Ha háború van a szomszédodban, akkor te sem érezheted magad biztonságban, ez a tanulsága a Lengyelországba becsapódott ukrán területről indított rakétának – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Orbán:„Még nem lőnek ránk, de már nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy tényleges hadviselő féllé váljunk"

Fotó: Facebook

A kormányfő szerint, ha Európa úgy tekint magára mintha részese lenne ennek a háborúnak, akkor a helyzet egyre veszélyesebb lesz, ezért tűzszünetre és békére van szükség – írja a hirado.hu.

A háború szélén

Röppenek fel olyan hírek, hogy vannak tárgyalások az amerikai és az orosz fél között, de Orbán Viktor szerint nem látszik jele annak, hogy ezek érdemi tárgyalások lennének.

A szankciós politikával kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta, hogy az egy lépés a háború felé, hiszen ha valaki gazdaságilag beavatkozik egy katonai konfliktusba, azzal állást is foglal, hiszen lépést tesz az egyik harcoló fél irányába.

Orbán Viktor szerint egyre több az olyan intézkedés, amivel magunk is részesévé válunk a háborúnak, pedig ezekről korábban nem volt szó. De most már pusztító fegyvereket is szállítunk, képezzük a saját területen az ukrán katonákat, szankcionáljuk az energiát, lépésről-lépésre csúszunk bele ebbe a háborúba – mondta a kormányfő.

„Még nem lőnek ránk, de már nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy tényleges hadviselő féllé váljunk. Nagyon veszélyes dolog, amit Európa művel” – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy Magyarország próbál mindenkit lebeszélni erről.

Mi békét akarunk, de rajtunk kívül szinte senki sem követi ezt az irányvonalat. Néha az az érzése az embernek, hogy nem tudják a döntéshozók, hogy mit csinálnak és a különböző lépéseknek milyen következményei lesznek – mondta Orbán Viktor.

A beszélgetés során szóba került, hogy lassan egyre több brüsszeli politikus is belátja, hogy a szankciós politika megbukott, és most próbálják felülírni korábbi kijelentéseiket. Például Josep Borrell nemrég vallotta be: az unió soha nem számított arra, hogy a szankciók megállítják Oroszországot.

Az EU kül -és biztonságpolitikáért felelős főképviselője szerint a szankciókkal annyit akartak elérni, hogy Moszkva nehezebben finanszírozhassa a háborút.

„A politika bizonyos esetekben pontosan olyan, mint az otthoni életünk. Ha valami nem sikerül, két dolgot mondhat az ember. Újragondolja az egészet és megoldást keres, vagy elkerüli a kudarc érzést, és azt mondja, magunk sem gondoltuk komolyan a célt”

– mondta Orbán Viktor.

Hozzátette, le kell beszélni az európai vezetőket arról, hogy utólag másképp emlékezzenek a célokra, mint ahogyan azok ki voltak jelölve.

Az eddigi kudarcok ellenére a sajtóhírek arról szólnak, hogy Brüsszelben készül a 9. szankciós csomag. A kormányfő ezzel kapcsolatban kiemelte, Magyarország sosem támogatta a szankciós csomagokat, mindig mentesítésért harcolt, és amikor megkapta a biztosítékokat, nem szavazott ellene.

Általában nem tartjuk jónak a szankciók politikáját, de ha elengedjük, akkor mindig kell, hogy a magyar érdekeket képviselő mentesítő szabály legyen. Eddig ez mindig sikerült, és ezt a politikát folytatni kell – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint fontos, hogy a mindenkori magyar kormány maga mögött tudja a magyarok támogatását.

„Nagy csaták árán, de el fogom éri, hogy ha lesz 9. szankciós csomag, akkor a számunkra létfontosságú kérdésekben, például az atomenergia tekintetében legyen kivétel”

– jelentette ki.

Orbán Viktor kiemelte, Magyarországra továbbra is jöhet orosz gáz, e nélkül a gazdaságunk már összeomlott volna.

A miniszterelnök aláhúzta, „nem tudjuk kihúzni magunkat a szankciós politika hatásai alól”. Az egyik ilyen hatásnak a szankciós inflációt vélte. Hozzátette: ezt politikai döntések idézik elő, amelyet uniós képviselők hoztak meg. Ezért kell mindannyiunknak szankciós költséget fizetnie pluszba az energiáért.

