A kormány egy reformcsomag részeként ígéretet tett az EU-nak arra, hogy 2025. március 31-ig módosít a nyugdíjrendszeren.

Orbánék a nyugdíjkorhatár emelését fontolgatják, ezeket ígérték Brüsszelnek

Fotó: pixabay.com

Fajsúlyos, a legújabb brüsszeli döntésekkel összefüggő dokumentumok kerültek napvilágra. Például az Európai Bizottság elemzése Magyarország helyreállítási tervéről, melyből részletesen kiolvasható, hogy a kormány milyen nagyszabású tervekre, átalakításokra és reformokra készül, amit az Európai Unió az országspecifikus ajánlásaiban már évekkel ezelőtt elvárt – írja a Portfolio nyomán a Szeretlek Magyarország.

A portál szerint

a kormány a reformcsomag részeként ígéretet tett az EU-nak többek között arra is, hogy módosít a nyugdíjrendszeren.

Ennek egyik eleme,  hogy a készülő nemzetközi szakértői jelentésnek konkrét szakpolitikai javaslatokat kell előterjesztenie többek között a munkával töltött életszakaszok meghosszabbítására összpontosítva.

Például a törvényes nyugdíjkorhatárnak a várható élettartamhoz való kötésével, valamint

a tényleges nyugdíjkorhatár emelésével,

a hosszabb munkával töltött életszakaszok ösztönzésével és a korai nyugdíjba vonulás szankcionálásával.

A jelentésnek biztosítani kell továbbá biztosítania kell a nyugdíjrendszer hosszú- és középtávú fenntarthatóságát, és kezelnie kell a nyugdíjasok közötti jövedelmi egyenlőtlenségeket.

