A jelenlegi nehéz és bizonytalan globális helyzetben Magyarország számára hatalmas versenyelőnyt jelent a részvétel a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) munkájában – jelentette ki pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az üzbegisztáni Szamarkandban.

Szijjártó hatalmas reményeket fűz a Türk Államok Szervezetéhez
Fotó: Facebook / Szijjártó Péter

A tárcavezető a TÁSZ csúcstalálkozójáról nyilatkozva leszögezte: a legfontosabb kérdés ma Európában, hogy a kontinens országai biztosítani tudják-e az energiaellátásukat a jelenben és a jövőben.

Ha a tényeket nézzük, és nem politikai-ideológiai megkötöttségek mentén gondolkozunk a kérdésről, akkor világos, hogy az energiaellátásunk jelenlegi és jövőbeli biztosítása nem lehetséges a türk államok nélkül

- közölte.

Kiemelte, hogy a Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül Magyarországig elérő földgázvezeték az egyetlen olyan szállítási útvonal mára Európában, amelyen korlátozásoktól, technikai nehézségektől mentesen, teljes kapacitással folyik a tranzit Oroszországból.

A Török Áramlat működése a magyar energiaellátás biztonságának alapvető garanciája

- húzta alá.

Szijjártó Péter elmondta, hogy az európai földgázellátás egyetlen reális diverzifikációs forrása Azerbajdzsán, az ottani fokozott kitermelés jelenthet újabb számottevő biztonságos forrásokat.

Emellett környezetvédelmi céljaink teljesítéséhez szükség van arra, hogy zöld villamos áramot tudjunk nagy mennyiségben Magyarországra szállítani, ez is Azerbajdzsánból lesz lehetséges

- mutatott rá.

Az Európai Unió és Azerbajdzsán megállapodása alapján Georgián, Románián és Magyarországon keresztül érkezhet majd zöld áram Európába, amely a felhasznált földgáz mennyiségének csökkentését is magával tudja vonni és segít majd környezetvédelmi céljaink elérésében is

- tette hozzá.

A miniszter bejelentette, hogy az ülésen megszületett a döntés a TÁSZ befektetési alapjának létrehozásáról, amelynek munkájában hazánk is részt fog venni.

Ezt jó hírnek nevezte, és úgy vélekedett, hogy minél több beruházás Magyarországra csábításával lehet sikeresen védekezni az európai recesszióval szemben, márpedig 2018 óta már több beruházás érkezik keletről, mint nyugatról.

A keleti beruházások érkezésének ütemét feltétlenül fenn kell tartanunk annak érdekében, hogy Magyarország lokális kivételt jelenthessen az európai recesszióból, a türk beruházási alap ebben is segíteni fog nekünk

- mondta.

Beszámolt arról is, hogy az elmúlt 12 évben 2,5-szeresére nőtt a türk államokkal lebonyolított kereskedelem volumene, amely mára meghaladta a 4,5 milliárd dollárt.

A TÁSZ-nak Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország és Üzbegisztán a tagja, megfigyelőként pedig Magyarország és Türkmenisztán csatlakozott.

Forrás: MTI

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
"szükség van arra, hogy zöld villamos áramot tudjunk nagy mennyiségben Magyarországra szállítani, ez is Azerbajdzsánból lesz lehetséges"

Az ehhez szükséges Leideni palackok gyártására állami támogatással céget hoz létre a Mér'szaros és Mér'szaros Holding...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
"szükség van arra, hogy zöld villamos áramot tudjunk nagy mennyiségben Magyarországra szállítani, ez is Azerbajdzsánból lesz lehetséges"

Az ehhez szükséges Leideni palackok gyártására állami támogatással céget hoz létre a Mér'szaros és Mér'szaros Holding...
black n' gold
A keresztényüldöző iszlámba veted a bizalmad, Szijjártó?
Milyen keresztény vagy te?
Amikor a zsidók Egyiptomba vetették a bizalmukat, elbuktak!
simmering73
És nem röhögte el magát ez az idióta majom?
csak úgy....
pötyi valamiért piszokul csipi a diktatórikus rezsimeket, ez valami orbáni lehet benne..
Törölt Nick
@Qqberci: Hoppá! Ezért tiltották le sebtiben a napenergia átvételt. Nekünk kipcsak energia kell türkmén basiéktól, abból aztán lehet lopni ész nélkül. Hazaáruló szemét banda.
madlaci66
"márpedig 2018 óta már több beruházás érkezik keletről, mint nyugatról"
Ez vajon mennyibe került az országnak?
volvós
pötyi leányka !!! te egyre mélyebbre csúszol !!! Milyen síkosítót használsz ?? Mr.Vaselin !!!
Nessy
Tessen mondani hány milliárdba kerülnek ezek a fene nagy "remények"???
black n' gold
Szijjártó azért veszélyes, mert maga is elhiszi, amit mond - ezek a legveszélyesebbek !!!
Szijártó mindenki barátjaként, mindenki bolondja !!!

Egy többszázéve keresztényüldöző iszlamista ország mióta humanista, te fasz?!
Szijjártot meg kell öni - az alapján, amit művel Magyarországgal a világon !!!
A vízfejű Szijjártó Péter gyerek maradt - egy rossz gyerek!
black n' gold
Szijjártót, mint a magyarok ellenségét ki kell iktatni !!!
Csak !!!
Vargát is és Matolcsyt is.

Ébredj magyar !!!
A nácik rátelepedtek a világra, de te nem vagy náci!
vagy legyél, Isten úgy bassza szét az egész buta geci világod, ahogy ahogy van!
black n' gold
Kezd elegem lenni belőletek fineszes csírák...

EEWz nem pőpolgárhá
ború, hogy ellenetek fordulok, é annyit völök meg közülletek, amennyit tudok..
Ez csak úgy megtörténik az idők sodrában!
kereső
Hatalmas "remények" voltak , a keleti-nyitásban, és a létrehozott kereskedő házakban is. Termeltek is néhány tiz milliárd veszteséget- nekünk. De, ti bozányára nyertetek azokon is, Erről szólt a "mese" a dunakeszi palota szülői támogatással.
namihami
És ezen remények fényesen ragyognak a hasító magyar gazdaság egén!
szaboria1
Lehet, hogy titokba hitelért mentek kuncsorogni.
ómió
Miért ne!? Az is egy piac és nem is kicsi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.