Nem javasolja a visszatartott 3000 milliárd forint feloldását az Európai Bizottság. Baljós jel két héttel a végleges döntés előtt. A helyreállítási pénzek eléréséhez a magyar kormánynak további feltételeket kell majd teljesítenie.

Népszava: 3000 milliárdos uniós támogatást fagyasztanak be, a helyreállítási pénzek folyosítását szigorú feltételekhez kötik

Fotó: pixabay.com

Az Európai Bizottság (EB) jövő heti ülésén azt fogja javasolni a tagállami kormányoknak, hogy függesszék fel a Magyarországnak 2021-2027 között járó felzárkóztatási támogatások egyharmadát – 7,5 milliárd eurót (nagyjából 3000 milliárd forintot) – az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos és a jogállami normák megszegéséből eredő kockázatok miatt. 

A Népszava értesülése szerint a biztosi testület azért döntött így, mert úgy ítélte meg, hogy Magyarország nem teljesítette maradéktalanul azokat a korrupcióellenes intézkedéseket, amelyekre még a nyár folyamán vállalásokat tett. Az EB ugyanakkor arra készül, hogy zöld utat ad a magyar helyreállítási tervnek, de a mintegy 5,8 milliárd euró (2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás odaítélését nagyon szigorú feltételekhez köti.

Ahhoz, hogy a közösségi források folyósítása egyáltalán megkezdődhessen a járványügyi gazdaságélénkítő alapból, a kormánynak 27 feltételt kell majd teljesítenie.

A Népszava információi szerint mielőtt az Orbán-kormány egyetlen fillért is láthatna ebből a közösségi forrásból, 27 feltételt kell majd teljesítenie. A Brüsszelben mérföldköveknek nevezett elvárások között szerepel annak a 17 intézkedésnek a végrehajtása is, amelyet a jogállamisági eljárás keretében kérnek számon a magyarországi hatóságokon. Ezt kiegészítik azok az igazságszolgáltatási reformok, amelyeket például az Országos Bírói Tanács hatáskörének a bővítéséhez kapcsolódnak. A helyreállítási tervről szintén a tagállamok pénzügyminiszterei mondják ki az utolsó szót, várhatóan december 6-i ülésükön.

Forrás: Népszava

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Philip Marlowe: ha valaki ma ilyet komolyan kérdez, az vagy fizetett provokátor, nagyarul hazaáruló, vagy agyhalott.
...egészen elképesztő :(
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@KisTehen: durcásnak tünsz ki bocc és árulkodós vagy! :) beérett a bumfurdi orbáni lopós és hazudós politika gyümölcse! nix suska..
Eladott Ország
@Philip Marlowe: ma, 09:37 ☻ Orbán 2003-ban és 2006-ban elzárta volna Magyarországot az Uniós pénzektől. Kérése meghallgattatot. Akkor mire ugatsz, te fidszes hülye f*szkalap?! ( lásd: ma, 09:39)
ómió
Aki tisztában van vele, hogy bolsi tetveknek az se hihető el, amit kérdeznek, az ezt már előre tudta!
Aki Én
@Philip Marlowe: te is szopsz, te faszagyú. Csak te élvezed.
@KisTehen: mi közünk hozzá?
human
@Philip Marlowe: A saját konzervatívnak nevezett Lánczi Andrásotok maga vallotta be, hogy igenis lopnak. Csak ők ezt a párt legfőbb politikai programjának nevezik. Ettől ez még lopás. Tőlem akár az almát is nevezheted körtének holnaptól. Attól még az alma marad. Legfeljebb a nálad értelmesebbek furcsán fognak rád nézni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.