A kormányfő elmondta, hogy Magyarországnak van egy akcióterve a jelenlegi helyzetben.

Ennek legutolsó pontja a krumpli és a tojás árának meghatározása volt.

Viszont mint mondta, minden termékre ezt nem lehet kivetni. Hozzátette: de néhány terméknél meghozható, amely segít az embereknek.

Orbán Viktor az árstopokkal kapcsolatban elmondta, az intézkedésekkel a kormány nem tudja teljesen ellensúlyozni a szankciós infláció hatásait, de csökkenteni igen.

A benzinársapka is segít, vagy az, hogy minden család 180 ezer forintot kap a rezsicsökkentésen keresztül. Kiemelte, hogy ha ki kellene fizetni az energia teljes árát akkor 180 ezer forinttal többet kellene fizetnie havonta egy családnak.

„Ezt több millió család nem engedheti meg magának”

– tette hozzá.

Két lehetősége van egy kormánynak ebben a helyzetben: Nem mozog nem intézkedik, és várja hogy elmúljon a baj, vagy enyhíteni akarja a bajt, és cselekszik.

Orbán Viktor a gazdaságélénkítő tervekről is beszélt. A kormányfő elmondta, hogy a koronavírus-járványt követően nagyon gyorsan növekedett a gazdaság. Most azonban a cél, hogy a növekedés ne forduljon át csökkenésbe.

A cél, hogy mindenkinek legyen munkája és, hogy mi ne essünk recesszióba. A családtámogatási programot pedig fenn fogja tartani a kormány – szögezte le Orbán Viktor.

Energiabiztonság: az idei téllel nem lesz gond

Orbán Viktor emlékeztetett rá, hogy a választások után új kormányt alakított, de azóta a szankciók miatt megváltozott a helyzet, így az energiaválság miatt most egy új különálló minisztériumot kellett létrehozni.

Palkovics Lászlót arra kérte fel, hogy a haderőfejlesztés terén dolgozni – tette hozzá a kormányfő.

Az energiabiztonsággal kapcsolatban szó esett arról, hogy a szakértők szerint az idei téllel nem lesz probléma, de a jövő télre az energiaellátás egyáltalán nem biztosított.

Két feladatunk van. Először is fel kell készülnünk a következő télre. Az idei időszak megoldott. Betároltuk elegendő energiaforrást ahhoz, hogy ha a külvilágtól elszakítanának minket, Magyarország akkor is fél évig el tudná látni magát – fejtette ki a miniszterelnök.

Hozzátette azonban, hogy tavasszal újra kell tölteni a tartalékokat, ami egész Európában problémát jelent. Magyarország jobb helyzetben van a legtöbb európai országnál, mert kivételt harcolt ki a szankciók alól, és ezért olajvezetékeken keresztül déli irányból fel tudja tölteni a tározókat a következő télre.

Közben van egy másik feladat is, mivel az energiaárak az egekben vannak. Ha külföldről kapjuk az energiát, akkor az árára nincs ráhatásunk. Ennek okán a hazai energiatermelést növelni kell. A miniszterelnök ezért kérte fel Lantos Csaba energiaügyi minisztert, hogy álljon a hazai energiastratégia megszervezésének élére.

