A Demokratikus Koalíció elnöke úgy véli, hogy Magyarországon tabunak számít az egyházakról beszélni.

Gyurcsány Ferenc feltette a nagy kérdést
Fotó: Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője (k) napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 16-án. MTI/Illyés Tibor

Lehet-e kritizálni az egyházakat?

- tette fel a kérdést közösségi oldalán.

Úgy véli, a jelenlegi kormány élesen elutasítja az úgynevezett politikai tabukat, a politikailag korrekt beszédet.

Szerinte ezek a tabuk a liberális véleménydiktatúrát testesítik meg, egyúttal a nemzeti, konzervatív gondolat megvallásának ideológiai korlátozását jelentik

- tette hozzá bejegyzésében.

Sokaknak úgy tűnik, hogy mifelénk a legtöbb tabu az egyházakat, az egyházak társadalmi helyzetét, szerepvállalásukat, feladataikat vagy épp privilégiumaikat, továbbá az állami segédlettel és számolatlan közpénzzel megtámogatott újevangelizációs folyamatot veszi körül

- fogalmazott. Mint írja, a "fentieknek már puszta megemlítését is ellenséges, istentelen magatartásnak tekintik, amiért politikai kiátkozás, megbélyegzés, a megvádolt dehumanizálása a legcsekélyebb büntetés".

Az egyház két világ egyesülése. Az egyház egyfelől jelenti a „láthatatlan egyházat”, a lélek egyházát, a mennyei egyházat, amely a szentek közössége. De az egyház a látható egyház is, a hitben osztozó emberi közösség is, az e világi intézmény, amely – mint Szent Ágoston óta tudjuk – szentekből és bűnösökből áll. Amennyiben tehát emberi közösség is az egyház része, akkor az egyházhoz – értelemszerűen – hozzátartozik a tökéletlenség, a tévedés, a bűn és a rossz. Az isteni küldetést az ember sokszor csak töredékesen és tökéletlenül képes teljesíteni

- tette hozzá.

Úgy véli, "épp a fentiek miatt kísérte az egyház (minden egyház) életét számtalan vita, súlyos konfliktus, s ezért történtek meg az egyházszakadások, a szkizmák, és ezért születtek újabb és újabb egyházak, felekezetek, amelyek egymással is folyamatos vitákban álltak, és a közös hagyományt, Isten kinyilatkoztatott szavát eltérően értelmezték".

Gyurcsány Ferenc úgy gondolja, az egyházak kapcsán nem lehet véleményt nyilvánítani.

A tabuk ledöntése vonatkozik az egyházak működésének szabad megítélésére? Miért nem nyilváníthat véleményt a laikus társadalom akár e világi, ősi intézményekről, amelyeket emberek irányítanak és vezetnek? (..) Rendben van-e, hogy egyes egyházi intézmények különböző, más intézményeknek nem járó kedvezményeket kapnak? (..) Lehet-e vita tárgya, hogy sokak szemében a legnagyobb keresztény egyházak mintha inkább volnának az államhatalom intézményei, az e világi hatalom ideológiai erőforrásai, semmint az Isten teremtette ember irgalmas vigyázói?

Mint írja, a fentiek csak kérdések, nem állítások.

Ám szabad-e kérdezni? Szabad-e vitatkozni, szabad-e akár sokszáz vagy akár kétezer éves intézmények világi létmódjával szemben kritikai észrevételeket megfogalmazni? Avagy már a puszta kérdések felvetésétől egyházellenessé válik az ember?

Hozzátette:

Mert ha igen, akkor hogyan is értendő az a rendre ismétlődő orbáni álláspont, miszerint, ha bizonyos dolgok megvitatása nem engedélyezett, vagyis tabusított, akkor az a liberális véleménydiktatúra miatt van? Lenne tehát konzervatív, keresztény, orbáni véleménydiktatúra is?

