Nem tartják számon a munkavégzést. A miskolci egyetemet fenntartó alapítvány körülbelül ugyanezt válaszolta Varga Judit miniszter kapcsán.

Az Átlátszó kérte ki a győri Széchenyi István Egyetemért Alapítványtól, hogy mennyi időt dolgozik a kuratóriumban Szijjártó Péter külügyminiszter a havi bruttó 1,5 millió forintos fizetésért – ám ezt az alapítvány nem tudta megmondani a cikk szerint.

Nem tudja a győri egyetemet fenntartó alapítvány, mennyi időt dolgozik a kuratóriumban Szijjártó a havi 1,5 milliós fizetéséért

Fotó: Illusztráció/Facebook/Szijjártó Péter

A lap megkeresésére ugyanis az alapítvány azt közölte, hogy erről nem vezetnek nyilvántartást.

Mint ismert, a Fidesz-kormány a koronavírus-járvány idején zavarta le az általuk csak modellváltásként emlegetett folyamatot, amely során az állami fenntartású egyetemek jó részét alapítványoknak adták át (a felsőoktatási intézmények teljes ingatlanvagyonával és egybeivel együtt), az alapítványi kuratóriumokat pedig fideszes potentátokkal töltötték föl. A győri egyetem esetében a kuratóriumba bekerült Szijjártó Péter mellett Dézsi Csaba András győri kormánypárti polgármester, Tarlós István budapesti ex-főpolgármester pedig a felügyelőbizottságnak lett az elnöke. (Októberben a 24.hu közérdekű adatigénylésére derült ki, hogy az öt kuratóriumi tag havi bruttó 7,5 millió forintot kap az alapítványtól, vagyis átlagolva havi bruttó 1,5 millió forint lehet a juttatásuk. Ezt később Dészi Csaba András vagyonnyilatkozata megerősítette. 

A hvg.hu ennek kapcsán összeszedte, a nagyobb egyetemeknél mely fideszes kormányzati és egyéb főbb szereplők lettek kuratóriumi tagok, vagy elnökök:

"A felsőoktatáson erővel átzavart modellváltás következtében létrejött alapítványok kuratóriumait alaposan teletömködték mindenféle kormányzati potentátokkal, így került a Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány élére Guller Zoltán miniszteri biztos, vagy a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány elnöki székébe Süli János volt Paks-miniszter, de említhetnénk a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagságában helyet kapott Lezsák Sándort, vagy a Nyíregyházi Egyetemért Alapítványban működő Schanda Tamást, ám ezeknél lényegesen nagyobb vadaknak számítanak a Pannon Egyetemért Alapítvány elnökeként tevékenykedő Navracsics Tibor, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja, Szijjártó Péter, valamint az Universitas Miskolcinensis Alapítvány elnökeként is dolgozó Varga Judit."

Több fideszes politikus esetében csak a tavaly leadott, könnyített vagyonnyilatkozatból derült ki, hogy pénzt vettek fel a kuratórumi munkájuk után, ám akkor még a pontos összegeket nem lehetett ismerni (a könnyített vagyonnyilatkozati rendszert aztán pár hónap után a Fidesz módosította az eggyel korábbi rendszerre az Európai Bizottság javaslatai nyomán).

Végül aztán kiderült, Varga Judit például havi bruttó 1,4 milliót, míg Szíjjártó havi bruttó 1,5 milliót keres az alapítványok kuratóriumánál. Ennek kapcsán próbálta kideríteni az Átlátszó, hogy ezért a pénzért mennyit is kell nekik dolgozniuk, ezért közérdekű adatigénylést adott be a két alapítványnak.

Szijjártó esetében az alapítvány azt közölte, hogy 

nem kezel ilyen adatot, ezért nem is vezet olyan nyilvántartást, amelyből az igényelt adatok kinyerhetőek lennének,

de azt hozzátették, hogy

a Kuratórium szükség szerint, de legalább kéthavonta ülést tart, melyen az Alapítvány Alapító Okiratban rögzített céljait és tevékenységét szem előtt tartva hozza meg határozatait

Az Átlátszó megkereste a Miskolci Egyetemet fenntartó alapítványt is (Universitas Miskolcinensis Alapítvány, UMA), ahonnan szó szerint a győri alapítvány válaszával megegyező választ kaptak a feltett kérdéseikre. (Ezen a linken a győri, ezen a linken pedig a miskolci alapítványi választ lehet megtekinteni.)

A két alapítvány nagy egyezést mutató közleményeikben arra is kitért, hogy a kuratóriumi tagok munkavégzése nem csak az üléseken való részvételre korlátozódik, ezen felül rengeteg előkészítő és háttérmunkát is végeznek, amelyek nem feltétlenül olvashatók ki a jegyzőkönyvekből. 

