Ahogy arról korábban beszámoltunk, januártól béremelést kapnak a hittan- és erkölcsoktatók. A béremelés mellett pedig egyszeri kiegészítő támogatást is nyújt a kormány a bevett egyházak által fenntartott köznevelési, szakképzési, szociális és egészségügyi intézményeknek. Most a Pedagógusok Szakszervezete is reagált a hírekre.

A Pedagógusok Szakszervezete is reagált a béremelés hírére: A hittantanároknál megjelent fizetésemelés minden, csak nem a tiltakozások sikere
Fotó (illusztráció): Pixabay

A fentiekről Totyik Tamás a PSZ alelnöke azt mondta a Telexnek:

A hit- és erkölcstanoktatók fizetéskiegészítése alapján a költségvetésben az oktatásra tervezett kiadások alul tervezettnek tűnnek. Se a szakképzésben, se a köznevelésben a pedagógusok 10 százalékos béremelése nincs benne a jövő évi bérkiadásokra tervezett költségvetésben

Totyik Tamás a lapnak azt mondta:

megszokott dolog, hogy a hit– és erkölcstan oktatók ilyen bérkiegészítés kapnak. A hittantanárok az egyházakkal kötnek szerződést, ez tehát csak annyit jelent, hogy a béremeléshez tartozó járulékokat megemelte a kormány. Totyik szerint nem azzal van a probléma, hogy a hittantanároknak a költségvetésben plusz forrás jelent meg, szerinte az aggasztó az, hogy ezzel párhuzamosan a pedagógusok kormány által megígért 10 százalékos béremelésére nincs fedezet a költségvetésben.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja is megerősítette, hogy

a kormány által biztosnak ígért 10 százaléknak nyoma sincs a költségvetésben.

A kormány a pedagógusok fizetésének nagyobb megemelését az unióval való megállapodáshoz köti. 

Azonban a kormány korábban már bejelentett egy saját forrásból finanszírozott béremelést is, ami alapján a jövő évi 10 százalékot elvileg akkor is megkapják a pedagógusok, ha nem sikerül az unióval megegyezni. Éppen ezért nem értik a szakszervezetek képviselői, miért nincs elkülönített forrás erre a jövő évi költségvetésben.

Nagy Erzsébet önmagában annak, hogy

az egyházi intézmények támogatása, a hittantanárok béremelésére fordított összegek nem függnek az uniós támogatástól, hiszen azokat a központi költségvetésből finanszírozzák, üzenetértéke van.

Ez az üzenet pedig az, hogy a kormány az egyházi intézményekre fordít kiemelt figyelmet az államiakkal szemben. 

Totyik Tamást arról is kérdezte a lap, hogy a hittantanároknak szánt kiegészítő támogatás mértéke mennyire tekinthető esetleg a hónapok óta zajló tüntetések, szakszervezeti tárgyalások sikerének, azt mondta:

a hittantanároknál megjelent fizetésemelés minden, csak nem siker.

Ezt Nagy Erzsébet is megerősítette, szerinte nincs összefüggés a kettő között.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: telex.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
Érdekesen viszonyul a ner a hittel "vakarodzó" farizeusokhoz!Hát a kurvák erkölcse az állam fartolóihoz képest a 10es skálán 20at ér!
Eladott Ország
"Nem véletlen az, hogy százezrek, ha nem milliók fordultak el a magyar egyházaktól az elmúlt években, hiszen számtalan okot adtak arra az egyházi vezetők, hogy ez így történjen. Erre most úgy dönt Orbán és bandája, hogy ugyan a valóban hasznos tárgyakat oktató tanárok egy büdös vasat sem kapnak, mert erre nincs pénz, de a hittan és erkölcstan tanárok fizetését meg kell emelni, mert válság van. Azt remélem, hogy ezen minden épeszű tanár felháborodik, és még több okot talál arra, hogy véleményének hangot adjon. Nehogy azt higgye bárki is, hogy itt szegény vallásos oktatókról van szó, ezek az emberek – akár tetszik, akár nem – egy olyan egyházat szolgálnak ki, amely lepaktált egy szélsőjobboldali kormánnyal. "
kolozsvaros.com/2022/11/25/megint-az-egyhaz-jart-jol/
Nessy
@Eladott Ország: Rájöttek a "történelmi egyházak", jobban jövedelmez, ha Isten helyett Orbánt szolgálják! Amelyik egyház az elesetteken, öregeken segít, azt ellehetetleníti Orbán!
ómió
Ez az, efftársak! "Álljatok ki" a tanár efftársaiitok mellett, de uutána gyorsan rohanjatok Brüsszelbe, szólni, nehogy ideutalják a fizuemelésüket! Csak "hazafiasan", efftársak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.