Forrás: hirado.hu

61 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Aztán ha becspódik egy ruszki rakéta véletlenül Magyarországra, mit csinálsz te szellemileg terhelt? Hadat üzensz az oroszoknak vagy ráfogod Brüsszelre?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
menj te a jó qrva anyádba,-...senki nem sírna ha téged lelőnének,ocsmány barom...a lengyelek nem hisztiznek úgy mint te!
simmering73
Aztán ha becspódik egy ruszki rakéta véletlenül Magyarországra, mit csinálsz te szellemileg terhelt? Hadat üzensz az oroszoknak vagy ráfogod Brüsszelre?
Aki Én
Egyre veszélyesebb ez az elmebeteg.
Már nem fél súlyosan riogatni, pánikhangulatot teremteni.
balos
Megkérem a doktor urat,aki a dilinyós gecit kezeli,hogy intézze úgy,hogy intézetbe viteti!Az sem baj,ha a támogatóit is a csapatba beveszi!
ómió
Ahogy ezt a lengyel példa is "mutassa"!
Fenyöfa58
A 3 MILLIÓ AGYHALOTT mindent elhisz ennek a kommunista csökevények !!! A VÉR meg a KROMOSZOMÁK nem hazudnak !!! KIPCSAK SZÁRMAZÁS !!!
Nessy
Kell a lebutított, rettegésben tartott hívek csapata, hogy Orbán előadhassa a nagy megmentő szerepét! Különben, ha most megszavazzák az egészségügyi és szociális törvényt, nem azzal foglalkoznak majd az emberek, és mire rájönnek, hogy kicsesztek velük, mér késő lesz!
Nessy
@simmering73: Gyurcsány kérésre Brüsszel!
Gazella
Ennél a dagadt reteknél igen nagy gáz van az elmebeteg agyában...
csak úgy....
és a hibbantjai még mindíg nem veszik észre,hogy kötöznivaló bolond a föni!
Eladott Ország
Egy ócska ruszkibérenc vagy, akit Putyin kilóra megvett, mint egy hízott libát. Na te kisfocista, most legyél nagyfiú, egy életre az adósom lettél, oszt jónapot! Mikor a grizli kinéz magának egy jó zsiros lazacot.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/272932761_1276697662810138_8374445505042451880_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=VPwqOFSxlMUAX9QTNPy&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfDQs3fiklNovG5IWdRjpklGzOBgpWRDsIWA8O23SUTJYA&oe=637D2173
dr. prédikátor
EZ AZ ELMEBETEG GECI LÓKUPEC MORE BELESODORJA AZ ORSZÁGOT A HÁBORÚBA!!!KÖNYÖRGÖM AKASSZUK FEL!!!
Törölt Nick
"Megmentik újra és újra a hazát, valahányszor saját profitjukat kell megmenteni. Ha háborút nem csinálhatnak, csinálnak háború-félelmet, s bebörtönöznek jámbor rajongókat, hogy a nép elhiggye, hogy veszélyben a haza.
Amely nép sötétségben él, ne zászlót vigyetek előtte, hanem lámpást. "/Ady Endre
Vannak örök igazságok, amelyek soha nem évülnek el.
Alfa
majd a barom korrupt kamu-keresztény gerinctelen orbán bevonul kárpát-ukrajnába, "megvédeni az ott élő magyarokat...mint a háborús bűnös putyin.,
és természetesen az orbáni keresztény-szabadság szerint a hibás Ukrajna,Gyurcsány, Soros, és az EU-Brüsszel ...
és báncsák-a magyart jelszóval.
a geci hívei,majd őrjöngve imádják a narkós-pedofil fidesz-ner gurut!
Ez a mai magyar ország
Béla333
"Nagy harcok árán" ez a mocsok el akarja érni, hogy Paks 2. tovább épüljön, hogy a fűtőelemek beszerzésével monopol helyzetben levő oroszoknak legyünk teljes mértékben kiszolgáltatva.
Ha sikerülne neki ez az aljasság, akkor meg a hülyemagyar maffiahívők körében ünnepeltetné magát...
Emmersson71
...és ez nyilván Ukrajna hibája! Qrva Zelenszkij, szemét USA, EU..és a gyíkemberek is baxák meg!!!
Ja..és Soros meg Gyurcsány is!
Qqberci
Ha nem lőnek, akkor miért cirkulálsz golyóálló kisködmönben?...
Eladott Ország
"Oroszország expanziója, újraerősödése egy valóságos kihívást jelent a Nyugat számára. Olyan fenyegetést, olyan kihívást, amely Közép-Európából kiindulva elérheti az Európai Uniót, sőt elérheti a szövetségesek katonai erejét is. Európában bizony elszaporodtak Putyin pincsijei, és ezt most már mindenki kezdi veszedelmesnek látni." (Orbán Viktor, 2007. október 1.) Sebes Motolla törzsfőnök folyton forog. Ez többé-kevésbé minden politikusra igaz. Csak van pár, aki ügyesen leplezi. Meg akiket korlátoznak a fékek és "egyensúlyok". Értem ,hogy Orbán keletre akar húzni mert azt az aljas nemzetellenes rablásokkal tüzdelt munkássága nyugaton büncselekmény keleten meg üdvözlendö elfogadott. De a népnek végre fel kéne ébrednie és a bünözök ellen felkelnie.
Yoda69
O1G te barom!
Nem kellene ezzel is hergelni a magyar nepet. Semmivel sem vagyunk kozelebb egy haboruhoz, mint mondjuk 1 honappal ezelott. Sot, szerintem inkabb tavolodunk tole, mivel az ukranok kemenyen harcolnak egesz Europaert, es mar majdnem visszafoglaltak Ukrajnat.
Csak azert mert volt egy veletlen baleset a raketaval, az nem jelenti azt hogy a NATO hadviselo fel lett. Ahhoz ettol sokkal tobb kell.
archive
ez egy elmebeteg.. elég lenne egy tubus pillanaragasztó szájra, ujjra - máris békésebb lenne kis hazánk
Galway
@simmering73: Mit csinálna? Fosni méltóztatik!
Málna
@Yoda69: Nem a baleset miatt gondolja úgy, hogy belecsúszunk a háborúba, hanem az EU lépései miatt.
Yoda69
@Málna: Milyen lepest tett az EU, amiert orbannal kiverodott a biztositek?
Az EU-nak nincs hadserege, nem tud haboruba lepni az oroszokkal. A NATO-nak van, de a NATO vedelmi szervezet, es az sem lep addig, amig az oroszok nem tamadnak elsonek.
bencemacska
Ez már megint azt hiszi ő Magyarország!
Pedig csak egy "csúti pöffeteg".
Málna
@Yoda69: Orbán elmondta az interjúban. Hallgasd meg, ha érdekel.
csak úgy....
orbánnak nagyon jól jött az ukrán háború, most minden albaxott politikai döntését , a mértéktelen lopásukból eredö váltságot, az egegben lévö árakat és a szart sem érö forintot.., mindent erre tud kenni!
nincs európán még egy ország,ahol a buta nép ezt elnézné a miniszterelnökének, erre csak a csökött agyú fidesz magyarok képesek!
Béla333
"Orbán: Magyarország nem fogadja el, hogy az EU közös hitellel segítse Ukrajnát "
telex.hu/belfold/2022/11/18/orban-viktor-magyarorszag-nem-fogadja-el-eu-kozos-hitel-ukrajna-tamogatas