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
ez megint kibasz@s az emberekkel...mondjuk orbán szavazóit..,határon túli paraziták, cigók, nyuggerek, nem érinti...ti meddig hagyjátok?...
telegdilaci
@Pálinkás Pál:És azokkal a Mocskos határon Túliak korhatár emelésével mi van akik soha nem dolgoztak Magyarországon nem fizettek nyugdíj járulékot,adót csak tartják a mocskos Markukat,a Magyar ingyen nyugdíjért,Ezeket kellene egy normális kormánynak megszüntetni!
Pálinkás Pál
@telegdilaci: határon túlra egy fillért sem, állami pénzből...
ómió
Ilyeneket "vár el" a brüsszeli bolsi tetübanda? És aztán ezt kell a "Zorbánra" hazudni? Aha!
Baker
@ómió: A Fidesz kormány vállalása! A felosztó-kiróvó rendszer elavult, mindig ket irány van: nyugdíjcsökkentés vagy korhatár emelés.
Csizmás Kond
A nyugdíjkorhatár már csak egy vicc. Azok a fiatalok akik kb 10 év múlva kéne nyugdíjba vonuljanak legtöbbjüknek (majdnem mindegyiknek) nincs állami nyugdíjalapja...akkor meg mi a lószarról beszélünk ?
magyar1
@Csizmás Kond: Nincs nyugdíjalapja??? Mi a szarra vonják akkor a nyugdíjjárulékot?
Csizmás Kond
@magyar1: Először is mert nem sok fizetett az állami nyugdíjalapba...és másba sem...csak dolgozott ahol lehetett és fel élte amit kapott...mert azt számította addig kell jól élni amíg lehet...és nem gondolt a holnapra...
magyar1
Ez valójában azt jelenti, hogy nem lesz nyugdíj, mert egy fiatal azt mondta nekem, hogy neki teljesen mindegy mennyire emelik a nyugdíkorhatárt, úgysem éri meg. Teljesen kizsigerelik a munkavállókat.
magyar1
@Csizmás Kond: Nagy eszed van, nem kérdezik, ezt vonják a munkabérekből., csak azt nem tudom,hogy amit mi is befizettünk és most is befizetnek az kinek a saját zsebében landol?
Csizmás Kond
@magyar1: Azoknak vonják akik be vannak jelentve és ma nem fiatalabbak kb 40 évnél ugyanis az állami rendszert ki fogják futtatni, és a fiatalabbak már csak a magánpénztárba fizethetnek ha akarnak...amúgy ezeket a pontos évszámokat számokat nem tudom pontosan tehát nem pont így van. Viszont nagyonsokan vannak akik minimálbéren vannak bejelentve és a különbözetet zsebre kapják, azoknak minimális a befizetés és a nyugdíj is olyan lesz.
A levont összeg a nyugdíjapaba megy ami meghatározza a járulék kifizetési összegét és eltartja az országos nyugdíjpénztár alkalmazottjait.
magyar1
@Csizmás Kond: A fidesz hatalomra kerülésekor megszüntette a magánnyugdíjpénztárakat. Lehetett választani, kevesebben maradtak a magánban mint az államiban. Le vagy maradva egy évtizeddel legalább.
Csizmás Kond
@magyar1: ...soha nem állítottam hogy mindennel toppon vagyok, viszont az állami nyugdíj és a magánpénztár dolgában az a helyzet, hogy az átlépést a Gyurcsány kormány nagyon elszámolta és azáltal sokkal hamarább megszünt volna az állami levonás és az abból részesülő nyugdíjasok pénz nélkül maradnak...szóval korrigálni kellett a kivezetést, és ez az amit a nagyközönség nem tud megérteni.
ómió
@m73: Üdvözöllek, barom efftárs! Én ómió vagyok!
ómió
@Baker: ... "amelyeket az Európai Unió országspecifikus ajánlásaiban már évekkel ezelőtt elvárt"! Tudsz még olvasni, vagy már az se megy!?
szegfue
@Csizmás Kond: Először is érthetetlen számomra, hogy mi köze Gyurcsánynak a magánnyugdij pénztárak megszünéséhez, hiszen azt a 2. O.V. kormány szüntette meg. Továbbá ez a fajta "magánbiztositás" -- ha hagyták volna --, pontosan ugy müködött volna, mint egy beruházás, ami csak később térül meg. U.is pl. aki 10 évig volt MGNY tag, annak a megállapitott nyugdijának már csak a 75 %-át kapta a költségvetéstől, a többit pedig a MGNY-tól. A nyugdij kifizetés aránya az évek során megfordult volna és akkor már 75, de akár már a 100 %-ot is a MGNY-tól kaphatta volna. Arról már nem is beszélve, hogy 2012-től már szociális hozzájárulás ADÓRA (vagyis ezért nem jár szolgáltatás!) nevezték át a munkáltató által, a nyugdij alapba fizetendő járulékot, igy ebből az adóból oda osztottak/osztanak ahova akarnak... Én ezt nem akarom megérteni, mert csak pillanatnyilag jutott nagyobb összeghez a költségvetés, eszükben sem jutott a nyugdij alapban hagyni! Gyakorlatilag megettük a nyugdijasok jövőjét, igy a büdös életben soha sem lesz elég pénz a nyugdijak kifizetésére.
Csizmás Kond
@szegfue: ...két oka lehet a miközének...egyik a feledékenység a másik a hozzánemértés. ...a magánpénztárba való átlépést a Gyurcsány kormány alatt gyorsították fel olyan hibákkal, hogy a korhatáros állami nyugdíjasok utolsó részének már nem lett volna aki befizessen az állami kasszába...pontosabban nem számolták jól ki hogy az állami nyugdíjak milyen ütemben szűnnek meg. Az fidesz pedig azt korrigálta, úgy hogy bizonyos magánnyugdíjakat visszavezetett az államiba.
sunoge
Jó az a 70 év, így a magyar férfiak 60%-a meg sem éri, nem kell majd nekik fizetni semmit. Jellemző magyar gondolkodás.
Szánalmas.
Baker
