Természetkárosítással gyanúsít a rendőrség négy férfit, köztük egy fővadászt és egy hivatásos vadászt, amiért a gyanú szerint lelőtt egy fokozottan védett barátkeselyűt és több védett madarat elpusztítottak – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a police.hu oldalon hétfőn.

Négy férfit gyanúsítanak azzal, hogy lelőttek egy fokozottan védett barátkeselyűt

Fotó: police.hu

Az atv.hu által idézett közlemény szerint a rendőrség  emlékeztetett: tavaly tavasszal eltűnt Magyarországon egy jeladóval ellátott, fokozottan védett barátkeselyű.

A nyomozók megállapították, hogy a Magyarországon elvétve előforduló, kipusztulással fenyegetett barátkeselyű (Aegypius monachus) Bulgáriából érkezett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, ahol 2021. április 20-án elpusztult. A helyszíni nyomok arra utaltak, hogy a Szabolcsbáka külterületén található üzemi vadászterületen lőtték le a madarat egy vadászfegyverrel.

A nyomozás megállapította, hogy a bűncselekményt egy kisvárdai vendégvadász követte el a terület hivatásos gyürei vadászának tudtával és engedélyével. A barátkeselyű a vadászterület gyümölcsösében egy fán ült, amikor a kisvárdai férfi rálőtt. A fokozottan védett madár – amelynek eszmei értéke 250 ezer forint – megsérült, majd egy szántóföldön elpusztult.

A két férfi – látva a madáron a GPS jeladót, így tudva, hogy fokozattan védett fajról van szó – a nyomkövetőt a tetemről leszedte, majd az elpusztult állatot a közeli folyóba dobta

- írták.

Forrás: atv.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.