Számítani kell a Barátság vezetéken keresztüli kőolajszállítás akadozására a következő időszakban is az ukrajnai energetikai hálózatot érő orosz rakétatámadások miatt, a kormány azonban felkészült, ez nem befolyásolja az ellátásbiztonságot – közölte szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó: küzdöttünk a magyar nemzeti érdekekért – Rendkívüli bejelentést tett az akadozó olajszállítással kapcsolatban

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a hazai energiaszektor meghatározó képviselőivel folytatott egyeztetését követően arról számolt be, hogy a zavarokat a vezeték működtetésért felelős ukrajnai rendszerek sérülése okozza, de a javítások folyamatosan zajlanak.

Szállítási ingadozásokra kell számítani a következő időszakban is. Ezekre felkészültünk, Magyarország kőolajellátásának biztonságát ezek a helyzetek nem befolyásolják

- fogalmazott.

Szijjártó Péter úgy vélte, hogy az ukrajnai háború miatt elrendelt európai uniós szankciók csak tovább súlyosbították a helyzetet, ezen "egyértelműen sikertelen" intézkedések energiaválsághoz vezettek, s több bajt okoznak Európának, mint azoknak, akik ellen kivetették őket.

Az uniós tagországok energiaügyi minisztereinek csütörtöki ülését megelőzően úgy fogalmazott: "sajnos most úgy látjuk, hogy Brüsszel újabb alkalmatlan, Európa számára gondokat okozó javaslatokat tett le az asztalra" – figyelmeztetett a kőolajra és a földgázra vonatkozó ársapkára utalva.

Ezeket a terveket veszélyesnek és rossz ötletnek nevezte, ugyanis szavai szerint további problémákat okozhatnak az európai energiapiacon.

Mint mondta, az EU-s energiaügyi miniszterek csütörtöki ülésén ezért világossá fogja tenni a kormány álláspontját az ügyet illetően.

Azért fogunk küzdeni a holnapi napon Brüsszelben, aztán a következő hetekben a jogalkotási folyamat során, hogy Magyarország mentességet kapjon mind a gázársapka, mind az olajársapka alkalmazása alól

- hangsúlyozta.

A miniszter aláhúzta, hogy Magyarország a kőolajat Oroszországtól vásárolja, azonban nem "valamiféle politikai állásfoglalásként", hanem azért, mert fizikailag csak így garantálható jelenleg hazánk ellátása, ezért is harcolta ki a kormány korábban, hogy a csővezetékes szállításra ne vonatkozzon az embargó.

Leszögezte: most azért fog küzdeni, hogy az olajársapka ne vonatkozzon a csővezetékes szállításra, a gázársapka pedig a hosszú távú szerződésekre, máskülönben ellátásbiztonsági problémák lépnének fel.

Ha ezeket el tudjuk érni, (.) akkor Magyarország energiabiztonsága a továbbiakban is biztonságban lesz

- fogalmazott.

Majd hozzátette, hogy a közös gázbeszerzések kapcsán a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a részvétel kizárólag önkéntes alapú legyen.

Ahogy eddig is küzdöttünk a magyar nemzeti érdekekért, úgy fogunk a következő napokban is

- emelte ki.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@Horizont: "Küzdöttek" a saját és Putyin érdekeiért! A többi a mai esti mese!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Edebácsi
"a kormány azonban felkészült, ez nem befolyásolja az ellátásbiztonságot "
de:"Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.
"A Portfolio-nak nyilatkozott Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke is, aki elmondta, hogy
összeomlott a magyarországi biztonságos üzemanyagellátás,korlátozások és ellátási nehézségek jöhetnek egyes kutakon, bizonytalan ideig" (Portfolio)
"Itt a maximális korlátozás: lesz benzinkút, ahol egyszerre legfeljebb egy litert lehet tankolni hétfőtől"RTL
Mi lenne, ha Pártunk és Kormányunk nem készült volba fel?!
Jozefina
A nagy küzdésnek szarás a vége!!!? Nincs benzin, nincs olaj!!! Vajon miért??
ómió
Naccerű! Efftársilag úgyis pont az ellenkezőjéért "küzdenek"!
balos
@ómió: Mondtam,hogy ne nyílvánosan közösülj a családoddal!Értsd meg,hogy a kultúrha vissza lő és magadat szopatod!
namihami
Hogy elszaladt ez a 15 év!
Lehet újra kijárogatni és az újabb 15 éves paktumot megcsinálni!
ómió
@balos: Attól, hogy neked ez a "bevett efftársi szokásod", még nem kéne a másikra hazudnod! Vagy úgy az "efftársi"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.