Erre az aljasságra már szavak sincsenek. Ez a lépése az oroszoknak jó, nekik felel meg!
Ha nem teszünk valamit ennek a mocsoknak az eltávolításáért, akkor az ukránok szemében mi is cinkosai leszünk ebben az aljasságban!
csak úgy....
@Shikari: te elmebeteg,gondolod ez lenne orbán érdeke? :)- putyin meg sem engedné neki, vikitek egy tégla!
Málna
@sgl: Mert a fideszesek sokkal kulturáltabbak. Azért...:-)
Nessy
Vesszük észre pl. a parlamentbe, meg sok közösségi hozzászólásban! Hogy a Bayer - Bencsik párost ne is említsük, ezt a "kulturáltságot"!
archive
@Shikari: a főnököd pont ezt nem akarja
Yoda69
@Málna: Foglald ossze nehany szoban, ha kepes vagy ra.
orbant nem hallgatok, mert felfordul tole a gyomrom.
Yoda69
@simmering73: Arrol nem is beszelve, hogy amikor a ruszki bombazo dron orakon keresztul a legterunkbe ropkodott, az impotens legiero tehetetlenul ucsorgott a kaszarnyaban.
A pofaja nagy a zsirdisznonak, de amikor tenylegesen tenni kell valamit akkor nagy a kuss.
Aki Én
Akinek lassan 17 év kevés volt, hogy kiismerje, megértse orbánt, annak mentális problémái vannak.
...vagy gátlástalan, becstelen hazudozó.
Emmersson71
"Felmérés: a kormánypárti szavazók fele úgy tudja, az Orbán-kormány nem szavazta meg a szankciókat"

