Rendkívüli mértékű igény érkezett eddig az állami erdőgazdaságokhoz a tűzifaprogram keretében. Ez a mennyiség – ilyen rövid idő alatt – a többszöröse a korábbi években tapasztaltnak – tudta meg a Magyar Nemzet az Agrárminisztériumtól.

Hatalmas a kereslet a tűzifaprogramra: Sokan már évekre betáraznak

A tárca arra kéri a lakosságot, hogy

aki megkapta az értesítését az átvehető tűzifáról, mihamarabb vegye át, szállíttassa el, ezzel elősegítve a többi vásárló számára a zökkenőmentes kiszolgálást.

A tárca tájékoztatása szerint a program meghirdetése óta 2022. november 18-ig 290 ezer köbméter fa árát fizették be a vásárlók, az átvevőhelyekről pedig több mint 230 ezer köbméter fát már el is szállítottak a vevők.

Az erdészeteknél jelenleg mintegy félmillió köbméter tűzifa befizetése és elszállítása van folyamatban.

Bár a program meghirdetését követő két-három hétben kiugróan sokan jelentkeztek – volt olyan nap, amikor az igényelt mennyiség az ötvenezer köbmétert is meghaladta –, az idő előrehaladtával a napi igénylések nagyságrendje folyamatosan csökkent.

Jelenleg naponta hat-hét ezer köbméternyi megrendelés érkezik az erdőgazdaságokhoz.

Több mint 230 ezer köbméter hatósági áras tüzelő jutott el több tízezer háztartáshoz, zökkenőmentesen zajlik a tűzifaprogram

– írta csütörtöki Facebook-bejegyzésében az országgyűlési képviselő.

Kezdetben a naponta befizetett igények meghaladták a kiszolgált mennyiséget, mára ez a különbség azonban kiegyenlítődött

– emelte ki a Magyar Nemzetnek küldött válaszaiban a tárca. 

A tapasztalatok azt mutatják – hívta fel a figyelmet a tárca –, hogy a legtöbb vevő nem az idei szezonra vásárolna tűzifát, hanem már a következő évekre.

Ezért sokan nem vagy csak sokára szállítják el az igényelt és akár már ki is fizetett tűzifát. A tárca éppen ezért azt kéri, hogy

aki megkapta értesítését az átvehető tűzifáról, az mihamarabb vegye át, szállíttassa el, hogy zökkenőmentes legyen a többi vásárló kiszolgálása, elsősorban azoké, akik már ebben az évben fel szeretnék használni a tüzelőt.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: Magyar Nemzet, Blikk

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zenebohóc
Mert a rohadt cigány (eltartási szerződése van sok egyedülálló időssel) mindenkire kikéri a kvótát! Betáraz, csicska felaprítja, majd csillagászati áron eladja!
Lendkerék
Ebből a hírből is látszik, micsoda eszetlen dolog volt a kormány részéről kirobbantani ezt a fahisztériát.
1. Amit már mindenhol írtak: a friss (ezévi kitermelésű) tűzifával ebben a szezonban nem lehet fűteni, mert nem elég száraz. Ha mégis, akkor annak nagy ára lesz a kályhánál és/vagy kéménynél, és nem is lesz elég meleg.
2. A már kiszáradt, tüzelhető tűzifa két év után már fokozatosan veszti a fűtőértékét, tehát el kell tüzelni, több évig nem érdemes tartani.
3. A szedett fa (különösen a gyengébb minőség) még sokkal inkább romlik.
Vagyis akik úgy gondolják, hogy több évre betáraznak, lehet, hogy véres könnyeket fognak sírni.

Egyébként a rendszeresen fával tüzelőkkel igen nagy kib.szás, tavaly-tavalyelőtt 5 m3 egyedileg köbözött bükköt fuvarral 130 ezerért kaptunk, már erre az évre is le volt szervezve ennyiért, de mert a bükk köbméterének árát 30 ezerre emelték központilag, ezért nem adhatják olcsóbban, úgy hogy most már 40 százalékkal többet, 180 ezret fizethetünk.
simmering73
@Lendkerék: Én áprilisban 4500 ft-ért vettem az akác mázsáját, ugyanez szeptemberben már 7500 ft volt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.