A Népszava információi szerint az elmúlt hetekben többször is elhangzott az Építési és Beruházási Minisztérium egyik államtitkárától, hogy vidéken jobb helye lenne a múzeumnak, de Lázár János is arról beszélt a miniszteri meghallgatásán, hogy a vidéki helyszíneket preferálja az állami beruházásoknál.

A Népszava cikke szerint a természettudományi múzeum után az új közlekedési múzeumot is vidékre költöztethetik. A lap szerint ugyanis Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium egyik államtitkára az elmúlt hetekben többször is arról beszélt, hogy a gyűjteménynek jobb helye lenne Debrecenben vagy Nyíregyházán. (A természettudományi múzeum is jelenleg szinte beékelődik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem területébe, a vidékre költözés az egyetem terjeszkedése miatt merült fel, ami ellen hiába tiltakozott a szakma.)

Vidékre viheti az új közlekedési múzeumot a Lázár János vezette minisztérium?

Fotó: Illusztráció/Facebook/Lázár János

Lázár János pedig már a miniszteri meghallgatásán jelezte, hogy a vidéki helyszíneket helyezné előtérbe az állami beruházásoknál – emlékeztet a lap, amely szerint viszont az új közlekedési múzeum vidékre áthelyezésével a kormány kidobná az új múzeum előkészítésére kapott 10 milliárd forintot, és a tervezésre költött közel 8 milliárd forintot is.

A Népszava megkereste a múzeumot és a minisztériumot is, a költözésről szóló információt egyik sem cáfolta. 

Az építési minisztérium azt közölte, hogy 

"a még el nem kezdett állami beruházások felfüggesztésére vonatkozó kormányhatározat a fővárosi múzeumi projektekre is érvényes. Ezek megvalósításáról a kormány egyedi döntéseket hoz. Ez tartalmazza majd az ütemezést és a forrás megjelölését is. A közlekedési múzeumról, illetve a Városligetbe tervezett Új Nemzeti Galériáról még nem született döntés, a nevezett kulturális beruházások ügye még nem is került a kormány elé. Az Új Nemzeti Galéria vidéki helyszínen történő megvalósítására bizonyosan nem kerül sor, a közlekedési múzeum esetében ezt nem lehet ilyen határozottan kijelenteni."

A lap szerint bár nincs még kormánydöntés, azt a minisztérium megerősítette, hogy a Városligetbe tervezett Új Nemzeti Galériát a japán tervek helyett inkább magyar építészek elképzelései alapján valósítanák meg. 

A Városliget Zrt. rövidke válaszában azt emelte ki, hogy Orbán Viktor a Néprajzi Múzeum átadásakor arról beszélt, hogy a Liget Budapest program teljeskörűen meg fog valósulni, azóta pedig nem született ellentétes döntés. Hozzátették, mindez természetesen az ország gazdasági lehetőségeitől is függ. 

Jelenleg mindhárom felfüggesztett városligeti beruházásnak (Új Nemzeti Galéria, Innováció Háza, Városligeti Színház) van építési engedélye, ám mivel Lázár János az építési miniszter, ezért bármelyik programnál előfordulhat, hogy máshová helyezik át a beruházást, vagy pedig elkszálják azt – írja a lap.

Forrás: nepszava.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Aki ezt javasolja az egy idióta!!! Ki fogja látogatni ezt Debrecemben!!! Még Felcsút is jobb lenne, mert az közelebb van, de az egész ötlet egy nagy baromség!!! Vajon kinek kell a jelenlegi terület és épület??
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
@Qqberci: Debrecenbe, az új fidesz fővárosba. Tényleg, a Karmelitát is számozott téglánként fogják "vidéken" felépíteni??
Nyírfa
Remélem, a háborús helyzetre való hivatkozással, a nemzeti érdekeket szem előtt tartva már ma vesztek fel kínai hitelt a megvalósításra.
Amit egyébként gondolok rólatok, az nem tűr nyomdafestéket.

Ha ez a nép nem kapja össze magát, akkor a magyarságnak írmagja sem marad.
tothjani
Mert semmi másra nem lehetne most költeni ez a legfontosabb. :(
Qqberci
@Nessy: Ha a disznót is viszik számozott darabokban, akkor felőlem mehet...
jesz
vidékre? A közlekedésit?..hmmm...ha megvalósul, akkor ezen nagyon sokan, nagyon sokat fognak keresni...az magas infláció miatt pénz van dögivel...fussa...(arra, amire akarják)
Toller Béla
Vigyék Debrcenbe ! Nem, Hódmezővásárhelyre, ha mind a száz látogatóra számítanak évente ...
Jozefina
Aki ezt javasolja az egy idióta!!! Ki fogja látogatni ezt Debrecemben!!! Még Felcsút is jobb lenne, mert az közelebb van, de az egész ötlet egy nagy baromség!!! Vajon kinek kell a jelenlegi terület és épület??
namihami
A legjobb választás Felcsút lenne. Ott is az Orbán Railway egyik megállójának jegyárusító valamint indóház épülete. A látogatottság talán összeadódhatna(???) és így már egyik se termelne akkora veszteséget,

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.