Zacher Gábor a száraz november apropóján mesélt a hazai tapasztalatokról. A toxikológus szerint az idei kezdeményezésnek egyáltalán nem kedvezett a labdarúgó-világbajnokság, de van ennél nagyobb öngól is.

Magyarországnak jelenleg nincs alkoholfogyasztással kapcsolatos stratégiája, pedig igény az lenne rá

– vélekedik Zacher Gábor.

Az idei száraz novembernek alaposan betett a futball-világbajnokság. Az egy dolog, hogy ott a helyszínen, Katarban szigorúbbak az alkoholfogyasztási szabályok, mint hazánkban, de itthon, a kivetítők és a tévék előtt igencsak nehéz elképzelni a meccsnézést sör nélkül

– tette hozzá az Indexnek a szakember az idei száraz november kapcsán.

Zacher Gábor keményen beleszállt az Orbán-kormányba: "Azon sem lepődnék meg, ha hatósági árassá tennék az alkoholt”

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Zacher az interjúban mesélt arról is, hogy szerinte ki számít alkoholistának jelenleg Magyarországon. Elmondása szerint alkoholistának számít az, aki számára teljesen természetes, hogy a munkából hazafele beugrik a közértbe és vesz három doboz olcsó sört, majd azt otthon egymás után sorra megissza. 

Bár ettől nem rúg be kifejezetten, és vélhetően májcirrózisa sem lesz, már függőnek számít, éppúgy, mint aki fél liter vodkával indítja a napot, majd arra még rátol néhány sört. A különbség csak az, hogy utóbbi esetben az alkoholista hosszú életre való esélye alaposan lecsökken.

Hozzátette:

A száraz november a normális szociális ivóknak szól, ez nem az alkoholisták világa. Ha az alkoholbeteg gyógyszeres kezelés és kontrollált környezet nélkül november 1-jén egyik napról a másikra leállna az ivással, könnyen lehet, hogy november 5-re már bele is halna az elvonási tünetekbe. Ez a kezdeményezés számukra nem pálya, nekik sokkal több kell ahhoz, hogy változtatni tudjanak az életmódjukon

- közölte Zacher.

Azzal kapcsolatban, hogy kiből válhat alkoholista, elmondta:

Tulajdonképpen bárkiből, nem feltétlenül kell hozzá trauma, főként a mostani időszakban, amikor mindenkit aggaszt az infláció, a szomszédunkban zajló háború, a migrációs helyzet és a környezetszennyezés. Magyarországon különösen rossz a helyzet, ha megnézzük a világ boldogságtérképét, akkor hazánk erőteljesen az európai alsó harmadba tartozik.

A toxikológus kifejtette azt is, hogy hazánkban hány alkoholista van és egy főre levetítve nagyjából mennyi alkoholt fogyasztanak a magyarok évente.

A hazánkban fellelhető mintegy 800 ezer alkoholistából körülbelül 600 ezer férfi, náluk az ivás csapatsportágnak számít. Mindezt arra értem, hogy ha benézünk egy átlagos kocsmába, ott a populáció 90 százaléka férfi. A női alkoholizmus színtere más, ők jellemzően otthon isznak titokban a kamrában, elsősorban azért, mert nekik csak így lehet, a társadalom ugyanis sokkal inkább megveti őket. A férfiak lerészegedésében nincs semmi meglepő, megszoktuk, mondhatni normálisnak tekintjük, holott kicsit sem az.

Az alkoholfogyasztás mennyiségéről elmondta:

Inkább csak becslésekről beszélhetünk, hiszen az alkoholfogyasztásba beletartozik az otthon főzött bor és pálinka is, aminek a valódi mértékét inkább csak saccolni lehet. Összességében azt mondhatjuk, hogy évente egy főre vetítve nagyjából 17 liter alkoholt fogyasztunk 96 százalékos alkoholból. Ezzel a hetedik-nyolcadik helyen vagyunk Európában.

Zacher szerint a legnagyobb probléma, hogy Magyarországnak jelenleg nincs alkoholfogyasztással kapcsolatos stratégiája, pedig igény az lenne rá.

Magyarországnak jelenleg nincs alkoholfogyasztással kapcsolatos stratégiája, pedig igény az lenne rá. Újra adómentes lett a pálinkafőzés, a miniszterelnök korábban a parlamentben kijelentette, hogy a pálinka alapvető élelmiszer. Szerintem ez hatalmas öngól. Nagyon örülünk annak is, hogy hungarikum a pálinka, izgatottan várjuk ugyanakkor, hogy mikor lesz a magyar alkoholista is hungarikum. A hazai helyzetet elnézve azon sem lepődnék meg, ha hatósági árassá tennék az alkoholt.

