Hatalmas áremelkedés várható a dohánytermékek piacán.

Brüsszel legújabb terve mellbevágja a dohányosokatMTI/Mónus Márton

Az Európai Unió a dohánytermékek adóztatásának alapvető felülvizsgálatára készül – derül ki egy, a Financial Times birtokába került bizottsági anyagból. Ennek keretében a hagyományos dohánytermékek jövedéki adóterhe látványosan emelkedne, de az új típusú termékek sem menekülnének meg a magasabb sarc elől – írja a 24.hu.

A Bizottság dokumentumtervezete szerint a cigarettára kivetett jelenlegi jövedéki adó minimum 1,8 eurós összegének duplázása, vagyis 3,6 euróra történő felemelése 20 szálanként.

A cikk külön felhívja a figyelmet arra, hogy ez az adóemelés jelentősen megdrágítaná a dohányzást a kelet-európai uniós országokban, ahol a cigaretták csomagja átszámolva 3 euró is lehet. 

Ha leegyszerűsítjük a számolást, azt láthatjuk, hogy egy doboz cigaretta ára az adóemelés nyomán akár 700-800 forinttal is drágulhatna idehaza.

Már folyamatban van tehát a dohánytermékek adóztatásáról szóló 2011. évi uniós irányelv aktualizálása, és ennek keretében az új típusú dohánytermékek – így például az elektromos cigaretta, és a hevített dohánytermékeket – adóztatását is a hagyományos cigaretták adóterheléséhez kötnék.

Az erősebb elektromos cigaretták esetében 40 százalékos, míg a gyengébb elektromos cigaretták (párologtatási technikájú termékek) 20 százalékos jövedéki adót vetnének ki a kiszivárgott anyag javaslata szerint. A hevített dohánytermékekre 55 százalékos jövedéki adót vetnek ki, ami 1000 eladott darabonként 91 eurós adókulcsot jelent.

Becslések szerint a tervezett adóemelés várhatóan összesen 9,3 milliárd euró többletbevételt hozna az EU tagállamainak.

Forrás: 24.hu

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Mellbe vágott már minket a felcsúti Pinocchio.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
rokker33
Kell a pííííz a Zukránoknak!Tudtam hogy a kisemberek fizetik meg a háborút...Majd lesz még füst, kutya macska adó is egész Európában...
rokker33
Aki meg tüdő rákos lesz a sok cigitől az dögöljön meg, mert minek szivják ha úgyis megdöglenek tőle 40 50 60 évesen és még jó drága is lassan kipusztulunk.
Nessy
A tüdőtumoros betegek jó része nem dohányzik! Sok esetben más helyen lévő tumor áttételeként is kialakul.Egy nem kellően kezelt COPD is gondot jelent. Egyébként egy forgalmas sarkon, zöld lámpára várva, percek alatt több káros anyagot sziv be az ember, mintha láncdohányos lenne! A szállópor koncentráció veszélyesebb a dohányzásnál! A kormánynak a különféle honi adók miatt, nem rossz biznisz a dohányzás!
rokker33
@Nessy: akkor azt állítod hogy a dohányzás egészséges és nem attól lesznek betegek az emberek :) :) ??Húha orvos látott már?Az összes létező dohánytermék teljesen felesleges az emberi szervezet számára.Teljesen értelmetlen naponta 2000 forintot kiadni a füstre ezt már bekellene tiltani a fenébe akkor kevesebb tudó beteg lenne, de ez ugye nem cél mert ritkítani kell az embert nehogy sokan legyünk.
Nessy
@rokker33: Ilyen szamárságot nem írtam! Nem egészséges! De azért nem is kellene a dohányosokból 1. számú közellenséget kreálni! A szálló por koncentráció ellen, mit tehet egy nem dohányzó, gyalogos, vagy szabadban dolgozó? pedig az egyre veszélyesebb!
simmering73
Mellbe vágott már minket a felcsúti Pinocchio.
Baker
@Nessy: Nem egymást felváltó dolgokról beszélsz! Nem csak ez vagy az van..a dohányos még a szmogot is nyeli. Ha nem dohányzik az ember, akkor egy káros hatástól szabadul - plusz a környezete, akikre sok bagós nincsen tekintettel.
rokker33
@Nessy: De a szállóporral nem lehet mit kezdeni az ott van szinte mindenhol és jól írja @Baker: attól nem kellene ezt a szart szívni,meg már szinte minden egyes élelmiszer vagy alapanyag, innivaló beleértve a műanyag palackos ásványvizeket is mind mind káros ránk és még 800 forinttal drágábban pusztíthatod önmagadat ,hát én 34 év alatt 4 szál cigarettát szívtam el és bőven elég nem kompatibilis a szervezetemmel, inkább a házi bor házi pálinka az kell nekem meg a sör.:)
CsipkeRózsa
A dohányzás is mellbe vágja a dohányosokat.
Nessy
@rokker33: Egészségedre! Bár az sem éppen élet, erő egészség. :-)) A Gösser Zitronen Radeberder 0,00% sört én is szeretem.
jesz
a dohánycsempészet soha nem látott mértéket fog ölteni...amióta jobbnál jobb teherhordó drónokat is lehet kapni a feketepiacon, azóta hatalmas terveket szőnek a csempészek.

...a fináncok a sűrű drónforgalmat a hangjukból fogják követni...elfogás nélkül.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.