Rómában az olasz hatóságok és a Giorgia Meloni vezette új kormány frissen bejelentett döntése szerint hétfőtől december elsejéig napi négy órán át fűthetők a lakások, utána az időjárás függvényében emelhetik a fűtési órák számát, amely azonban nem haladhatja meg a napi tizenegy órát.

Bejelentette Orbán cimborája: napi négy órán át fűthetők a lakások az energiatakarékosság miatt Rómában
Kép: Propeller.hu

A lakóközösségek maguk dönthették el, hogy ez a napi négy óra mikor legyen. A fűtési szezon a fővárosban április 7-ig tart.

A fűtési szezon az idén a megszokotthoz képest egy héttel később indult el az energiatakarékosság jegyében. A hirtelen megérkezett ősz miatt ugyan Roberto Gualtieri római főpolgármester már korábban engedélyezte a fűtést, de kevesen éltek a lehetőséggel, mert a lakóközösségeknek külön kell fizetniük a kazánok többszöri újraprogramozásáért.

Olaszországot öt különböző fűtési zónára osztották fel az adott területek hőmérsékleti átlaga szerint. Az Alpokban és az Appenninek lakott területein már október második felétől fűthetnek korlátozások nélkül. Az északi tartományokban október utolsó hetében indult el a fűtés, Közép-Olaszországban mostantól, a déli szigeteken pedig december 8-a lesz az első fűtési nap. Szicíliában azonban vannak olyan helyek, ahol már elindult a fűtés, mert a település legalább ezer méteres magasságban található.

Róma az úgynevezett D zónához tartozik: a hőmérséklet napközben még 15 Celsius-fok feletti, éjszaka azonban tíz fok alá süllyed. A lakások a nyári hőség elleni védelemre vannak kialakítva, a jelenlegi napi négyórás fűtés nem elegendő az otthonok felmelegítésére, főleg ott, ahol nincs szigetelt ablak, valamint a padlók kőborításúak.

A főváros oktatási intézményeiben és szállodáiban már október utolsó hetétől fűtenek, a közhivatalokban szükség esetén csak mostantól. A kormány adatai szerint február óta már csaknem ötmillió család kapott rezsitámogatást, és további hatszázezer család vár igénylésének teljesítésére.

Róma egyik legnépesebb kerületének, a tizenharmadiknak az önkormányzata egyszeri ötszáz eurós támogatást nyújt a villany- és gázszámlák kifizetésére, amit eddig már több mint 370 ezer háztartás kérelmezett. Az összeg egy kétgyermekes család esetében körülbelül kéthavi rezsiköltség fedezésére elegendő.