Forrás: Index, Blikk

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
shikariknál a lé határozza meg a tudatot és a nacionalista öntudatot!
-komám,hány turult látsz?
-kettöt!
-akkor igyunk még a viktor egészseggére..
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
sokanvagyunk
Egyebek mellett "az alkoholista hosszú életre való esélye alaposan lecsökken" - nem hiszem hogy ez a kormány a bukszájuk ellensége, ezért aztán a hosszú élet nincs az elérendő céljaik között - mármint a pórnépé.
csak úgy....
shikariknál a lé határozza meg a tudatot és a nacionalista öntudatot!
-komám,hány turult látsz?
-kettöt!
-akkor igyunk még a viktor egészseggére..
Németh István
Tulajdon képen nagyon helyes volna! Ugyan is a szar alkohol tartalmú tüttürűk olyan árakon leledzenek, hogy lassan nem lehet megvenni őket! A jó kurva anyját annak a termelőnek amelyik egy üveg 7 decis balatoni kéknyelűt, igaz nem rossz bort 4˙600 Ft-ért ad aldis áron! Hát a villányi kabernet a 13-14 fokos a Csányi-féle is 2˙400Ft. A magyar pálinka 1/2 liter 4˙500 Ft. hát a pofám leszakad!!! Na jó egykoron 40 fillér volta kifli, stb. a sör 1˙70, a benzin szintén >> jó ment az "életszínvonal felfele" az árak is, na de ezt az ezerszázalékos rablást megengedni csak nem lehet! Ha az én egykori 3˙400 Ft-os fizetésem most 1000% -kal lenne több akkor még megérteném az árak illyeték-féle alakulását! DE NEM ÍGY VAN!!!Még tisztességes jó érzéssel be se mer rúgni az ember! Szégyen ez kérem!!! HATÓSÁGI ÁRAT NEKI!!! Pofátlanok a termelők, de nagyon!
rokker33
Ez mekkora barom már! Én minden este legalább 3 sört megiszok évek óta, de ha nem iszok semmit 1 2 3 napig akkor sem érzek semmi változást!Minden a fejben dől el ,ha gyenge vagy alkoholista leszel, ha nem,akkor vesepulolásra kiváló a 3 sör nekem nem lesz vesekövem az biztos :)
VASTAGBŐR
vagy a kábítószert .. igaz zachi lol

Fűről beszélj , ne a dizájner oltásokról, mert az nem megy nemcsak tüskefehérje .. szóval elő a spektrográffal,
mint a többi publikációban mások :) Ők már tudják miről beszélnek. "extrák" alatt. Sok sok PhD-vel ..

Persze szesz is kell =)
justhpeter
Zacher doki is megérett a kirúgásra, mert lehet, hogy neki a józanság vette el a tisztánlátását. Még, hogy nem látja az alkoholban a stratégiát ! Aztán kritizálja ezt a stratégiailag is roppant felkészült kormányt. A miniszterelnökúr pontosan látja az alkoholban a stratégiai fontosságot, amit úgy hívnak, hogy jövedéki adó és általános forgalmi adó. A jó Zacher doki biztosan azért nem látta benne a stratégiát, mert nem szemorvos. E pillanatban pedig az a tény, hogy igaza van százhuszonhatod rendű kérdés.
csak úgy....
@rokker33: az a szomorú a dologban,hogy sokszor egy idült de még gondolkodásra képes alkoholistának több esze lehet,mint nektek keveset vagy alig vedelöknek!
- olyasmi nem létezik,hogy valaki elitta az eszét, mert annak eredetileg sem volt!
terlasz
@Németh István: Beszélsz te össze meg vissza, Estványom. Ha már ilyen turbómagyar vagy, akkor igazán megtanulhatnál helyen írni. Pl. mi az a "Tulajdon képen"?
teuton
@justhpeter: A sok PLUSZ adobevetel mellett elfelejtettel egy masik PLUSZT, a nyugdijkiadasok csökkeneset, mert az alkoholistak koran halnak... Szoval minel több az alkoholista, az a kormanynak win-win... Ha fogy a penz es az EU nem fizet, talan leviszik a fogyaszthatosag korhatarat 12 evre...
pacal
@terlasz: "turbómagyar"? De tényleg?
Németh István
@csak úgy...: a nacionalista öntudat a nemzet abszolút tiszteletéről szól! tehát mi is a bajod vele te köcsögkirály!!??@terlasz: "Tulajdon képen" az a helyén van és nagyon fontos, hogy ott is legyen, mert az olyan agyi-gyogyik, mint a @teuton: nem jöttek rá, hogy az un hatósági árakon lévő termékek lehetőség szerint kizárják a csalás adottságait! Persze ez csak sajnos az igyekezet, de azért hasznos, mert legalább a TÖRZSKÖNYVEZETT TERMÉKEK ÁRBEVÉTELE MINDEN ESETRE TISZTESSÉGESEBBEN ADÓZIK, mint a swarc érted petya!!!??
ómió
És tessen mondani Zacher efftárs, amúgy, Magyarországnak mikor volt "alkoholfogyasztási stratégiája"!? Hadd tudjuk má' meg!
teuton
@Németh István: Azt irod analfabeta: "TÖRZSKÖNYVEZETT TERMÉKEK"... Na te is egy törzskönyvezett allat lehetsz...
simmering73
Ha valaki egész évben vedel, de novemberben nem iszik, attól az még alkoholista.
"Magyarországnak jelenleg nincs alkoholfogyasztással kapcsolatos stratégiája, pedig igény az lenne rá". Na ezt az alkeszok nem lájkolják.
teuton
@rokker33: Persze, minden idiota azt mondja magarol, hogy nem idiota. Detto alkeszek...
Németh István
@teuton: te hülye mit gondolsz a sorszám ami szerepel a hatósági áras szalagocskán micsoda?? nem a farkad mérete te hülye! A dohányárun a zárjegy pl. mit jelent te faszforma!? Az, hogy egy pultos árucikken legyen az hús tojás, zöldség, stb. nincs felragasztva szalagocska ne zavarjon dekára törzskönyvezve van minden! >> de most nem ez és nem az alkohol a lényeg!!! >>>>>>Az ukrán-orosz migránsok beáramlását azonnal meg kell akadályozni!!! Persze a déli határon el kell rendelni a fegyveres határzárat! Az Eu. felelőssége, ha továbbra is jönni akarnak! anyagi és erkölcsi felelősséget vállalniuk kell nem a magyarok faszával verjük a csalánt! Az ukránok meg menjenek a zelenszkíjhez vagy ha úgy tetszik egyenesen az ursula kurvához az várja őket! Rövidebb az út a lengyeleken keresztül!!! Ezt petícióban de akár ultimátumként is közölni kell a kormánnyal!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.