Nem marad el a mára tervezett V4-es csúcstalálkozó, a visegrádi országok miniszterelnökei Kassán találkoznak. A találkozón lapértesülések szerint szóba hozzák Orbán Viktor magyar kormányfő óriási diplomáciai botrányt okozó nagy-magyarországos sálját is.

Petr Fiala cseh miniszterelnök szerdai sajtónyilatkozata alapján Orbán Viktor magyar–görög meccsen viselt nagy-magyarországos sálja is téma lesz a V4-országok soron következő csúcstalálkozóján a hét második felében – számolt be szerda este Reuters.

Amit időnként hallunk Magyarországról, akár nyilatkozatok, akár konkrét lépések formájában a magyar kormány képviselőitől, az biztosan nem segít a helyzeten

– mondta Fiala.

És láttam Orbán miniszterelnök sálját is, nincs kétségem afelől, hogy csütörtökön ez is szóba kerül valamilyen módon a tárgyalásainkon.

A csütörtöki V4-es csúcson a szomszédos országok által revizionizmusként értékelt magyar kormányfői gesztus is napirendre kerül, főképp annak fényében, hogy a V4-ek soros elnökségét ellátó Szlovákia igen hevesen reagált a történtekre – írja a Népszava is.

Rastislav Kácer külügyminiszter kedden undorítónak nevezte Orbán Viktor gesztusát és leszögezte, hogy a revizionizmusnak és irredentizmusnak nincs helye a XXI. században. Az Új Szó beszámolója szerint a szlovák külügyminiszter azt mondta:

Ha valaki egyszer-egyszer tenne ilyesmit, afelett képesek lennék gálánsan, mosolyogva szemet hunyni. De ezt a megnyilvánulást a folyamatosan zajló és alakuló történések összefüggésében látjuk. Ez a jéghegy csúcsa, és olyan pillanat, amikor reagálnunk kell

Az is minden bizonnyal rányomja a bélyegét a mai V3+1 találkozóra, hogy sosem volt ennyire rossz a viszony Csehországgal az ország függetlensége óta. Ez azért is különösen kellemetlen, mert Prága tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét. A viszony aligha lehetne rosszabb, ezt jelzi, hogy múlt héten a parlament elnöke, Markéta Pekarová Adamová lemondta a parlamenti elnökök találkozóját a magyar kormány oroszbarátsága miatt. Kedden pedig Jan Lipavsky cseh külügyminiszter bírálta igen élesen Orbán Viktort a „sálas ügy” miatt. Mint a Twitteren írta, a mostani válságos időkben kulcsfontosságú lenne az európai államok együttműködése.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök provokációja elfogadhatatlan. Teljesen megértem szlovák és más barátaink bosszúságát

– hangoztatta.

Tovább gyűrűzik Orbán sáljának nagy port kavart ügye: a nagy-magyarországos motívum téma lesz a V4 csúcstalálkozón is – "Provokáció, elfogadhatatlan, a jéghegy csúcsa" Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Sokaknak nem tetszett Orbán sálja

Ahogy korábban mi is megírtuk, Orbán Viktor sálválasztását sok kritika érte, az ukrán külügy berendelte a magyar nagykövetet, posztolt róla a szlovák külügyminiszter, és a román és a horvát külügy is reagált. Az osztrák külügy azt ígérte, hogy tájékoztatják Orbánt és Magyarországot arról, hogy Nagy-Magyarország határai 100 éve megszűntek.

A magyar miniszterelnök a Facebookon magyarázkodott, azt írta:

A foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs

Forrás: Népszava, Telex, Reuters

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gazella
Pefig diplomáciailag csinálta direkt a geci... csak az agyveszett geci azt nem hajlandó észre venni, hogy totál egyedül maradt Európában.
Néro2
Nagy Orr Bán hülye volt hülye és hülye is lesz. Lenin fattyak ilyenek.
Ruszkik igyiszudá ugye te tetetve egy egész világnak.
gina
Idióta zsiros törpe,, provokálsz szemét kis senki,???, kiváncsi lennék ha valaki horogkersztes sálban mutatkozna, ez az ember nem normális,, már régen a Dunában mélyen lenne a helye, hazug primitiv beteg állat
gina
@KisTehen: Primitiv vagy és a stilusod is az .. fidesz fattyú
csak úgy....
és sokan azt hitték,hogy majd ez a faxi fogja vezetni európát...,egy darabig vezette is,- az órránál fogva de lebukott!
csak úgy....
@KisTehen: sokkal többet te sem tudsz elmondani magadról! :)
ómió
A múltat már végképp eltörölteknél biztos!
Aki Én
@KisTehen: @ómió: hiába hörögtök agyhalottak. Semmit nem változtat azok véleményén, akiknek üzent a gazdátok. Azok meg így értelmezik.
simmering73
@KisTehen: 12:56 Hű de okos vagy. Gugli a legjobb barátod, mi? Az inszeminátor meg a szeretőd.
csak úgy....
@KisTehen: te akkoriban kerültél ide a propellerre, mikor a schadl börtönbe került, -gyuri ,vihetted a laptopod!? :) csak nem itt vezekelsz ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.