Orbán közölte, Magyarország általánosságban sem támogat olyan politikákat, amelyek alapját közös hitelfelvétellel teremtené meg az EU. A kormányfő szerint egy ilyen "adósságközösség" következményeit "nemcsak a gyerekeink, de még az unokáink is nyögni fogják".

Orbán Viktor drámai üzenetet küldött a magyaroknak: "Még az unokáink is nyögni fogják"

Orbán Viktor szerint tragikus volna, ha a gázra és a nukleáris energiára is kiterjesztené a szankciókat az EU. 

Magyarországra nézve tragikus következményekkel járna, ha az Európai Unió kiterjesztené az Oroszország elleni szankciókat a gázra és a nukleáris energiára, ezért mentesítést kell kapnunk egy ilyen döntés alól

- hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, amelyben arról is beszélt, hogy Magyarország elutasítja a globális minimumadó bevezetését, és azt is, hogy az Európai Unió (EU) közös hitelfelvétellel finanszírozza az ukrán állam működésének fenntartását.

Felidézte:

a háború kezdetén az volt az elképzelés, hogy a szankciók révén sikerül lezárni a konfliktust vagy közelebb jutni a háború végéhez, ám ezek az intézkedések "egyetlen milliméterrel sem vittek bennünket közelebb" a lezáráshoz.

Orbán Viktor kiemelte:

nehéz tél előtt állunk, Ukrajna egyre nehezebb helyzetben van, Oroszország ugyan szenved el nehézségeket, de az energiahordozókból származó bevételei a csúcson vannak, így a szankciók politikája nem érte el a célját.

Megjegyezte: Magyarországra a nyersolaj behozatalára december 5-én életbe lépő tiltás nem vonatkozik, hozzá tudunk jutni az ország működéséhez szükséges olajhoz, de a szankciók árfelhajtó hatása alól mi sem tudjuk kivonni magunkat.

Közölte: a szankciókról szóló tárgyalásokban Magyarország eddig mindig elérte a saját nemzeti céljait, így jó reményekkel veszünk részt a kilencedik csomag vitájában.

Ám "a nyomás folyamatos", újabb csomagok várhatóak, ezért folyamatosan kell küzdeni érdekeink védelmében

- mondta, jelezve, ezért is kérte ki a magyar emberek véleményét nemzeti konzultáción a kormányzat e témában. Arról, hogy már több mint egymillióan küldték vissza a kérdőívet, azt mondta: az ország megértette, hogy a 2023-as gazdasági év sikere és a gazdasági nehézségek mértéke az energiaárakon, illetve a szankciókon múlik.

Kijelentette: Magyarország nem támogatja, hogy az Európai Unió (EU) közös hitelfelvétellel finanszírozza az ukrán állam működésének fenntartását; a magyar kormány álláspontja szerint a tagállamoknak kétoldalú megállapodások révén kellene támogatniuk ezt a célt.

Nem szeretnénk, ha az Európai Unió az együttműködő tagállamok közössége helyett egy közösen eladósodott államok közösségévé vagy együttesévé válna – fogalmazott a kormányfő.

Közölte, Magyarország általánosságban sem támogat olyan politikákat, amelyek alapját közös hitelfelvétellel teremtené meg az EU.

Azzal érvelt:

egy ilyen "adósságközösség" következményeit "nemcsak a gyerekeink, de még az unokáink is nyögni fogják", ráadásul nekünk kell majd fizetnünk a menet közben fizetésképtelenné váló államok hiteleit is.

Ukrajna abba a helyzetbe került, hogy a háború miatt nem tudja saját magát működtetni. A támogatás szükségességét "elfogadjuk, nem vagyunk tőle boldogok; ha nem lenne háború, ez a kiadás sem lenne" – mondta.

A miniszterelnök azt is mondta: a globális minimumadó "munkahelygyilkos adóemelés", munkahelyek tízezrei szűnnének meg Magyarországon, ha bevezetnék. Ezt nem engedhetjük meg magunknak – emelte ki, hozzátéve, hogy az adókérdés egyébként sem globális, hanem nemzeti hatáskörbe tartozó ügy.

Minden országnak magának kell eldöntenie, hogy milyen adórendszert működtet, a választók éppen azért szeretik a demokráciát, mert ők mondják meg, hogy milyen adópolitikát ígérő kormányok kerülhetnek hatalomra – mondta. Ha lemondanánk erről, akkor lemondanánk a magyar emberek azon jogáról is, hogy a magyar gazdaságpolitika egy lényeges elemét, az adópolitikát meghatározzák, ezért a globális minimumadót sem a munkahelyek szempontjából, sem a demokrácia szempontjából nem látjuk jó ötletnek, nem is járulunk hozzá, hogy Magyarországon bevezessék – közölte a kormányfő.

