A színházügyi főember szerint az, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói elhatárolódtak a kijelentéseitől, az örömteli fejlemény, és azt bizonyítja, hogy jó döntés volt a modellváltás az intézményben.

Mint ismert, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház direktora, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke (és még több más, a színházi területre érvényes poszt birtokosa) nemrég arról beszélt egy rendezvényen, hogy az SZFE-n lezajlott modellváltás után már jól alakulnak a dolgok, és akik mostanában kikerülnek az intézményből, azok

másik hangnemet és másik gerincet fognak képviselni.

Vidnyánszky Attila válasza a diákok elhatárolódására: jó irányba mennek a dolgok az egyetemen

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója beszél a teátrum 2022/23-as évadhirdető sajtótájékoztatóján a Nemzeti Színház Kaszás Attila Termében 2022. május 30-án.

Fotó, címlapkép: MTI/Soós Lajos

Arra is kitért, hogy 

a diákok áthangolása nem egyszerű dolog.

Az SZFE 86 diákja ezeken a kijelentéseken eléggé fölháborodott, és nyílt levélben határolódtak el az alapítvány kuratóriumi elnökétől, és elutasították a művészeti képzésben résztvevő diákok politikai alapon történő megbélyegzését – írtuk korábbi cikkünkben.

Vidnyánszky Attila erre a nyílt levélre válaszolt az Origo felületén – írja a 24.hu. A válaszlevelet a Nemzeti Színház vezetője azzal kezdte, hogy a sajtóban tőle idézett mondatok a szövegkörnyezetből kiragadva és félreértelmezve jelentek meg, de még ezekkel együtt is vállalja mondandója lényegét. 

A nyilvánosságra hozatal manipulatív jellege természetesen riasztó, de megszokott, ugyanakkor az „elhatárolódásnak” mint polgári jellemre utaló gesztusnak örülök

- írja válaszlevelében. Vidnyánszky úgy vélekedik, az, hogy ez az elhatárolódás egyáltalán megszületett, az azt jelenti, hogy a modellváltást követő erőfeszítéseik nem voltak hiábavalóak: 

jó úton járunk egy szabad légkörű egyetem kialakításában és fejlesztésében, ahol minden egyetemi polgár szorongás nélkül formálhat véleményt

– fogalmazott. Hozzátette, el kell gondolkodnia mindenkinek azon, hogy vajon korábban miért nem voltak hasonlóan "markáns tiltakozások" korábban, még a modellváltás előtt. 

Vidnyánszky szerint

A tény, hogy a modellváltás előtt nem születtek hasonló dokumentumok, két választ enged nekünk: a régi SZFE-n vagy féltek, vagy egyet gondoltak, mindkét lehetőség rémisztő.

A Nemzeti direktora a modellváltás céljaként azt nevezte meg, hogy szabad és felelősségteljes, valamint önálló polgárokat neveljenek. 

Hogy ne kelljen igazodniuk a hallgatóknak semmilyen vélt elváráshoz, hogy minden vélemény napvilágra kerülhessen. Ez Magyarországon valóban áthangolást igényel, mert az elmúlt harminc-hetven év nem erre nevelt bennünket. Aki szerint ez illúzió, nézze meg az általam vezetett Nemzeti Színházat, ahol a társulati tagok megtehetik, hogy tiltakoznak az igazgatójuk egyes lépései ellen

– tette hozzá, és kitért rá, hogy a színházban, az egyetemen, de a színházi fesztiválon is arra törekedik, hogy a tényleges szabadságra törekszik, ami sokáig nem jelenhetett meg idehaza, és aminek hiányától több nyugati fórum szenved.

Levelében arról is ír, hogy „színházban, egyetemen, fesztiválon egyaránt arra törekszik, ami sokáig idehaza nem jelenhetett meg, és aminek a hiányától egyre több nyugati fórum szenved: a tényleges szabadság szellemétől”.

Szerinte a mostani elhatárolódás 

minden félreértéssel együtt annak a jele, hogy az új szellemiség beköltözött a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közé.

A diákoknak azt kívánta, hogy legyen következetes a kiállásuk egész pályafutások, életük során, és sose engedjenek a különböző politikai szándékú manipulációknak, hanem mindig a lelkiismeretük szerint döntsenek.

Forrás: 24.hu, origo.hu

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
@Horizont: Vidnyánszky pontosan tudja, hogy nincs itt semmiféle félreértés, és szándékosan magyarázza félre a helyzetet. A hallgatók pontosan azért háborodtak fel az "átnevelésen", mert van gerincük, nem úgy, mint Vidnyánszkynak. Korábban pedig az egyetemi autonómia és szabadság miatt nem volt okuk háborogni. Most a hatalom erőszakkal elfoglalta az egyetemet, megbélyegzi a diákokat, át akarja nevelni őket a fideszes torz gondolkodásra, de ezt ők nem fogják hagyni. Nem kisgyerekekről van szó, akiket át lehet verni a NER hazugságokkal, értelmes, önálló akarattal és ítélőképességgel bíró emberek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
Ennek a faszinak női fodrásza van! Hamarosan betér egy fideeszes buzibárba.
Tupíroztasd csak a hajadat nagy "fiú".
nemkati
Az alatt a 157 év alatt az SZFE számtalan csodálatos színészóriást nevelt fel, képzett. És nem kényszerítettek rájuk semmiféle ideológiát, nem akarták átnevelni őket. Szabadon választottak politikai vagy bármilyen más nézetet, vagy nem választottak, csak önmagukat adták. És őket megítélni kizárólag a közönségnek van joga, a hatalomnak semmi köze hozzájuk. Persze volt, hogy a hatalom büntette azokat, akik nem álltak bele az általa kijelölt sorba, de az a világ soha ne jöjjön vissza!
nemkati
Vidnyánszky meg szépen belesímul a fideszes hatalomba, meg is kapja érte rendszeresen a jutalmakat, amiket ő igyekszik rendre meghálálni.
evacica
Ez s maradt volna ott ahonnan jött Kárpátalján vagy Moszkvában ahol tanult! Egy fenéknyalóval kevesebb lenne itt!nRitka egy undormány!
Lepényleső
Vélhetően a régi SZFE-n nem féltek,és nem gondoltak egyet? Annyit gondolhattak amennyit csak lehet,
sőt mindig néhányat még hozzá is tettek,s ezt úgy,hogy a félelem mint olyan fel sem merült bennek?
(A jugend iskolák teljes mértékben még soha sehol sem működtek,akkor sem ha arra szorították őket?)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.