Szeptemberben a belföldi földgázfogyasztás napi átlaga a megelőző négyéves sávhoz viszonyítva jelentősen csökkent – állapította meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szeptemberi földgázpiaci jelentésében.

Így próbál spórolni a magyar: drasztikusan kevesebbet fűtünkMTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Szeptemberben a hazai földgázfelhasználás 4,4 terawattóra (TWh) volt, az előző évihez képest 9 százalékkal csökkent.

A csúcsnapi felhasználás 197 gigawattórát (GWh) tett ki, ami 2016 óta a legkisebb érték.

A fogyasztás szerkezetének változásáról augusztusi adatokkal rendelkezik a MEKH, ezek szerint az egyetemes szolgáltatás lakossági szegmensének fogyasztása 18, a nem lakossági rész 25, az erőművi felhasználás pedig 3 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

A kevésbé hőmérsékletfüggő ipari felhasználást reprezentáló egyéb kategória fogyasztása 37 százalékkal csökkent, ami a magas árszint keresletcsökkentő hatásaként értékelhető

– ismertette az energiahivatal.

A közlemény szerint az Európába érkező vezetékes és cseppfolyósított földgázforrások volumene (294 TWh) szeptemberben az előző évinél 10 százalékkal alacsonyabban alakult, havi alapon a csökkenés 3 százalék.

Az orosz forrás szeptemberben az Északi Áramlat kiesésével tovább csökkent, az előző hónaphoz képest 31 százalékkal.

A norvég forrás kivételével, ahol karbantartási munkák miatt csökkent a szállítás, havi alapon valamennyi további forrás nőtt.

Szeptemberben a 2022. novemberi termékárak az európai és ázsiai piacokon megawattóránként (MWh) 50 euró körüli értékkel csökkentek. Az árak mérséklődéséhez hozzájárult a földgázintenzív ipari kereslet visszaesése és a tárolói töltöttség magas szintje – jelezte a MEKH.

Forrás: MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Ismerek olyanokat, akik a mai napig nem fűtenek. Kisgyerekkel. Egyáltalán. De ha tartja a limitet, akkor miért nem? Akkor nem drágább. Amit megspórol, azt elkölti gyógyszerekre, papírzsebkendőre... Szerintem ez sem normális.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Néro2
Spórolnak a mimigyorók ? Ne má az ó-rigó aztatat írta hónapokon keresztül a spórolás Gyúúúúcsányi mek libsi bolsi ármánykodás a Nemzethy Nagy Mimogyorók ellen. Meg ne má dől az orosz óóóvsó gáz intézte Petike.
Hátakómostakó ? Mi is van a hogyishívjákkal ?
Akkor most leköszönt a fitymák qurmánya és azért kell spórolni ? Nagyon. Nemzethy Nagyon !
Nessy
Nem olyan világcsoda a kevesebb fogyasztás. Sok éve nem volt ilyen meleg ősz! Sajnos lassan vége! Érkezik keletről a hideg levegő. Nekem is többször bekapcsol majd a konvektor.
namihami
Ha szorosan fehetünk egymás mellett, akkor a felcsúti focicentrum sok takarékos emberen tud segíteni.
Sok fázós ember kis helyen is elfér!
Rockxy
drasztikus a nagyanyátok.
még nem is volt hideg.
vacsi
@namihami: Nemrég láttam egy ilyen képet a neten - egy ágyban hárman feküdtek, két szélen két német nő, középen egy néger férfi. Ha jól emlékszem, német kép volt. Hát, mit mondjak... Én más, sokkal célravezetőbb módszert választottam a spórolásra - és ezt még a nagymamámtól tanultam, gyerekként.
ómió
Viszont az okosabbjának elég, ha az átlagig fűt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.