Debrecenben, a hajdú-bihari kereskedelmi és iparkamara gazdasági fórumán mondott beszédet Lázár János építési és beruházási miniszter csütörtökön – írja a 24.hu.

Nagy bejelentést tett Lázár János – itt vannak a részletek!
Fotó: Lázár János építési és beruházási miniszter beszél a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett gazdasági fórumon Debrecenben 2022. november 24-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Elárulta, hogy eddig 302 beruházást függesztett fel a kormány az idén, 2140 milliárd forint értékben.

Úgy fogalmazott, hogy

ez a háború rezsije a beruházások frontján Magyarország tekintetében.

A miniszter beszélt arról is, hogy Magyarország gázköltsége 2021-ben 7 milliárd euró volt, az idén 17 milliárd euró, vagyis 10 milliárd forrás elveszett.

Lázár János azt mondta,

alapvető változás lesz a fejlesztéspolitikában, számára a vidék az első, a vidéki beruházások, építkezések, közlekedési fejlesztések támogatása.

Ennek érdekében két törvénycsomag előkészítése zajlik, ami teljesen átrendezi a magyar gazdaság rendkívül sérülékeny építőipari szeletét, amely 400 ezer embernek ad munkát.

A készülő beruházási kerettörvény legfontosabb céljának azt nevezte, hogy

folytassák az állami fejlesztéseket a közjó érdekében, jobb legyen az állami beruházások előkészítése, „magyar alapanyagból, magyar szaktudással, magyar munkából, magyar profit szülessen”.

Hozzátette: teljes magyar építési szabályzatot felülvizsgálják a szakmai szervezetek bevonásával.

A tárcavezető az akadályok, a bürokrácia lebontását ígérte, aminek egyik célja, hogy

„Magyarország civilizációs szintet lépjen”, ugyanakkor – mint mondta – „polgári jóízlést kell érvényesíteni a beruházásokban, (…) jót, jobban, jó ízléssel kell építeni.

Lázár János a gazdasági fórumon méltatta a nemrég lemondó Palkovics László munkáját, akinek a minisztersége idején „átalakult a magyar ipar, a közlekedés, és sokat tett Debrecen fejlesztéséért is”. Kiemelte a mobilitás fontosságát amelynek nemcsak közlekedési, hanem társadalomi vetülete is van.

Továbbá Lázár János szorgalmazza összevont közlekedési megyebérletek bevezetését. Indoklásul azt mondta:

Budapesten és agglomerációjában havi 9500 forintos bérlettel 40-45 ezer járatot lehet igénybe venni, ugyanennyi pénz például Hajdú-Biharban tíz kilométer megtételére elég. 

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: 24.hu

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

telegdilaci
Talán a magas infláció és a harmat gyenge forint miatt lehet? ekkora különbség a két év közötti gáz ár különbsége között, szerintem ezt nem kellene senki nyakába varrni!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
telegdilaci
Talán a magas infláció és a harmat gyenge forint miatt lehet? ekkora különbség a két év közötti gáz ár különbsége között, szerintem ezt nem kellene senki nyakába varrni!
Nessy
Magyar profit: Mészáros, Garancsi, Orbán Győző, és társaik!
Giovanni Alba
"A miniszter beszélt arról is, hogy Magyarország gázköltsége 2021-ben 7 milliárd euró volt, az idén 17 milliárd euró, vagyis 10 milliárd forrás elveszett."
Milyen szerencse hogy a KüKüM élén egy igazi polihisztor (vagy polisztirol) fungál, és elintézte nekünk (mint az orosz nép nagy barátja) hogy az orosz gázt 15 (vagy 30, ki tudja követni) évig ötödáron kapjuk
Eladott Ország
A tizenöt évre ötödáron lekötött olcsó gáz szerződéssel mi lett? Felcsökkent a gáz ára?! Ja, meg "háborús infláció" b+... "működőképes alternatívák hiányában Magyarország energiaellátását jelenleg legbiztonságosabban, legkiszámíthatóbban a Gazprommal kötött hosszú távú szerződés keretében lehet garantálni. Az ár jóval kedvezőbb, mint amit a most lejáró, 1995-ben megkötött szerződés alapján fizetett a magyar fél." Jóval kedvezőbb, de sajnos a jó elfogyott, jó nélkül meg már sokkal drágább. Tavaly október elején mászott fel a földgáz árfolyama 100 euró fölé, miközben az amerikai tőzsdén továbbra is 4-5 dollár volt (ez TTF árfolyamon 15-20 euró) Mikor is kezdődtek a szankciók? Hát ugye márciusban, mert február végén támadták meg az oroszok Ukrajnát. Szóval majdnem fél évvel a szankciók előtt már olyan magas volt a földgáz ára, mint amilyen most, mert zuhant egy jó nagyot 300 euróról. A sánta kutya szaggatja le rólatok a hazugság gatyát, b*zmeg! Ide jutott a magyar diplomácia, hogy egy kockafejű futsalas köcsög tudjukkizik' és ráadásul ő a külügyminiszter, édesjézusgyerele. Élőben kapcsoljuk tudjukkiket.
uploads.disquscdn.com/images/4e62cf47f8eeb363b44f2eb67600f4721775b226bca48d7985e72434fd5474a0.gif?w=800&h=294
Toller Béla
Most leszel bajban, tahókám ! Ugxan honnan veszel te itt józan polgári ízlést, amivel beruházásokat fogsz minősíteni ? Egy kis szakértelemmel többre mennél ...
Eladott Ország
A fidesz nem kormányoz, hanem kommunikál, ebben kimerül minden tevékenységük, persze a közpénz lopáson felül, amit ipari méretben űznek. Mindenki nyugodjon meg! Jobban élünk mint pár hónap múlva! Azért ne feledkezzünk meg a világbajnok 27% ÁFA-ról se, mint inflációgerjesztő tényező! Gyakorlatilag a tolvaj Orbán kormány lenyúlja minden termék, szolgáltatás végfelhasználói(!) árának majd 1/3-át, nagyon kevés kivétellel. Ráadásul a termelőket is versenyhátrányba hozzák vele. Nem mekk mesterek ezek, hanem a gazdasághoz hótthülye, gyűlölködő, tolvaj bűnözők. Minél előbb el kell zavarni őket a hatalomból is!
uploads.disquscdn.com/images/3c74883708c885e8aae847d08c8f32e91b698967225f122c4c015a4a93bb35e6.png?w=800&h=688
ómió
Akkor, az efftársak nagyon értik a "forráselszankcionálást"!
icegygenabro
Még szerencse hogy olcsón kapjuk a gázt! Ja nem...
Dr. Proktor
@KisTehen:... mint ahogy te háborús bolond vagy?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.