A Fidesz EP-képviselője úgy látja, a magyar baloldal azért dolgozik Brüsszelben, hogy az ország és a tanárok ne kapjanak pénzt az EU-tól. 

Hiába folytat Magyarország konstruktív párbeszédet az Európai Bizottsággal, a brüsszeli bürokrácia visszaél a hatalmával – mondta Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában az MTI híre szerint.

Deutsch Tamás szerint ők hiába konstruktívak, a brüsszeli bürokrácia visszaél a hatalmával

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője az EP oktatási és kulturális szakbizottsága budapesti látogatásáról tartott budapesti sajtótájékoztatón 2022. október 28-án.

Fotó, címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

A politikus a műsorban úgy fogalmazott: "a brüsszeli bürokrácia évek óta folytat Magyarországgal szemben egy politikai hidegháborút, állandóan vaskos, a valóságtól fényévnyi távolságra lévő állítások megfogalmazásával mindenféle fake news-információkra építve vádolnak minket azzal, hogy Magyarországon milyen nagy baj van a jogállamisággal". Hozzátette: a kormány korábban, most és a jövőben is visszautasítja ezeket a "minden alapot nélkülöző, a politikai nyomásgyakorlást szolgáló" vádakat, de kész az észszerű, konstruktív egyeztetésekre az Európai Bizottsággal.

A Fidesz EP-képviselőcsoportjának vezetője hangsúlyozta: ilyen tárgyalásokat folytattak a nyár vége óta az Európai Bizottsággal a kormány tagjai és szakértői, és a bizottság által megfogalmazott, "döntő többségben minden alapot nélkülöző vádaskodás miatt kialakult viták rendezése érekében Magyarország 17 vállalást tett". Jelezte: a 17 vállalást Magyarország maradéktalanul és határidőre teljesítette.

Deutsch Tamás megjegyezte: a héten a bizottság "a normális, párbeszédre épülő együttműködés szellemével vajmi kevésé összeilleszthető módon "ahelyett, hogy közvetlenül tájékoztatta volna a magyar kormányt "a kialakulófélben lévő álláspontjáról", "félhivatalos sajtószivárogtatáson" keresztül üzente meg, milyen álláspont is körvonalazódik "a fényes tekintetű brüsszeli bürokrácia fejében".

Kiemelte: Magyarország a 17 vállalás teljesítésével elérte azt a célt, hogy a helyreállítási programot magában foglaló tervét a bizottság jóvá fogja hagyni és aláírja Magyarországgal az úgynevezett partnerségi megállapodást. Emlékeztetett rá: a megállapodásnak 2022 végéig meg kell születnie, ellenkező esetben a hétéves költségvetésben Magyarország számára rendelkezésre álló fejlesztési pénzek 15 százalékát "egyszer és mindenkorra elveszítenénk". Hangsúlyozta: Magyarország el tudja érni alapvető nemzeti célkitűzését, hogy megszülessen a partnerségi megállapodás és 2023-tól érkezhessenek Magyarországra "a jog szerint nekünk járó uniós pénzek".

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Palament csütörtökön elfogadott egy határozatot, ami szerint az uniós pénzek felhasználását érintő aggályok eloszlatására javasolt 17 magyar intézkedés nem elegendő az EU pénzügyi érdekeit fenyegető rendszerszintű kockázatok kezeléséhez, Deutsch Tamás kijelentette: a határozatot megszavazó magyar baloldali képviselők azért dolgoznak az európai politikában, hogy saját országuk ne kapjon uniós pénzeket.

"Egyes-egyedül a magyar baloldali ellenzék az, amelynek az az egyetlen egy politikai célkitűzése az európai politikában, hogy áskálódjon a saját hazája ellen" – jegyezte meg, hozzátéve, ennek ékes bizonyítéka volt a határozat megszavazása. "Nem kevesebbet támogattak, mint hogy vegyék el a pedagógusoktól az ő béremelésük feltételeit szolgáló európai uniós forrásokat" – emelte ki, hozzátéve,

a magyar baloldal nemet mondott a magyar pedagógusok fizetésemelésére.

