Elfogadhatatlan, hogy miközben Magyarország mindent megtesz Ukrajna támogatása érdekében, több magyar vállalatot is ellehetetlenítenek a szomszédos országban pusztán azért, mert Oroszországban is jelen vannak – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Brüsszelben.

Szijjártó elégedett: Hála a Jóistennek, hogy Magyarországon nem a külföldi beavatkozók, nem Soros György, hanem a magyar választópolgárok döntenek
Fotó: A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a Nukleáris Energia Intézet (Nuclear Energy Institute, az amerikai nukleáris ipari kereskedelmi szövetség) washingtoni rendezvényén 2022. október 26-án. MTI/KKM

A tárcavezető a kereskedelmi ügyekkel foglalkozó európai uniós miniszterek tanácsülését követő sajtótájékoztatóján sérelmezte, hogy a Richternek számos termékét kitiltották az ukrán piacról, az Egis esetében is megindították ezt az eljárást, valamint egyesek bojkottra szólítottak fel a Mollal szemben.

Ezek a cégek teljesen törvényesen működnek, semmifajta jogszabályt nem sértettek meg, működésük szabályos, egyetlen 'bűnük', hogy mivel nemzetközi vállalatok, ezért Oroszországban is van jelenlétük

- hangsúlyozta.

Hozzátette: utóbbi ugyanakkor semmilyen nemzetközi jogszabályt nem sért, hiszen a részvétel a gyógyszeriparban és az energiaágazatban nem ütközik szankciós rendelkezésekbe.

Ezért elvárjuk az Európai Uniótól, hogy lépjen fel az ukrán hatóságoknál annak érdekében, hogy EU-s tagországból érkező vállalatokat ne lehetetlenítsenek el

- húzta alá.

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy az EU idén májusban teljes vámmentességet vezetett be az ukrán termékekre és szolgáltatásokra vonatkozóan 2023 közepéig, hogy ezzel is segítse a háborúba süllyedt országot, és hazánknak nincs ellenére a későbbi hosszabbítás sem.

Ugyanakkor azt viszont elfogadhatatlannak tartjuk, hogy miközben Magyarország mindent megtesz Ukrajna támogatása érdekében (...), addig Ukrajnában magyar vállalatok működését lehetetlenítik el

- szögezte le.

A miniszter újságírói kérdésekre válaszolva ezt követően megismételte, hogy a kormány kész megadni kétoldalú alapon az Ukrajnának szánt jövő évi európai uniós pénzügyi támogatás hazánkra eső részét, de a közös hitelfelvételt nem támogatja.

Közölte, az erről szóló jegyzéket a kijevi magyar nagykövet átadta az ukrán külügyminisztériumban előző nap, azt kérve, hogy induljanak meg a tárgyalások az ügyben.

Arra is kitért, hogy

a kijevi nagykövetség munkatársai a nehézségek ellenére jól vannak, a diplomáciai képviselet működőképes, a munkavégzés alapvető feltételei az adott korlátok között fennállnak, de ha a helyzet változik, akkor azonnal kivonják a területről az érintetteket.

Márki-Zay Péter volt közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt előző napi nyilatkozatával kapcsolatban úgy vélekedett, hogy ez csak megerősítette, hogy "nekünk nem elsősorban a magyar ellenzékkel kellett megküzdenünk a választási kampányban, hanem azokkal a külföldi erőkkel, akik mögöttük álltak".

Hála a Jóistennek, hogy Magyarországon nem a külföldi beavatkozók, nem Soros György, nem az Amerikából származó dollármilliók, hanem a magyar választópolgárok döntenek, mert Magyarországon demokrácia van

- mondta.