A két alapítvány arra is rámutatott a szó szerint egyező közleményében, hogy a kuratóriumi tagok munkavégzése nem csak az üléseken való részvételre korlátozódik, a rengeteg előkészítő és háttérmunka nem olvasható ki a jegyzőkönyvekből.

Kezdetben Varga Judit és Szijjártó Péter is ellentételezés nélkül vettek részt az egyetemi alapítványok munkájában, ám a nyáron ez megváltozott, Szijjártó augusztusi vagyonnyilatkozatában jelezte, hogy június 1-től havi bruttó 1 millió forintnál többet kap a feladatért, míg Varga ugyanerről számolt be júliusi kezdettel, ő kuratóriumi elnökként havi bruttó 1,4 millió forintot kap.

Forrás: atlatszo.hu, hvg.hu

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Ez is csak egy kifizetőhely a maffiózók részére...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
Ez is csak egy kifizetőhely a maffiózók részére...
Galway
Sírunk, mert Kakadu 5 egyetemi oktató pénzéért nem csinál semmit! Pedig tehetné mondjuk 10 oktató béréért is, nem?!
([email protected]$$ß@ meg a kecske!)
szép új világ
Addig jó, míg nem csinál semmit, mert ha csinálna valamit, annak a rendbehozatala ennek többszörösébe kerülne.
kereső
Mennyit, mennyit? Ezek univerzális emberek- a 24 órából képesek 36-ot csinálni.Éjt nappallá téve "Magyarország"=orbán gyarapodásáért dolgozni.
sgl
Hazudott-e Szijjártó Péter?
A külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be a Polgárok Házában, hogy néhány nyugat-európai kollégája és az Európai Unió főképviselője lehazugozta őt. A diplomaták között merőben szokatlan hangvétel azt mutatja, hogy Magyarország és az EU viszonya mélypontra érkezett.

2022. NOVEMBER 22.
HOLLÓS JÁNOS
dr. prédikátor
NUKU MUNKA JÓ FIZETÉS A RÖPKÖDŐ KAKADUNAK!!!
sgl
@Galway: Pofátlan HAVI 1,5 milliós gázsi SzíjjÁrtónak és Dézsinek: img.index.hu/imgfrm/6/6/4/8/MED_0017306648.jpg
Valójában az egyetemek mögötti lapítványok pénzmosodák, és ezt első pinanyalattól tudja mindenki.
Horizont
Ki mondta, hogy ezért bármit is csinálniuk kéne. Hiszen a főmunkájukban se érnek szart se.
Ez egy szimpla kifizető hely. Ahogy a névsort elnézem...hát...a legtöbb egy állásinterjún is kibukna.
Lezsák :DDDD A győri polgi egy zseni. Gyakorló kardiológus főorvos, polgármestere egy akkora városnak és még egyetemi kuratóriumi tag is ejha. Süli aki még a cipőjét se tudja bekötni olyan kövér. Kakadu aki ki se száll a repülőből, legfeljebb Dzsuzsi kedvéért. Juci aki rendszeresen Brüsszelben okád mint egy sárkány. Szép névsor! Büszkeségeink!!!
nemkati
Vannak munkahelyek, ahol a dolgozóknak blokkolniuk kell a bejáratnál, és úgy kapják a 200000 ft-os fizetésüket, hogy mennyit dolgoznak. Máshol meg egy ki tudja hanyadik 1,5 milliós másodállásért nem is kell dolgozni. Így van ez rendben?
ómió
Alapítványi kuratórium? Efftársak számára az ilyen blokkolóórás munkahely?
Törölt Nick
Persze, hogy nem tartják számon a munkavégzést, mert a semmit nem lehet számon tartani. Kifizetni annál inkább.
Ezeknek a semmiért is milliókat fizetnek, aki dolgozik az meg lassan éhen döglik.
Törölt Nick
@ómió: Nem, az egy büdös kurva-tórium.
Néro2
fitymák munka alapú társad-alma az bizony ilyen. Mert ugye nekik mi is az első ? Ja nem az ami ki van írva eléjük.
colibri
@ómió: Neked több van attól, hogy a rettenetes buta szövegeddel véded őket?
sgl
A Miskolci Egyetem alapítványa sem tudja mennyi időt dolgozik náluk Varga Judit a havi 1,4 milliós fizetéséért
..
A felsőoktatáson erővel átzavart modellváltás következtében létrejött alapítványok kuratóriumait alaposan teletömködték mindenféle kormányzati potentátokkal, így került a Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány élére Guller Zoltán miniszteri biztos, vagy a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány elnöki székébe Süli János volt Paks-miniszter, de említhetnénk a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagságában helyet kapott Lezsák Sándort vagy a Nyíregyházi Egyetemért Alapítványban működő Schanda Tamást, ám ezeknél lényegesen nagyobb vadaknak számítanak a Pannon Egyetemért Alapítvány elnökeként tevékenykedő Navracsics Tibor, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja, Szijjártó Péter, valamint az Universitas Miskolcinensis Alapítvány elnökeként is dolgozó Varga Judit.