Úgy folytatta, Brüsszel fundamentális kérdésekben fennálló véleménykülönbségek miatt igazságtalan Magyarországgal szemben. Kiemelte: nyilvánvaló politikai okai vannak annak, hogy Brüsszel másfél évig nem fogadta el a magyar helyreállítási tervet.

Fundamentális kérdésben véleménykülönbség van Brüsszel és Magyarország között, "ezért ők nem szeretik a magyar kormányt". Az országgyűlési választáson Brüsszel baloldali kormányt szeretett volna, ezért nem adták oda a pénzt az országnak, hanem "odagurították a dollárokat a baloldalnak, hogy meg tudja nyerni a választást" – értékelt, hozzátéve: mivel ennek ellenére a választásokat a jobboldal nyerte, a bizottság kénytelen volt érdemben tárgyalni Magyarországgal.

Hangsúlyozta: türelemre van szükség, mert annak ellenére, hogy ők igazságtalanok Magyarországgal szemben és mindig újabb feltételeket támasztanak, "megállapodásra kell törekednünk". Leszögezte ugyanakkor: néhány alapvető kérdésben, így a migráció, a szexuális propagandisták beengedése az iskolákba és a szankciók kérdésében a magyar kormány nem tudja és nem is akarja megváltoztatni az álláspontját.

A kormány a következő évben is azon dolgozik, hogy megvédje a családok rezsitámogatását, mert e nélkül minden magyar család havonta átlagban 181 ezer forinttal fizetne többet – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Kulcskérdésnek nevezte, hogy a következő évben minden forintot, sőt, minden fillért a rezsivédelmi alapba tegyenek, azért, hogy a családokat meg tudják védeni a szankciók következtében "egekbe felugrott" energiaárakkal szemben.

Kiemelte: ha a következő évben a vállalkozók is jól teszik a dolgukat, a munkavállalók is jól dolgoznak és a kormány is jól dolgozik, akkor el tudják érni, hogy a magyar gazdaság ne essen recesszióba, hanem továbbra is legyen gazdasági növekedés. Hozzátette: másfél százalékos gazdasági növekedéssel számolnak, és ha ezt sikerül elérni, akkor meg tudják védeni a családok rezsitámogatását.

Forrás: MTI

75 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
""Még az unokáink is nyögni fogják"

Igen! A hozzá nem értő, a közpénzeket csak ellopni tudó, hazaáruló politikátokkal úgy eladósítottátok az országot, hogy azt még az unokáink is nyögni fogják!
Aljas szemét maffia!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
magyar1
@teuton: mfor.hu/cikkek/makro/nagyon-bejott-a-fegyvergyartas-az-orban-kormanynak--fo-prioritas-a-hadero.html
Ezt elolvastam, igen, így könnyű nyereségesnek lenni egy cégnek amikor az állam a biztos vásárló és garantálja a vételt. Csak azok a cégek nyereségesek ahol az állam a garancia. Vagy valami csókos.
teuton
@magyar1: Bingo!!! Csokos, vagyis a miniszter es NEResek! Vajon miert pont ilyenektöl rendel az allam, ezen nem gondolkoztal el??? Es hogyan lehet az, hogy az allami megrendeleseken milliardokat kaszalnak? Mondj nekem erre nyugati peldat! Ott piaci verseny van, aki kartellezik vagy korrupt, azt igen erösen büntetik, amibe tönkre is mehet, ezert nem nagyon probalkoznak ilyennel.
kulabombaafityiszre
2010 óta 24 000 millárd forinttal növelted az államadósságot,így lett 44 000 milliár, te dagadt kolostormalac.
Az nem fogják az unokáink nyögni?
Németh István
Sok mindent le kell nyelnie a kormánynak az Eu. aljassága miatt! Ha nem akarunk kilépni! Demiért is akarnánk! hiszen az Eu. nemzeteinek sem jó az ami van amit ez a moslék ribanc ursula csinál! Következés képen a picsán-rúgását kell megszervezni! Sajnos annyiból nehéz eset, hogy a korrupt vezetők ma túlsúlyban vannak, csak összefogással lehet a jelenlegi vezetést hatékonyan picsán rúgni! DE EZT KELL TENNI!
magyar1
@teuton: Régebben is ezt csinálta minden kormány amióta rendszerváltás van.
Lepényleső
Lehet,de az biztos,hogy a báni ámokfutást még azoknak az unokái is?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.