Nem tartják számon a munkavégzést. A miskolci egyetemet fenntartó alapítvány körülbelül ugyanezt válaszolta Varga Judit miniszter kapcsán.

Az Átlátszó kérte ki a győri Széchenyi István Egyetemért Alapítványtól, hogy mennyi időt dolgozik a kuratóriumban Szijjártó Péter külügyminiszter a havi bruttó 1,5 millió forintos fizetésért – ám ezt az alapítvány nem tudta megmondani a cikk szerint.

Nem tudja a győri egyetemet fenntartó alapítvány, mennyi időt dolgozik a kuratóriumban Szijjártó a havi 1,5 milliós fizetéséért

Fotó: Illusztráció/Facebook/Szijjártó Péter

A lap megkeresésére ugyanis az alapítvány azt közölte, hogy erről nem vezetnek nyilvántartást.

Mint ismert, a Fidesz-kormány a koronavírus-járvány idején zavarta le az általuk csak modellváltásként emlegetett folyamatot, amely során az állami fenntartású egyetemek jó részét alapítványoknak adták át (a felsőoktatási intézmények teljes ingatlanvagyonával és egybeivel együtt), az alapítványi kuratóriumokat pedig fideszes potentátokkal töltötték föl. A győri egyetem esetében a kuratóriumba bekerült Szijjártó Péter mellett Dézsi Csaba András győri kormánypárti polgármester, Tarlós István budapesti ex-főpolgármester pedig a felügyelőbizottságnak lett az elnöke. (Októberben a 24.hu közérdekű adatigénylésére derült ki, hogy az öt kuratóriumi tag havi bruttó 7,5 millió forintot kap az alapítványtól, vagyis átlagolva havi bruttó 1,5 millió forint lehet a juttatásuk. Ezt később Dészi Csaba András vagyonnyilatkozata megerősítette. 

A hvg.hu ennek kapcsán összeszedte, a nagyobb egyetemeknél mely fideszes kormányzati és egyéb főbb szereplők lettek kuratóriumi tagok, vagy elnökök:

"A felsőoktatáson erővel átzavart modellváltás következtében létrejött alapítványok kuratóriumait alaposan teletömködték mindenféle kormányzati potentátokkal, így került a Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány élére Guller Zoltán miniszteri biztos, vagy a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány elnöki székébe Süli János volt Paks-miniszter, de említhetnénk a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagságában helyet kapott Lezsák Sándort, vagy a Nyíregyházi Egyetemért Alapítványban működő Schanda Tamást, ám ezeknél lényegesen nagyobb vadaknak számítanak a Pannon Egyetemért Alapítvány elnökeként tevékenykedő Navracsics Tibor, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja, Szijjártó Péter, valamint az Universitas Miskolcinensis Alapítvány elnökeként is dolgozó Varga Judit."

Több fideszes politikus esetében csak a tavaly leadott, könnyített vagyonnyilatkozatból derült ki, hogy pénzt vettek fel a kuratórumi munkájuk után, ám akkor még a pontos összegeket nem lehetett ismerni (a könnyített vagyonnyilatkozati rendszert aztán pár hónap után a Fidesz módosította az eggyel korábbi rendszerre az Európai Bizottság javaslatai nyomán).

Végül aztán kiderült, Varga Judit például havi bruttó 1,4 milliót, míg Szíjjártó havi bruttó 1,5 milliót keres az alapítványok kuratóriumánál. Ennek kapcsán próbálta kideríteni az Átlátszó, hogy ezért a pénzért mennyit is kell nekik dolgozniuk, ezért közérdekű adatigénylést adott be a két alapítványnak.

Szijjártó esetében az alapítvány azt közölte, hogy 

nem kezel ilyen adatot, ezért nem is vezet olyan nyilvántartást, amelyből az igényelt adatok kinyerhetőek lennének,

de azt hozzátették, hogy

a Kuratórium szükség szerint, de legalább kéthavonta ülést tart, melyen az Alapítvány Alapító Okiratban rögzített céljait és tevékenységét szem előtt tartva hozza meg határozatait

Az Átlátszó megkereste a Miskolci Egyetemet fenntartó alapítványt is (Universitas Miskolcinensis Alapítvány, UMA), ahonnan szó szerint a győri alapítvány válaszával megegyező választ kaptak a feltett kérdéseikre. (Ezen a linken a győri, ezen a linken pedig a miskolci alapítványi választ lehet megtekinteni.)

A két alapítvány nagy egyezést mutató közleményeikben arra is kitért, hogy a kuratóriumi tagok munkavégzése nem csak az üléseken való részvételre korlátozódik, ezen felül rengeteg előkészítő és háttérmunkát is végeznek, amelyek nem feltétlenül olvashatók ki a jegyzőkönyvekből. 

A két alapítvány arra is rámutatott a szó szerint egyező közleményében, hogy a kuratóriumi tagok munkavégzése nem csak az üléseken való részvételre korlátozódik, a rengeteg előkészítő és háttérmunka nem olvasható ki a jegyzőkönyvekből.

Kezdetben Varga Judit és Szijjártó Péter is ellentételezés nélkül vettek részt az egyetemi alapítványok munkájában, ám a nyáron ez megváltozott, Szijjártó augusztusi vagyonnyilatkozatában jelezte, hogy június 1-től havi bruttó 1 millió forintnál többet kap a feladatért, míg Varga ugyanerről számolt be júliusi kezdettel, ő kuratóriumi elnökként havi bruttó 1,4 millió forintot kap.

Forrás: atlatszo.hu, hvg.hu

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Ez is csak egy kifizetőhely a maffiózók részére...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
gina
Rohadék kis meleg szemét, ennek is tapsikoljatok fideszhivö barmok, itt a nép pénze, szerintem adakozzatok még a szegény moslékoknak,, idióta fogatlan hivö prolik
gina
@ómió: Proli efftárs nagyon hülye vagy...
ómió
@gina: Merülj alá, latrinabúvár efftársnő! Az a te miliőd!
verőce21
@gina: (04:46) Neked annyi fogad van, hogy jó lenne jegylyukasztónak...! :)
Sámannus
Nem vezetnek nyilvántartást. Mert ami nincs arról minek. Bezzeg a számlaszámok megvannak amire utalnak. Valahogy azt szüksége vezetni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.