A kommunizmus leszámolt mindenkivel, akit ellenségének kiáltott ki – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján pénteken Budapesten, a szovjet megszállás áldozatainak emlékművénél.

Varga Judit: a kommunizmus leszámolt mindenkivel, akit ellenségének kiáltott ki
Fotó: Varga Judit igazságügyi miniszter beszédet mond a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján tartott megemlékezésen a szovjet megszállás áldozatainak emlékművénél a főváros III. kerületében 2022. november 25-én. MTI/Máthé Zoltán

A 20. század bűnei nem ismétlődhetnek meg, a múltat nem lehet és nem is szabad eltörölni, minden generációnak felelőssége, kötelessége nevén nevezni a dolgokat – hangsúlyozta a miniszter.

Úgy fogalmazott: a 20. századi történelem tragikus és sokáig kibeszéletlen időszaka volt a kommunizmus, amely ellene ment mindennek, ami emberi, nemes, emelkedett és spirituális. A szovjet birodalom minden civilizált törvényt áthágva esztelenül üldözte vélt ellenségeit: politikusokat, egyházi személyeket, civileket. Málenkij robot ürügyén sokéves kényszermunkára hurcolták magyarok százezreit, de a Gulágról, a kommunizmus bűneiről sokáig nem lehetett beszélni – mondta Varga Judit.

Hozzátette: a keresztény, nemzeti, konzervatív kormánynak fontos az ország jövője, de a múltja is, ezért már 2002-ben rendelkezett a kommunizmus áldozatainak emléknapjáról, 2012-ben pedig a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjáról.

A múlton változtatni már nem lehet, de tanulni, okulni belőle igen. Üdvös lenne, ha az emberek követnék Jézus szavait: amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük. Legyen áldott az áldozatok emléke!

- mondta a miniszter.

Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban volt magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (Szorakész) elnöke a megemlékezésen elmondta: 8-9 év után, 1953. november 25-én érkezett vissza a Szovjetiunióba hurcoltak magyar foglyok első csoportja.

Mérhetetlen szenvedés és megaláztatás jutott osztályrészül az ítélet nélkül elhurcolt sok százezer magyar kényszermunkásnak, illetve koholt vádak alapján elítélt politikai fogolynak, köztük Kovács Béla kisgazda politikusnak, aki 10 év után térhetett haza a fogságból, vagy Bethlen István korábbi miniszterelnöknek, aki szovjet börtönben hunyt el

- mondta Menczer Erzsébet.

A szovjet megszállás áldozatainak emlékművét megkoszorúzta a kormány nevében Varga Judit, továbbá koszorút helyeztek el mások mellett Novák Katalin köztársasági elnök, Kövér László házelnök, a Kúria, az ügyészség, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség parancsnoksága képviseletében.

Az Országgyűlés 2012. május 21-én nyilvánította november 25-ét a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjának annak emlékére, hogy 1953-ban ezen a napon térhetett haza a Gulágra hurcolt magyarok első csoportja.

Forrás: MTI

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Baker
Naa, tranvesztita, ne hazudj! Rengetegen megúszták és ma a Fideszben lopnak!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
@Shikari: "Micsoda nő , ez a férfi "...Hogy csodálkoznál,,ha " megrakna,mint egy szenes kályhát "... Lehet,,,,a szemed ki- be járna,mint egy asztalfiók "...
ómió
Ugyanakkor, "népi demokratikusan", ám! Pont, ahogy most a brüsszeli efftársak próbálkoznak vele!
telegdilaci
@balos:Ezért kellene már el szakadni a Putyin seggéből,egyébként az összes Fideszes kommunista volt annak köszönheti hogy most ott vannak a polcon de fentről lehet nagyot esni! és én a helyetekben félnék Putyintól is és a Kínai Párt főtitkártál is nehogy leszámoljon veletek,ha nem tudjuk vissza fizetni a tőlük felvett hiteleket!
csak úgy....
és ezt pont egy komcsi spicli lánya mondja!? -van bör a pofátokon...
balos
@telegdilaci: Sajnos ezeket a hiteleket rajtunk és gyermekeinken fogják "leverni"!Akkor a fideSSes tömeggyilkosaink,már olyan országokban fognak pöffeszkedni,akikkel nincs kiadatási egyezmény!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.