Azt már tudjuk, hogy a tojás, sajt, kenyér mennyire drágult meg az elmúlt egy évben, most viszont az alapvető fűszereket vette górcső alá a Pénzcentrum.

Horror-drágulás tarolja le Magyarországot 2022 karácsonyán

Idén októberben még soha nem látott inflációt mértek Magyarországon. a fogyasztói árak 2021. októbere és 2022. októbere között átlagosan 21,1 százalékkal emelkedtek.

Ezen termékek pedig a KSH adatait vizsgálva szintén jelentős áremelkedésen mentek keresztül:

a só ára egy év alatt 37,58 százalékkal, a paprika 24,45 százalékkal, míg a bors 15,38 százalékkal nőtt 2021. októbere óta.

Az adatokból is látszik, hogy míg a só kilós ára egy évvel ezelőtt, az orosz-ukrán háború kitörése előtt idén januárban a mindössze 158 forint volt, ami mára 216-ra emelkedett. Ez összességében egy 36,71 százalékos áremelkedést jelent. De a kiscsomag feketebors esetében sem jobb a helyzet.

Ha pedig még távolabbra nézünk, akkor láthatjuk, hogy 2020-ban a sónak a kilós ára még 147 forintba került, így 2022. októberére 46,94 százalékkal drágult a termék. A paprika ezzel párhuzamosan 27,76 százalékos dráguláson ment át: még 2 évvel ezelőtt októberben 4900 forintba került, mára már 6260 forintot kell fizetnünk érte. A kiscsomag bors ára 2020. októbere és 2022. októbere között 18,18 százalékkal emelkedett, miután 165 forintról 195 forintra drágult.

2021. októbere és 2022. októbere között a félbarna kenyér ugyanis 101,9 százalékkal drágult. A dobogó második fokán a 80 százalékos zsírtartalmú vaj áll, ami 98,9 százalékkal kerül többe mint egy évvel korábban.

Őket követi nem meglepő módon a trapista sajt, aminek kilója átlagosan 98,5 százalékkal kerül többe, mint tavaly októberben.

De ez még csak a három leginkább dráguló élelmiszerünk:

a fehérkenyérért ugyanis 97,8 százalékkal, a 20 százalékos tejfölért 93,9 százalékkal, míg egy darab zsemlért 90,6 százalékkal fizetünk többet mint egy évvel korábban.

Forrás: Pénzcentrum

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
@m73: A krumpliért szavazók, most az adományokat várják. Igaz azt már nem Orbánék finanszírozzák közpénzből, hanem mindenki adományt gyűjt.Még a jó fizetett egyházak is!
namihami
Már megint a Soros! Vagy a Gyurcsányiné! Vagy Brüsszel! Netán a háború?
Ez az állandó kétely...
csak úgy....
így legalább a gyogyós csóré shikarik ügysebben és gyorsabban végeznek a bevásárlással...
rohács1926
"HORROR-DRÁGULÁS tarolja le Magyarországot "; a francba, én meg azt hittem, hogy a ner tarolja le Mo-ot. Vagy talán HORROR DRÁGULÁS a NER új neve?
division
Még ha csak drágulás lenne, de több mindent nem lehet kapni sem a hülye árstop miatt. Az egész környékünkön semmilyen benzin nem volt pl. egy hétig, ma hoztak végre. Ritka barom volt aki ezt az árstoppot bevezette (na ki is)?
division
@m73: Ugye azért te sem értettél egyet az árstop bevezetésével? Csak azért kérdem, mert ismerek sok embert akik ennek nagyon örültek még az elején. Inkább legyen valami drága, minthogy hiány legyen belőle.
pacal
@csak úgy...: Látom itt is. Jó. Terjeszd az igét.
Alfa
.kedves barom narkós alkoholista fidesz szavazók...adjatok hálát a korrupt kamukeresztény zsivány náci orbánnak és a narkós pedofil fidesz-ner szektának ezekért az eredményekért...keresztényi gondoskodásért
Jozefina
Orbán ajándéka!!!? Fogadjuk alázattal???
Béla333
Ez kell a hülyemagyar maffiahívőknek.. Erre szavaztak és holnap is erre szavaznának...
18 fokban erre szavaznak, majd ha 15 fok lesz, akkor esetleg (de csak esetleg!!) elgondolkoznak arról, hogy miért is Brüsszel miatt fáznak. Bár ők még gondolkodni is lusták, inkább megvárják, hogy mit ad a szájukba az Arrogáns Tóni féle minisztérium...
ómió
Na, de efftársak! Nem kéne ennél nagyobb "horrort" hazudni!?
division
@m73: Azért ne ess túlzásokba. Hosszú éveken keresztül voltam Fidesz párti, ennek ellenére nem mondhatnám hogy tanulatlan ember lennék, meg igazából nem a magas árak miatt fő a fejem most sem, hanem amit már írtam is, hogy nem kapni lassan semmit amire az árstoppot kivetették. Lényegében akkor kezdtem igazából Orbánék ellen fordulni, amikor elkezdte még a választások előtt a nagy osztogatást, addig inkább csak bíztam abban, hogy talán több szempontból is észhez tér. Nem így történt, sőt azóta mondhatni csak hibás lépéseket tesz.
division
@m73: Egyáltalán nem bántottál meg, magam is azt látom, hogy a Fideszre szavazók zömét már csak az érdek és a tanulatlan emberek alkotják. Jó példa erre a szomszéd nyugdíjas asszony, aki bár nehezen tudja majd kifizetni a gázszámláit meg a növekvő árakat, akkor is a Fideszre szavazna, mert megvédi őt a migránsoktól. Erre most mit lehet mondani?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.