A vágyott gyermekek megszületésének támogatása lett a magyar családpolitika alapvetése – jelentette ki a köztársasági elnök a Kopp Mária-emlékév pénteki budapesti záróeseményén.

Novák Katalin: Hálát adunk azért, hogy volt valaha egy Kopp Máriánk
Fotó: Facebook / Novák Katalin

Novák Katalin kiemelte: Kopp Mária talán először mutatott rá arra, hogy van dolga az államnak – és nem csak az államnak – ott, ahol kevesebb gyermek születik, mint amennyiről a fiatalok álmodnak.

Évtizedekkel ezelőtt felismerte azt, hogy "a jövőnk múlik azon, kitartunk-e a család mellett". Nemcsak a problémákra hívta fel a figyelmet, hanem segített megoldásokat keresni és megtalálni a válaszokat – mondta a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alapítójáról az államfő.

Felidézte:

nagyon kevésen múlott, hogy személyesen megismerkedhessenek, hiszen amikor Kopp Mária tíz évvel ezelőtt "elment közülünk", ő éppen akkor kezdett el dolgozni a magyar családokért. Szavai szerint nagyon szomorú a mai napig, amiért nem adatott meg a személyes találkozás lehetősége és öröme.

Tíz éve lépten-nyomon Kopp Mária örökségével találkozunk, és "magam is részese lehetek" az öröksége építésének – mondta Novák Katalin, majd példaként a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalommal való szoros együttműködést említette.

Úgy folytatta:

nagyban hozzájárult a pszichológus, orvos örökségének építéséhez a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) megalapítása 2018-ban, a családok évében.

Megjegyezte:

az elmúlt tíz év eredményeivel Kopp Mária "elégedett talán nem lenne", de látná és értékelné, hogy folyik a küzdelem. Talán értékelné azt, hogy Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a gyermekvállalási kedv, duplájára nőtt a házasságkötési kedv, és az abortuszok száma a felére csökkent

- fűzte hozzá.

Megfogalmazása szerint Kopp Mária talán abba is tudna segíteni, hogy "hogyan tovább", mert

az elmúlt két-három év mintha megint megnehezítené a gyermekvállalásról és családalapításról szóló döntést

- mondta az államfő a többi között a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború következményeire utalva.

Novák Katalin hangsúlyozta azt is, hogy csak férfiak és nők szövetségével lehet megküzdeni a demográfiai válsággal, majd a pozitív életszemlélet fontosságát emelte ki. Mint mondta, nem elég sodródni, hanem az élére kell állni az ügyeknek. Példaként említette, hogy Kopp Mária nem törődött bele a magyar demográfiai helyzetbe. Ugyanez igaz az értékekkel kapcsolatos kérdésekre is – fűzte hozzá, rámutatva: "ki kell állni azon értékek mellett, amelyek örökkévalóságában hiszünk".

A köztársasági elnök szavai zárásaként úgy fogalmazott: "ma nem azért kesergünk, hogy Kopp Mária már nincs itt velünk, nem élhette meg 80 éves kora után ezt az időszakot, hanem annak örülünk, hogy valamikor volt egy Kopp Máriánk nekünk, magyaroknak".

Forrás: MTI

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Statisztikát nem mutatnak ennek a hülye vigyorgónak?
Mit hálálkodik. Ő csak egy embernek (látszónak) hálás és az a hordóhasú aki felemelte önös érdekből idáig. A magyar pedig fogy. Akármit is pofáznak.
Csak egy példa a magyar családbarát kormányról.
Ha gyerek születik a pénzekhez ami ilyenkor jár csak úgy lehet hozzájutni ha felmutatnak a szülők egy anyakönyvi kivonatot. Az 5. kisunokánk 6 (!!) hetes elmúlt és még nem kapta meg, persze nem csak ő a többi akkor született kisbaba sem. És addig nincs semmi.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
sgl
@Nessy: Tényleg nagyon drága!
Már milliárdokba van eddig nekünk, és élete végéig több 10 milliárdba fog fájni hacsak nem redukálják a fideszbűnözők jövedelmét idővel.
csipetke
Katyi-Katyi, hülye vagy kisjányom... Vagy a cseh2-nézi?Nem látja ezt a pusztulatot, amit a gazdája generál 12 éve? Nincs oktatás, és egészségügy, hova,mire szüljenek ide gyereket?A magyar gyerekek jórésze már valahol a rothadó Nyugaton születik, ahol gyűlöletkeltés, és uszítás nélkül élhetnek,valódi segítséget kapva a befogadó országtól. Ennek a fidesznyik bandának könnyű, a purgyéik magánoviba,magániskolába járnak, nem érinti őket az állami iskolában tanító pedagógusok, és oda járó diákok teljes ellehetetlenítése.
Emmersson71
ÉhKopp Mária!

Ezzel el is mondtam, miért nem születnek meg a "vágyott gyerekek"!
Juhász István
Eladott Ország @ A feltett 2 db. fotód között válogatva, bár enyhe HÁNYINDERREL IS, de a fekete ruhás hölgyet minősiteném SZEBBNEK... Ő legalább nem csinál semmi ROSSZAT a népének, pusztán MEGÉL egy NAPTÁRDIVA szerepkörből.
lampa laz
@Horizont: (8:59) Itt is érvényesül, h ne arra figyeljenek mit mondok, hanem amit teszek.
lampa laz
Már a gyerek születésbe is belekeveri a háborút ez a hülyetyúk.
Elnéztem a képet róla és felnevettem, h vajon mi a f*sz*rt. kellett ennek a paraszt menyecskének sminkszoba az új rezidenciájába. Rongyrázás magas foka, majd kelemen annácska megtanítja neki az arcfestést, h az a vastag bőrt a pofáján eltakarja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.