Az MNB információi alapján továbbra is egy százalék alatt van az önkéntes nyugdíjpénztárak költségszintje.

Soha nem voltak még ekkora mínuszban a magánnyugdíjpénztárakPixabay

Az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit jelző klasszikus díjterhelési mutató 2021-ben 0,71 százalék, a korrigált díjterhelési mutató 0,75 százalék volt. A két évtizede tartó trendszerű díjcsökkenés közben előfordul, hogy a díjterhelés enyhén meghaladja az előző évit, mint tavaly is, ám a nyugdíjpénztárak más öngondoskodási termékekkel összehasonlítva így is az egyik leginkább költséghatékony hosszútávú befektetési formának számítanak – összegezte hétfőn közölt elemzésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A klasszikus díjterhelési mutató a nyugdíjpénztári vagyonhoz, míg a korrigált mérőszám egy átlagos, 30 éves felhalmozási időszakkal rendelkező tag hipotetikus vagyonához viszonyítja a tagdíjból működésre levont költségeket – magyarázta a jegybank elemzése.

Az idei évre 0,92 százalék a jegybank ajánlása alapján kiszámított átlagos 30 éves – vagyis egy feltételezett tagnak a pénztárban várhatóan eltöltendő átlagos életidejét modellező – pénztári teljes költségmutató (TKMNyp). Az évente újraszámolt mutató átlagos értéke így 7 bázisponttal emelkedett az előző évi átlaghoz képest, azonban még így is 1 százalék alatt maradt. Ugyanakkor e mutatószám esetében is jelentős különbség van a szektor szereplői között, hiszen az aktuális 30 éves TKMNyp értékek 0,19-2,35 százalék között szóródnak – jegyezte meg az MNB.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Csak nehogy "megmentse" őket a kormány!!!???
Jozefina
Csak nehogy "megmentse" őket a kormány!!!???
rokker33
@Jozefina: ja akkor megint 3000 milliárdot lopnak el mondjuk annyit már soha nem tudnak ellopni az 2011 12 ben óriási mennyiségű pénz volt amit a mai napig nem tudnak bizonyítani, hogy mire lett költve :)
namihami
Jéééé, ez még létezik?
Na, majd jövőre, ha az EU végleg beint nekik!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.