Orbán Viktoréknak erről más a véleménye.

Most akkor ki hazudik? Az IMF szerint a magyar kormány is tehet a hazai inflációrólMTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Mint ismert, a magyar infláció jelenleg 20 százalék fölött jár, és nagy hiány van a fizetési mérlegben is. Erről egyértelműen írt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is az éves jelentésében. Azt írják, hogy az okok között keresendő a kormány laza fiskális politikája, de a folyamatos gazdasági sokkok is. Ehhez képest a kormány kategorikusan tagadja, hogy bármi felelőssége lenne az uniós összehasonlításban immár dobogós inflációról, azt szerinte a háború a szankciók okozzák – mutat rá a hvg.hu.

A jegybank 2021 júniusa óta jelentősen szigorította a monetáris kondíciókat, a kormány pedig „ambiciózus” fiskális kiigazításra készül 2023-ra. Szigorú és következetes intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy csökkenjen a költségvetés és a fizetési mérleg hiánya, az államadósság szintje – figyelmeztet a jelentés.

Az energiával kapcsolatos és egyéb ársapkákat enyhíteni kellene,

elősegítendő az energiamegtakarítást, az import csökkentését és az azzal kapcsolatos költségvetési kiadásokat. Mindeközben jól célzott támogatásokra van szükség a sebezhető társadalmi csoportok megélhetési költségei növekedése okozta hatások enyhítésére.

Az IMF arra számít, hogy 2023 végére az infláció egy számjegyűre lassul, a fizetési mérleg hiánya pedig jelentősen csökken, de hangsúlyozzák, hogy sok a bizonytalanság mind a nemzetközi környezetet illetően, mind a magyarországi intézkedéseket. 

Az IMF egy sor javaslatot is megfogalmaz a kormány számára a helyzet jobb kezeléséhez. Egyebek mellett:

Az ideiglenes különadókat („extraprofit-adókat) a lejáratukkor ki kell vezetni, az intézkedések meghosszabbítása eltántorítja a befektetőket, és rombolja az adórendszerbe vetett bizalmat.

A megemelt tranzakciós illeték piactorzító és az informális fizetések felé tolja a gazdasági szereplőket.

Az ársapkákat el kellene kerülni, mivel hozzájárulnak a gazdasági egyensúlytalanságok kialakulásához, ellenben az infláció leküzdésére nem alkalmasak. (A kormány épp nemrég vezetett be új ársapkákat a krumplira és a tojásra.)

Az IMF figyelmeztet, hogy a kamatstopokat engedni kell kifutni, mivel akadályozzák, hogy a jegybank monetáris szigorítási intézkedései átmenjenek a rendszeren. Továbbá célzatlan módja a hitelfelvevők támogatásának.

Forrás: hvg.hu

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@KisTehen: Minő szerencse, hogy a jelen kormány, és Orbán soha nem hazudik, csak tudatosan valótlant állít!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
@KisTehen: Minő szerencse, hogy a jelen kormány, és Orbán soha nem hazudik, csak tudatosan valótlant állít!
orsos vendel
Mit varrunk, orsostol ??? Csak lopni es hazudni tud !!!
justhpeter
Az ársapka ugyanolyan gumicsont mint a rezsicsökkentés. Ezek a paravánok, hogy senki sem kérdezzen rá az energiák hasraütéses árképzésére. A führernek kell a bevétel, hiszen az Unió tehene idén már nem ad tejet.
Sámannus
A választás előtt szerettek volna osztogatni de a végére csak fosztogatni tudnak.
simmering73
@KisTehen: Te viagrát szedsz szarvasmarha, hogy egész nap itt baszod a rezet és nem lankadsz?
Alfa
orbánék soha nem hazudnak, ők keresztények...
kamukeresztények...bassza meg az összes narkós.pedofil fidesz-ner szekta hívő a szektaguru orbán alsó felső rokonságát
telegdilaci
@Nessy:Rosszúl látja az IMF- hogy ki a felelős a Magyar inflációért,kizárólag Orbán Viktor aki 12-év alatt félre kormányozta az Országot alkalmatlan a válság kezelésére!
ómió
Nem meglepő, hogy az innét "kipateroltak" is ezt hazudják!
Nessy
@telegdilaci: Különben is megmondta Orbán, hogy a "vészhelyzeti" egyszemélyes rendeleti kormányzással, mindenért ő a felelős! Ő mondta! Gyurcsánynak pedig semmi köze Orbán hibás döntéseihez! Az a gumicsont a híveknek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.