A teljes bejegyzés itt olvasható:

Forrás: Facebook

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Németh István
Nem azt kérfezte, hogy mikor viszik a sittkóra, mert nem szertné a karácsonyt otthon a hidegben tölteni fűtés nélkül!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Németh István
Na elmondom röviden az igaz történetét a suska (guruló dolcsi) vonulatnak > A gyurcsányék voltak a címzettek persze a bajnaival közösen, de mivel ők nem kívánták felvállalni az előbb utóbb várható ütközéseket ("okosak" voltek e téren) ezért kellet nekik egy palimadár aki pofázik összevissza és keveri a szart amíg ők kézen közön erre-arra csurgatva felhasznáklták a suskákat! A kari-geri-geci-faszi is tök benne van, de neki megmondták úgy is tök hülye vagy most éppen ne is emlékezz semmire, rád nem fognak gyanakodni! Arra "sajnos" ugyebár, hogy a barom seggfej maki elszólja magát és aztán ragaszkodva az elszólásához a szart szana széjjel keni, abszolúte nem számítottak!!! Ezzel persze nagy szart csinált a kormányunknak is >> MERT MEGSÚGOM, hogy a kormányunk egy nagy marha, ha arról vanszó, hogy igazságot tegyen, mi több a hazaáruló ganajokat felelősségre vonja! Most is csak kényszerből indít vizsgálatot, mert nem tud mit tenni, tart a moslékok egymásra ugatásától ésattól,hogy végül ők maradnakl szarban!>> elmondom nektek és örülni fogtok, >> valóban szarba is kavirnyákolta magát a kormány a rendre lojális jogállami demokratizmusával, mivel és ez a száraz tény nem is tud mit csinálni, az időt fogja húzni minden vizsgálattal és intézkedési kényszerrel szemben! Ez képezi a SAJÁT halálos ítéletét! Olybá tűnik nem bízik a népben, hogy támogatnák a határozott fellépéseit! A lényeg >> a valóságos nemzetellenségi mag lenyúlták a pénzt a maki töredéket kapott ez a mag, meg a suskát a folyamatos zavarkeltésre használja arra amit ti is csináltok!
Értitek-e egymás pajtiká-i!?!?
kereső
De, jó olvasni ezt a sok-sok "értékelő" mondatot Gyurcsány elgondolkodtató mondatairól, kérdéseiről. Hm...
vacsi
@csak úgy...: Nem mondtam, hogy én rendes vagyok, csak a saját törvényeim szerint élek - és nem hagyom magam hülyíteni.
vacsi
@Aki Én: Lehet. Viszont nem lopok, nem csalok és nem hazudok. Gondolod, hogy akkor 82 ezer lenne a nyugdíjam?
black n' gold
A nagy kérdés, hogy miért nem Dobrev Klára reagál a (nemzetközi)helyzetekre, az árnyékkormány miniszterelnökeként és miért Gyurcsány, aki soha többé nem akar miniszterelnök lenni?
Azért nem szavazok a DK-ra mert nem akarom Gyurcsányt miniszterelnökként látni újra.
Szar nekem? Szar az egész országnak? Leszarom!
Nem akarom a túlmozgásos Gyurcsányt többé a hatalomban látni !!!

2006-ot, aki ilyen rosszul kezelte, annak vége !!!
T-Boly
@vacsi: Abból gondolom,hogy nem keresztényként a valagamban is van annyi emberség,együttérzés,empátia a lecsúszott emberek iránt mint az egész kormánynak nevezett bagázsban együttvéve.
Akkor te annak örülsz ,hogy emberek fognak megfagyni,éhen dögleni,a magára maradt embereknek nem lesz szociális támogatás? Gondolom annak is örülsz,hogy immáron az ország minden jelentős,sőt stratégiai ágazata szaroslőrincek,garancsik kezébe került?
Idézek a z ismerősöm villanyszámlájából :
-Felhasznált energia: 1820,- ft
-fizetendő: 8900,- ft

Érted e te meghülyített idióta,hogy mi a baj ?
Dehogy érted ! Neked az agyadra ment a göbbelsi propaganda !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.