A Mario Draghi vezette kormány február és szeptember között a költségvetésből csaknem 50 milliárd eurót szánt a családok és vállalkozások segítésére a megnövekedett energiaköltségekkel szemben, a Giorgia Meloni vezette új kormány első intézkedése további több mint kilencmilliárd euró elkülönítése volt ugyanerre.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cucika
Eddig úgy tudtam van olyan területe Olaszország ahol nincs is semmiféle fűtésre szükség. Most fura, hogy ebben a hosszú meleg őszön korán kellett kezdeni a fűtést. Vagy csak egy propaganda az egész
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Törölt Nick
@durbincs: Ott még most is 18-20 fok van hülye farok.
vacsi
Rómában meleg van télen is, ott a lakásokban nincs is fűtés kiépítve. Jó régen, egy hidegebb télen többen meg is haltak, kihűltek a fűtetlen lakásukban...
Cucika
Eddig úgy tudtam van olyan területe Olaszország ahol nincs is semmiféle fűtésre szükség. Most fura, hogy ebben a hosszú meleg őszön korán kellett kezdeni a fűtést. Vagy csak egy propaganda az egész
Cucika
@Horizont: @Horizont: a kérdés most van e ez a 15fokos hómérséklet vagy októberben? szerintem még nálunk sem fűtöttek amikor amikor nappal 15 éjjel 8 fok volt
simmering73
Mivel Olaszországban jellemzően 16-17 fok van ebben az időszakban, nem dőlnek a kardjuka az olaszok. Megjegyzem mi is napi négy órát fűtünk és így sem maradunk a pénzünknél hála a rezsivédő kormányunknak, pedig itt ebben az időszakban jellemzően 4-5 fok van.
emerencia
A Kádári átkosban október 15-től április 15-ig tartott a fűtési szezon. Október 15 előtt volt egy kis próbafűtés a távfűtött lakásokban. Megszoktuk, hogy otthon is pulóverben, zárt lábbeliben vagyunk, ha beköszöntött a hideg. 19-20 fok volt a szobákban. Anyu egész életében fázós volt, ő jobban felöltözött és volt villanypárnája, villanycipője, stb. Idős szüleink szobájában, de csak ott! 23-25 fokot állítottunk be mert már fázósabbak lettek. Mi "fiatalok" viszont volt, hogy 14-18 fokban vészeltük át a téli időszakot. Ez nem volt jó. 20 fok körül viszont már semmi probléma, ha az ember életkorához képest egészséges hatvanas, hetvenes és jól felöltözik. Vajon idén télen hány idős és beteg ember fog fagyoskodni, éhezni, meghalni a saját otthonában?
ómió
Na! Ezt a "gázeleresztettséget" szeretnék az efftársak idehaza is!
balos
@durbincs: Miért kell az anyádról kiteregetni,hogy a ruszkiktól lettél!
Németh István
@Eladott Ország: @Eladott Ország: Maga má megent hanyagolja a szines piruláit ? Isten 50IQ-s barma ? mint @Horizont: @kereső: @Cucika: @namihami:@m73: @gina: @kula: @csak húgy..: @Aki Én: @m73: @sgl: @Jozefina: @Törölt Nick: @simmering73: @balos: @Cucika: @Havanagi: @justhpeter: nevű trágyás szájú 1 ip-s nyálas Sánta Pupos Trasvestita bérköcsögök >> ez nem kérdéd ez TÉNY! Különben az olaszoknál kicsit melegbb van, csak ellustulnának a melegben, pláne arra délen! Anégy óra a migrantyúknak nehéz akik a40-45 fokhoz szoktak! Menjenek haza! Ott bizti melegebb van! Hajrá!!!
vacsi
@simmering73: A legrosszabb fűtési módszer, ha csak napi néhány órát fűtünk - utána ugyanis kihűl a lakás, és lehűlnek a falak. A következő felfűtésnél az energia erre megy el. Sokkal jobb, ha folyamatos a fűtés, de nem nagy erővel. És persze, szellőztetni is rendszeresen kell, a friss levegő hamarabb felmelegszik. Nálunk pl. a konvektor egész nap megy, de 3-ason, és ez fűti az egész lakást (50 m2). Ezt tettük tavaly télen is, bár akkor nyilván többet fogyasztott, mint most - de az éves fogyasztásunk így is alatta volt a rezsicsökkentett mennyiségnek. A hőmérséklet így mindenütt eléri a 20 fokot. Már a nagyszüleim is így fűtöttek - igaz, nem gázzal. Tőlük tanultam.
Sámannus
Én a napot is kikapcsolnám, csak hogy putyinkánknak több gázot fogyaszthassunk. Könnyű az oroszoknak sokat fogyasztani ott van nekik Szibéria is mínusz 70 fok arany élet van fűtik az utcát is. meg riportozta az ATV is, bizony.
De az olaszok ha tízpercig főtenek már gatyába vannak. Nekik büntetésből kell fűteni azé rendelték el.
Németh István
Az olaszok alapvetően leszrnak mindent és mindenkit! Egy ilyen nép! Megbízhatalanok, jópofák, kellemesen elviselhetők, de nagyon linkek! A politikában is nagyon óvatosan kell velük bánni, kétszínüek, érdekforgók!
A fűtést illetően a legrosszabb hatásfok a 4 óra esetleges intenzív fűtés. fel sem melegít rendesen - tudni kell, hogy a falak rendkívül erősen elvonják a hőt, a felmelegítésükhöz több energia kell, hogy a hőérzet elviselhető legyen! Aztán a lehülés meglehetősen gyorsan hatékonnyá válik!
Az olaszok is meg a németek, a spanyolokkal egyetemben nem kevésbé mindazok akik didergőbe mennetek vagy mennek át le vannak szarva! mindegyikük megérdemli a maga sorsát!
Olyan közösségi irányítást fogadtak el aminek a levét isszák! Menjenek a francba!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.