Utóbbi kettő esetében az Átlátszó megpróbálta kideríteni, hogy mégis mennyi idejüket viheti el az alapítványokban végzett munka. Ez azért is volna érdekes, mert Varga bruttó 1,4 millió, míg Szijjártó bruttó 1,5 millió forintot kap ezért havonta, miközben a kormányzat talán leggyakrabban exponált miniszterei is egyben, amiről azt hihetnénk, hogy egy egész embert kívánó elfoglaltság."
ómió
@Törölt Nick: Efftársilag az olyan a "bejáratott"?! Te tudod!!!
ómió
@colibri: Feltettem egy kérdést! Ez már "védelem" meg "buta szöveg"? Attól, hogy képtelen vagy rá válaszolni "már több van neked"!? Nem kérdés, hogy miből!
namihami
Miért, hát még dolgozni is kellene érte? Arról nem volt szó! A fideszesektől még mit nem akarna a tömeg elvárni?!?! Méghogy DOLGOZNI? Hát még mi nem kéne? A vége az lesz, hogy még a vagyonukkal is el kéne számolni?
Ezek olyan ""NERtársi"" állások, amik pusztán arra lettek kitalálva, hogy a konda elé dobott pénz előtt legalább egy vékony tüllfüggöny legyen húzva.
Jozefina
Én csak azt mondom, hogy az ilyen haszonlesők költsék patikára, meg orvosra minden alaptalanul megszerzett fillért!!!??
Karvaly
huszi-tuszi lajos erre vajon mit mondana
colibri
@ómió: Csak mondom, hogy a megjegyzésem nem ennek az egy hozzászólásodnak szólt, hanem kivétel nélkül mindre vonatkozik. A feltett kérdéseidre eszem ágában sincs válaszolni, mert értelmetlen. Jól elvagy itt amúgy, de ígérem, én nem fogok többet hozzád véleményt írni.
CsipkeRózsa
A sok röpködés mellett biztos, hogy nincs ideje máshol is jelen lenni, vagy bedolgozni, vagy online megjelenni. Talán már el is felejtette, hogy onnan is jön havonta a szép összeg.
Yoda69
Azert kap ennyit, hogy NE menjen be dolgozni, mert akkor nem okoz kart.
simmering73
@colibri: ómió a propeller házielmebetege. Át kell lépni felette, mint a kutyaszaron.
Horizont
@simmering73: Még van itt pár belőlük :DDDDD
percsi
@colibri: "@ómió: Neked több van attól, hogy a rettenetes buta szövegeddel véded őket?"
Igen, ezért fizetik!
ómió
@colibri: Szóval, a kérdést máig se érted, viszont, általánosságban meg efftársiasan hamukázol! Épp, ahogy@percsi: efftársad teszi! Biztos így az "efftársi"!
evacica
Nem is értem, hogy hogyan lehet kuratóriumi tag egy miniszter?! Arról,nem is beszélve, hogy ennyi pénzért?! Bezzeg a tanároknak a bérére nem telik! Ez a báj gúnár zselés fejű meg hivatalosan is iszonyatos mennyi pénzt zsebel be a mi adó forintjainkból és közben folyamatosan hazudik és hülyíti a népet! Nem tudom, hogy ez a balga nép mikor tér már észhez és zavarja el ezt a sok tolvaj herét!
black n' gold
A régi szép idők, amikor még csak nokiás dobozban lopták a közpénzt. Ma már egy konténer is kevés.
Lepényleső
...talán mert még nem találkoztak vele személyesen,- csak utalnak neki,ahogy kell; rendesen?
percsi
@ómió: "efftársad teszi! Biztos így az "efftársi"!"
Látom évtizedekre el vagy maradva, tájékoztalak, hogy nem az én efftársaim nyúlnak bele a közösbe és osztogattak-osztogatnak el milliárdokat, hanem a te efftársaid!
ómió
@percsi: Az az "osztogatni milliárdokat" még akkor volt, amikor az efftársaid államcsődbe döntötték az országot, a "népet" meg nyomorba! Még, ha a tetübolsi bandádat másra hazudnád is!
gina
Rohadék kis meleg szemét, ennek is tapsikoljatok fideszhivö barmok, itt a nép pénze, szerintem adakozzatok még a szegény moslékoknak,, idióta fogatlan hivö prolik
gina
@ómió: Proli efftárs nagyon hülye vagy...
ómió
@gina: Merülj alá, latrinabúvár efftársnő! Az a te miliőd!
verőce21
@gina: (04:46) Neked annyi fogad van, hogy jó lenne jegylyukasztónak...! :)
Sámannus
Nem vezetnek nyilvántartást. Mert ami nincs arról minek. Bezzeg a számlaszámok megvannak amire utalnak. Valahogy azt szüksége vezetni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.