Egyetemen oktatási és igazgatási szünetet rendeltek el december 20. és január 6. között, ebben az időszakban a dolgozók szabadságra mennek, január 8-ig pedig vizsgákat sem lehet tartani. A szünet alatt a rektori utasítás szerint a kollégiumok működését is "optimalizálni" kell. A vizsgaidőszak jelenléti lesz, az intézmény azt kéri az oktatóktól, hogy a vizsgákat campusonként egy kijelölt épületben tartsák majd meg, és ha lehet, akkor a hallgatói értékelésnél a megajánlott jegyeket preferálják (vagyis kevesebbet vizsgáztassanak szóban és írásban, ha lehet). A tavaszi félév az Óbudai Egetemen február 20-ai héten indul, és június 3-ig fog tartani.

Eddig egyedül a Dunaújvárosi Egyetem jelezte, hogy online oktatásra állnak át, ott október elején döntöttek így a tízszeresére dráguló rezsiköltségek miatt. A Miskolci Egyetemen egyelőre csak a levelezős hallgatók esetében tértek át az online órákra október elejétől, viszont arról még nincs döntés, hogy az ő vizsgáikat milyen formában tartják meg.

Forrás: eduline.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toller Béla
...háborús szirénák már megint, csonálják a propagandát...nincsen ez túllihegve bolsevikiek ? Ha mindent bezártok, miért fogtok küzdeni - ahogyan az öreg Winston bölcsen megjegyezte ?
Toller Béla
...háborús szirénák már megint, csonálják a propagandát...nincsen ez túllihegve bolsevikiek ? Ha mindent bezártok, miért fogtok küzdeni - ahogyan az öreg Winston bölcsen megjegyezte ?
Jozefina
Lesz ideje a peadagógusoknak, diákoknak tömegével az utcára vonulni!!! Nem foghatják rájuk, hogy tanítási idő alatt vannak az utcán!!! De elfoglalhatják pl saját egyetemeiket, iskoláikat is!!!??
csipetke
Ha a kormány magán is gyakorolná a spórolást, lehet hogy nem lenne szükség ennyi minden bezárására, De ameddig a hadügyminiszter itt országon belül, ahol autóval sincsenek nagy távolságok,katonai repülővel hurcigáltatja magát,hogy spóroljon fél órát, vagy orbán a harmincvalahány fős sleppjével, a kondatagokkal Bécs legdrágább szállodájában szállt meg, vagy matolcsi bérét öt milláról hatra emelték,mert szegénynek az öt millája nem követte az inflációt. Vagy orbán bérének duplájára emelése, bicskanyitogató. Ugyanakkor a tanárok és az egészségügyi szakdolgozók majd fenetudja mikor kapnak valami kis pénzt. Hivatkozik orbán a háborús inflációra, ami szakértők, közgazdászok szerint nem is létezik, van viszont impotens/ dilettáns kormány elsz@rt gazdaságpolitikája, amit sose fognak beismerni.
Eladott Ország
Zseniálisan idióta maffiaállamunk van. Nálunk a legdrágább az áram a földgáz ára és nálunk a legmagasabb az infláció is. Mert itt mindenki hülye csak a fidesz a helikopter. Ébresztő magyarok és zavarjuk el ezt a qrva rohadt bűnbandát!
ómió
Tovább kéne az energiaárakat "szankcionálni" efftársak! Úgy még hosszabb "kényszerszünet" is lehetne!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.