Potápi szerint a ló szeretete hozzátartozik a magyar, a székely identitáshoz.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondta, hogy szerinte mi tartozik hozzá a magyar identitáshoz – Kitalálja?

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Potápi Árpád János szerint a ló szeretete hozzátartozik a magyar, a székely identitáshoz. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára erről a Harmadik Székelyföldi Lovasfórumon beszélt pénteken a marosvásárhelyi Kultúrpalotában.

A lovasfórum az Erdélyi Lovas Programot zárta, amelynek keretében a Nemzetpolitikai Államtitkárság az év folyamán közel 220 millió forinttal támogatott 80 erdélyi lovas egyesületet.

Támogatásban részesültek lovasterápiával, lovassporttal, lovas hagyományőrzéssel, fogatsporttal foglalkozó egyesületek egyaránt.

Felszólalásában Potápi Árpád János elmondta:

a lovas program nemcsak a lótartásról szól, hanem hozzájárul az identitás megőrzéséhez és megerősítéséhez, ezért olyanokat is megszólít, akik lehet, hogy nem foglalkoztak a lovakkal, akinek a sport sem fontos, de látják, hogy ez a magyar identitás fontos eleme.

Az államtitkár az esemény után a közmédiának adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy

bármilyen nehéz idők jönnek, a lovasprogramot tovább kell vinni.

Azt is hozzátette, hogy nemcsak anyagi támogatással, hanem a lovas társadalom összefogásával, a tapasztalatok megosztásával is sokat lehet segíteni.

Makkai Péter, a romániai Munkaügyi Minisztérium államtitkára arra figyelmeztetett, hogy "akkor tudunk igazán lovasnemzet lenni, ha az elesettek sem esnek ki a szekérből". Mint részletezte: az erdélyi lovasterápiás egyesületek szakmai támogatásával sikerült a Romániában elismert szakmák sorába emelni az állatasszisztált terapeuta szakmát.

Az államtitkár arra biztatta a lovasterápiával foglalkozókat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a magyarországi szervezetekkel, és hozzák be Erdélybe az általuk megszerzett tapasztalatot, mert itt is sokan vannak, akiket lovasterápiával lehet teljes értékű élethez juttatni.

Kolozsvári Tibor Hargita megyei önkormányzati képviselő, a lovasprogram erdélyi megbízottja a közmédiának elmondta: Székelyföldön reneszánszát élik a lovas tevékenységek. Csak Hargita megyében mintegy 850 gyermek lovagol rendszeresen, hetente egy-két alkalommal. Erdély-szerte kétezerre tehető a rendszeresen lovagló gyermekek száma, a lovasmozgalmak pedig több mint tízezer embert mozgatnak meg.

Forrás: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro2
Potápi szerint a ló szeretete hozzátartozik a magyar, a székely identitáshoz.
Akkor fogjál hozzá a lóhoz, hátulról. Előtte nézz be a kecskebaszókhoz kisebb jószágon megmutatják neked , hogy kell csinálni.
Nemzetpolitikásan.
sgl
lófaszt a seggedbe!
kettőt, hogy feszesen-faszosan álljon!
kretén idíóta!!
CsipkeRózsa
Micsoda kormány, ennyi felesleges beosztás, nagy pénzért, hülyéknek!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.