Forrás: MTI

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nejlontacskó
" miközben Magyarország mindent megtesz Ukrajna támogatása érdekében "
Ez azért erős volt egy picit, nem érzed kakadu?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
CsipkeRózsa
Azt hittem, már el is felejtették Soros nevét, tévedtem, Soros örök!
gina
Tévedsz te mocskos emberi senki, ti döntetek mindenki feje felett,, kik vagytok ti? beteg melegek, pedofilok, himringyók tolvajok , hazugok csoportja,
nejlontacskó
" miközben Magyarország mindent megtesz Ukrajna támogatása érdekében "
Ez azért erős volt egy picit, nem érzed kakadu?
Alfa
ez a kecskebaszó mindíg hazudik...az a repülő amin röpdös igazán földet érhetne...megnyugtató módon
Nessy
Drága külügyérünk! Ha egyszer véletlenül igazat is mondana, az biztos gyógyíthatatlan lelki traumát okozna!
kulabombaafityiszre
@nejlontacskó: ma, 18:41
Na és az 500 liter misebor már smafu.:))
nejlontacskó
@kulabombaafityiszre: a bánatba, ezt el is felejtettem.
Meg kell követnem Szíjártó Péter külügyminiszter urat, valóban mindent megtesznek. Már ami tőlük telik...
kulabombaafityiszre
@nejlontacskó: ma, 19:21
Legalább majd együtt örülünk ha örökbefogadott keresztet is küldenek.:))
ómió
Hát, ő se ismeri az "efftársi kölcsönösséget"!?
kereső
A Richter honlapján olvasható, hogy Ukrajna annak a 25 gyógyszernek a forgalmazását függeszetette fel, amelyet a Richter oroszországi gyárában gyártanak, és onnan szállitják Ukrajnába.

Nem mellesleg, ha "Brüsszel" szavazna Magyarországon akkor ténylegesen lehetne egy "polgári" kormány . De mivel a magyarok szavaznak- igy van egy magát polgári, konzervativ kereszténynek hazudó tolvaj kormányunk- amely teljesen megfelel a magyar igényeknek. Azoknak az irigy-, primitiv, gyúlölködő a más kárának örülő gonosz magyaroknak, akik saját államelnöküket oly magas szellemi és erkölcsi nivón gyalázzák, hogy a Marianna árok elpirul szégyenletében, mert nem tud olyan mélységekbe lemenni.
kereső
@kereső: Ezt kaptuk a fideSS-kdnp-től , ez a 30 év ajándéka tőlük az egyszer volt Magyar Köztársaságnak és polgárainak.Ezt kaptuk a bayerektől, szijjártóktól, orbántól, navracsicstól, semjéntől, rétváritól, rogántól, habonytól, dajcstól, varga jucitól, holliktól, hidvégitől, budaitól...és a sor végtelenül folytatható.
Ezt kaptuk-Deák,Móricz, Mikszáth, Jókai, Arany, Szabó Magda, Németh László, Ady, József Attila, Radnóti, Nagy László, Németh László, Örkény, Eötvös, Esterházy Péter , Petőfi,Vörösmarty, ...helyett. :(((((((((((((((((((((((
telegdilaci
@nejlontacskó:Azért nem ítélik el a Putyin gazdit egyértelműen hogy kimondanák végre hogy agresszor! már mindenki el ítéli Egyedül Orbán tart ki Putyin mellett Rendíthetetlenűl,ami azért elég gáz ránk nézve!
Yoda69
"hanem a magyar választópolgárok döntenek, mert Magyarországon demokrácia van"

Ha ez igy van szarrago, akkor miert nem adtok egyenlo eselyt az ellenzeknek a kozmediaban valo szereplesre? Szerinted az evi 5 perc, amit egy ellenzeki part kap egyenlo aranyban van azzal, hogy a fideSS non-stop befolyasolja a kozmediat, a kozradiot es a kozteri plakatozast?
csak úgy....
azt,hogy mit mond a pötyi azt megértem,hiszen minden cigány a maga lovát dícséri! -azt viszont nem értem, hogy van akkara marha magyarországon, aki ezt el is hiszi neki.
Yoda69
@csak úgy...: Hogy ne lenne akkora nagy marha?
Kezdetnek itt a kis tehen. Mindjart itt lesz, hogy vedje a vedhetetlent.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.