@ómió: Csúsztatsz és direkt félreértelmezed!
Nem a korhatár emelése az elvárás az EU részéről, hanem a nyugdíjreform! Ezt akár úgy is teljesíthetné, hogy több pénzt költ a nyugdíjakra, visszaáll a svájci indexálásra és nem lop.
Ennyike!
szegfue
@Csizmás Kond: Jó lenne, ha nem a személyemet kritizálnád, hiszen én sem tettem! Egyébként én a MGNY pénztárak megszünéséről beszélek, nem pedig az "átlépésről". Egyébként is a pályakezdők kötelező MGNY tagságát Medgyessy állitotta vissza 2003.01.01-től, tehát nem Gyurcsány ideje alatt történt.
Csizmás Kond
@szegfue: ..távol álljon tőlem hogy kritizáljalak..:) ..hiszen ismersz ...:)...csak próbáltalak felrázni, hogyaz egász folyamat sokkal összetettebb mihogy azt mi megértenénk főleg politikai előadásban.
A megszüntetés sem igaz...ugyanis nem megszüntették hanem sokakat visszatereltek az államiba...mert bár nem vagyok szakértő a dologban de azt felfogtam, hogy az átlépés volt a kezdet de mivel mint már mittudomhányszor leírtam nem kiszámított módon történt ezért sokakat főleg a 40 év fölöttieket nem szabadott csak úgy átengedni a magánpénztárba mert mint tudott dolog ahhoz hogy valaki állami nyugdíjba részesüljön állítólag minimum 35 év befizetéssel kell rendelkezzen...namármost ha ez nincs meg mert egy mittudomhányéves csak harminc évig fizette az államit és átlép a magánba akkor az állami befizetése gyakorlatilag elvesz...de ezt a buta emberek nem értették meg ...
...és mivel még a keleti blikkban kötelező, hogy mindenki rendelkezzen valamilyen nyugdíjleelőlegezéssel ezért kötelező valahová fizetni. Medgyesiék meg csak azt szorgalmazták, hogy az akkori kezdők fizethetnek egyből a magánba is fizethetnek de annak is volt valami meghatározása hogy az államit ki meddig kell fizesse...és Gyurcsány idejében történt meg hogy boldog boldogtalan át akart lépni mert nem értette hogy mi az egész...
magyar1
@Csizmás Kond: 25 év a kötelező a nyugdíjhoz, egyébként teljes mértékben sosem volt kötelező kilépni az államiból a magánba úgy emlékszem egyik részét ide a másikat odafizettük. Fideszék hatalomrakerülésével aki akart visszaléphetett teljesen az államiba. Az emberek nagy része, én is visszaléptem anno. Kevesebb része maradt a magánban.
Ezért csodálkozom, hogy a fidesz most a magánt akarja.
magyar1
Brüsszel meg ne szarakodjon az európai néppel, ne legyen amerikai csicska és segítő a 3. vh. kirobbantásában. Ha Mo. kilép az unióból az oroszok betelepíthetnek ide sokmindent mint ahogy Amerika tette Ukrajnában és akkor tényleg eszkalálódhat a háború ami senkinek nem jó még a világ gazdagjainak sem.
ómió
@m73: Önmagadról (is) hazudozni, bolsiék fajkreténje, saját magad szoktál! Efftársiasan már ezt is rám hazudnád!?
ómió
@Baker: "Félreértelmezés"!? Ez a "nyugati jóindulatból", vagy csak az agyzsugorod okán "jött le" efftársiasságodnak? Amikor nyugaton már szinte mindenütt magasabb a nyugdíjkorhatár, mint nálunk, akkor itt, ugye, "jóindulatúan" (mint az energiaár "felszankciózásakor") annak csökkentése lenne a neobolsi brüsszeli "ajánlás"? Meg a "magasabb" nyugdíj, mi!? Vagy hülyeség, vagy naivitás ellen irass már fel magadnak valamit, ha már a "lop" kórodra amúgy sincs pirula!
csak úgy....
@ómió: hazudsz cigány, németországban 65 év a korhatár de ha valaki lerokkan,akkor is többet kap mint magyarországon 3 db. gimnáziumi tanár!
ómió
@csak úgy...: Hazudik a more kurva anyád! Ha meg nálunk is nem a tetvesbolsi fajtád uralkodiik 45 évig, akkor nálunk is többet kapnának!
ómió
@m73: Nem kaptad még meg a donor kutyaagyat, hogy a tetveskomcsi magadéit se ismered fel, bolsiék szarkupaca!? Meglátszik, hogy a bárcáskurva anyád eleve a boolsi latrinába pottyantotta efftársi tetvességedet!
ómió
@Baker: Azt kívánod? Keress egy szopnivalót magadnak!
Baker
@ómió: Neked kívánom..miután mekkbaxtad a kecskenejedet :P
Nessy
ha a várható életkorhoz kötnék, akkor bizony a "Nők 40" nagyon igazságtalan a rövidebb átlag életkorú férfiak tekintetében!
ómió
@Baker: Most dugod a tehén barátnődet? Miatta hagytad el a kecskét? Most meg rám tukmálnád!? Felejts ki az "efftársi manővereidből"!
Baker
@ómió: Kis Tehen a te csapatodban focizik..a saját devianciádat is masra hazudnád?!
ómió
@Baker: Annyit nem értesz, hogy az "efftársi manővereidet", a devianciáiddal együtt tartsd meg magadnak? Ezek nálatok, "efftársi haladóknál" divatos "trendek"!
Baker
@ómió: Engem nem zavartok, de inkább csináljátok 4 fal között :P
ómió
@Baker: Te ott csinálod a kecskeszerelmeddel? És utána szoktad "kiprájdolni"? Hát, ez biztosan "efftársi" lehet!
pacal
@ómió: 12 év óta te vagy az efftárs, a szó minden értelmében! Mikor veszed már észre, te szellemi, lelki homeless?
ómió
@pacal: Már te is kívülállóra aggatnád a titulusodat, bolsiék "bentlakója"!? Csak nem te lengetted a vörös zászlótokat a BM előtti minapi "tüncikézésetek" során?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.