...és van 23% sötét, magát ellenzékinek valló barom is :(

kecsup.hu/2022/11/felmeres-a-kormanyparti-szavazok-fele-ugy-tudja-az-orban-kormany-nem-szavazta-meg-a-szankciokat/
archive
@Shikari: jajjj.. emiatt ne félj! Én önállóan képes vagyok gondolkodni, értelmezni az eseményeket!
Katalina62
Nem hinném, hogy bárki megtámadna minket!
magyar1
A rohadék szarkeverők mindenáron ki akarnak robbantani egy háborút? Azt hiszik a bolygó mindent túlél?
De egyébként a 10 éves jugoszláv háború sem eszkalálódott - szerencsére.
Yoda69
@Málna: Ugy latom folzabalt a medve, eltuntel, mint szar a kodben.
Most hogy konkretumot kellene valaszolnod, mar nem irogatsz?
sunoge
Kis puffancs áll a kuki, fúúúú háborús szituáció...gyűrött, töppedt papírtigris. Szánalmas egy alak vagy.
sunoge
Amúgy mi ez a többes szám?? Mert az tény, hogy ő elég közel van hozzá, hogy lőjenek rá.
csak úgy....
@Yoda69: 14:12 kundsaftja jöhetett a fölvilágosult sexmunkás hölgynek!
Yoda69
@csak úgy...: Ki az aki egy ilyen szottyadt szart megdugna? Persze a bolsevik omijon es a moszkovita sikarin kivul. dubrincsot nem emlitem, mert az csak szopni szeret.
Málna
@Yoda69: Én kérek elnézést, hogy nem vagyok még nyugger és még meg is éheztem...Ha nem hallgattad meg, amit mondott, akkor miért véleményezed, miért csinálsz magadból hülyét? És aki nem tud különbséget tenni a támogatás és kompromisszumos beleegyezés között, az funkcionális analfabéta, annak mit magyarázzak? Úgysem érti meg.
ómió
@Gazella: Agyhiányos fejedbe csak így fért bele!?
Toller Béla
Feltűnően lassan esik le a húszfilléres ennek a tuskónak ! Az nem kérdés, hogy a NATO, és annak minden tagja, bele fog sodródni a háborúba. De ezt lehetne tompítani, talán egy karakteresebb magyar külpolitika is hozzájárulhatna a megelőzéshez. Mármint, ha előbb fejeződne be a konfliktus, mint ahogyan a nyílt összetűzés elindulna ! Jelen pillanatban mi a benzint visszük a tűzhöz !
Sámannus
Amíg a sleppeddel országot bitorolsz háborúban állunk 2006 óta. Te hoztad a muszkákat a nyakunkra, itt vannak és veled kavarják a szart.
csak úgy....
@Yoda69: 14:30 manapság egy csomó kanos kispénzünek jól jön az olcsó málna, max. zoknival betömi az okos száját és zacskót húz a még okosabb buksijára!
különben a leg jobb turul a háturul...
SÍva
Remélem akkor elé állsz és megvéded az országot! Mármint a golyó elé,lövedék stb elé!
Nessy
@SÍva: Mikor testőrök nélkül mozdulni sem mer? Csak a szája nagy, különösen a rádió stúdiójában egy kétlábú plusz mikrofonállvány társaságában!
gina
Jaj már várjuk de jó lenne a Karmelitát és téged kilönének, akkor végre béke lenne Európában ... TE FÉREG
telegdilaci
@simmering73:Ez a valaki nem normális össze vissza hadovál sokszor azt sem tudja mit hazudik minden rosszat a magas infáció a magas árak minden a szankciók miatt van,közben meg elmondja hogy Magyarország felmentést kapott,ennek soha nem jön meg a normális esze?
telegdilaci
@Nessy:Felháborító hogy be űl a Rádióba szajkózza a hazugságokat,ezzel manipulálja a hallgatókat akik erre fogékonyak azok meg imába foglalják a nevét,minek oda műsorvezető aki soha meg sem szólal hallgat mint a sült hal igazán megkérdezhette volna tőle hogy mit szől a tüntetésekhez de nem,csak hallgat!
SÍva
@Nessy: Ő, a pereputty és a talpnyalók lennének az elsők akik lelépnének mert a vagyont már rég külföldre mentették! Miért hiszik azt, hogy egy ország népének az életével, biztonságával, adóforintjaival szabadon rendelkezheznek? Ki kellene már tekerni a nyakukat! Felelősségre vonható emberek kellenek az ország élére! Nem pártok és mondva csinált egyesülések! Itt senki nem felel semmilyen rossz döntésért csak az ország népe ők meg dőzsölnek és a szemünkbe hazudnak!
gina
Gyülölöm az eröszakot, de kivánom hogy rád löjenek, hogy szabad legyen ez a nép, mocskos hitler utánzat

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.