Deutsch Tamás arról is beszélt, hogy hiába folytat Magyarország konstruktív párbeszédet az Európai Bizottsággal, "a brüsszeli bürokrácia visszaél hatalmával". Kifejtette: az, hogy a bizottság a 17 vállalás teljesítése közben további elvárásokat fogalmazott meg Magyarországgal szemben, "letagadhatatlan bizonyítéka, hogy az egész jogállamisági cécó, hercehurca, ez a kondicionalitásinak mondott eljárás véletlenül sem az európai értékekről szól, hanem egyszerű, pőre, nyers politikai nyomásgyakorló eszköz".

Megjegyezte: ha valóban az európai értékekről szólt volna, akkor a Brüsszel által felvetett problémákat orvosló magyar vállalások teljesítése után a bizottság lezárta volna az eljárást.

Az, hogy nem akarják lezárni és újabb feltételeket szabnak, annak a letagadhatatlan bizonyítéka, hogy az ilyen eljárásokat nem az uniós értékek védelmében indítják el, hanem az egyetlen céljuk folyamatosan nyomást gyakorolni olyan kormányok irányába, amelyek nem az Európai Bizottság által meghatározott politikai fősodort képviselik – fogalmazott.

Jelezte: a "félhivatalos kiszivárogtatások" szerint a bizottság további feltételül szabja majd a gyermekvédelmi törvény módosítását.

"Ennek kapcsán lassan mondjuk, hogy az összes brüsszeli bürokrata megértse: a gyermekvédelmi törvény módosításának kérdése olyan elvi kérdés, amivel kapcsolatban semmilyen politikai nyomásgyakorlásnak Magyarország nem fog engedni" – szögezte le a politikus. Hozzátette: nem is engedhetnek, mert a 2022-es országgyűlési választással egyidőben tartott népszavazáson majdnem négymillió magyar döntött úgy, hogy támogatja a gyermekek védelmét "a genderideológia ártalmas hatásaival szemben".

(Kiegészítés: a gyermekvédelmi népszavazás a Nemzeti Választási Bizottság állásfoglalása szerint mind a négy kérdésében érvénytelen lett – a szerk.)

Forrás: mti.hu, propeller.hu

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sokanvagyunk
Kellemetlen, amikor egy kétharmad összefut egy négyötöddel - és az a négyötöd nem a magyar királyi tévén okosodott 4 elemis hallgatóságból áll.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Edebácsi
.A szokásos mantra. A Fidesz azzal vádoll másokat, amit maga tesz.
telegdilaci
@sokanvagyunk:Azt hiszed mindenki olyan idióta mint te,Nem másokat kellene hibáztatni a saját hibátokért,végre már belátták az EU-ban hogy az Országnak adott támogatásokat,ne adják nektek mert nem az Ország gyarapodására fordítjátok hanem ellopjátok,lettek belőle számolatlanul milliárdokért épített veszteségesen működő Stadionok,Ott sem olyan ostobák ülnek mint te és a többi Fideszes képviselő, egyébként tisztességesen be kellene tartani az Európai normákat amit vállaltunk és nem szembe menni az EU-értékeivel,a Miniszterelnöknek sem kellene mindenkit folyamatosan kritizálni szembe menni mindennel és mindenkivel,de a pénzükre nagy szükségünk lenne,nehogy már az EU-támogatásoktól függjön a Pedagógusok fizetésemelése,semmi közük hozzá az a Magyar kormány kötelessége fizetni a költség vetésből,Hiteltelenek vagytok!
sokanvagyunk
@telegdilaci: Hát ez nagyon mellémelt..., laci.
Dr. Proktor
Tény ami tény, konstruktívan herdálják a közpénzt...
ómió
@Loksmith: Ön szándékosan nem látja, ami történik, vagy már eleve "defekttel" született?
teuton
@balos: "fajtad"? Akkor te is bealltal fajelmeletesnek O1G melle? Tompika büszkelkedik a zsidosagaval, ami miatt mas zsidok szegyellik magukat, persze nem a szervilisekröl beszelve, akiket penzert meg lehet vasarolni, mint Slomo.
Egyebkent pedig kerdezz meg 4szemközt egy ciganyzeneszt, mi az öszinte velemenye a masik ciganyokrol. Ugyanaz, mint a bosnyak ciganymilliomosnak a bolgar, roman vagy szerb ciganyokrol, leciganyozza öket! Es ugyanez vonatlkozik a magyarokra is, mindket oldal a MASIKAT tartja nem magyarnak! A hascsikari meg itt osztogatja az allampolgarrsagot fitymaszosoknak es migatyasoknak, vagy tagadja meg attol, aki ellenzeki velemenyt kepvisel...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.