Az energiaárak elszabadulása a pékségeket sem kerülte el. Sok pékség kénytelen volt visszaállni az éjszakai sütésre, mert akkor olcsóbb az áram, és fagyasztani sem kell a termékeket – írja a vg.hu.


Nagyon nagy a baj: Megfizethetetlen lett a kenyér – már magukon spórolnak a pékekFotó (illusztráció): Pixabay

Ugyan a kereslet már valamelyest visszaesett, de a következő év elejére akár 10-15 százalékos fogyasztáscsökkenést is elképzelhetőnek tart a sütőipar, árat viszont már nem igazán tudnak emelni.

Az elmúlt egy évben az alapanyagköltségek 130-150 százalékkal emelkedtek meg a sütőiparban, az ágazati szereplők energiaköltségei pedig a 10-11-szeresükre növekedtek

– vázolta a szektor nehézségeinek fő okát a Magyar Pékszövetség alelnöke alelnöke Fülep Zsolt, aki a Balmaz Sütöde Kft.-t is vezeti. 

A szövetség első becslése szerint a sütőipari cégek 20-25 százaléka mehet tönkre a következő fél-háromnegyed éven belül.

Mivel a fogyasztói árat nem a sütőipar alakítja, hanem a kiskereskedelem, így a költségnövekményeiket nehezen tudják beépíteni az árakba.

Jelenleg azt a látom, hogy a legtöbb sütőipari cég kivár, s megpróbálja igénybe venni a kormány által meghirdetett energiaár-támogatást, hogy azzal levegőhöz jusson és túléljen

- tette hozzá. Mint mondta, a szaküzletet is üzemeltető vállalkozások némileg könnyebb helyzetben vannak, mert amellett, hogy a klasszikus termékkört – kenyeret, kiflit, zsemlét, kakaós csigát, buktát és pogácsát – beszállítják a kereskedőkhöz „meglehetősen akciós áron”, a saját boltjukban, boltjaikban is meg tudnak jelenni egy széles árukínálattal, s ott más áron és minőségben tudják kínálni a portékát.

A pékségek száma az elmúlt időszakban jelentősen nőtt, viszont az energiaár-emelkedéssel ez a lendület teljesen megtört.

Újabb és újabb áremeléseket nem igazán tudnak meglépni, mert az már a fogyasztás drasztikus csökkenésével járna.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: vg.hu, napi.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
A 10-15%-os pékáru fogyasztáscsökkenés éppen rá is fér az elhízott magyar lakosságra...!
Nincs itt semmi látnivaló...!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Juhász István
Anno... a magyar parasztok PANASZKODTAK Mária Teréziának : " Nagyságos asszonyunk ! Már kenyerünk sincs !!! " - jött is rögtön a válasz : Nem baj. Egyetek KALÁCSOT. Most mitévők legyümk ? Ha a KALÁCSRA rászoknánk, sz bizony ZSIROS KENYÉRHEZ nem éppen jó... Igaz, a zsir is már több, mint egy 1.000.-es. Akkor mit együnk ?
terlasz
@Juhász István: Azt azért tegyük hozzá, hogy a félkiló zsír több, mint egy ezres.
verőce21
A 10-15%-os pékáru fogyasztáscsökkenés éppen rá is fér az elhízott magyar lakosságra...!
Nincs itt semmi látnivaló...!
Baker
@Juhász István: Legalább az adomát tudnád jól ;)
DR PRÉDlKÁTOR
Van egy ismerős pékség tulajdonos. Minden évben új autót vesz nemcsak magának, hanem a feleségének is. A gyerek kétévente kap új autót. Tehát nem tudom, hogy mire fel ez a nagy jajgatás...
gina
@verőce21: Te rohadék millomos román cigány takarodj vissza ahonnan jöttél ,itt van pofád ugatni mert internet mögá bújsz te proli szemét, olyan vagy mint OV zsiros szemét haverod,,,te buzi senki
terlasz
@sgl: Teljesen igazad van, de a libazsír az drágább kategória, mint a mára már méregdrága sertészsír.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.