A fideszes képviselők döbbenten hallgatták a nemzeti bank elnökének szavait a parlament gazdasági bizottságának hétfői ülésén. Matolcsy György szelet vetett és alighanem vihart fog aratni.

Ez nem háborús infláció: Matolcsy megsemmisítő kritikát mondott Orbánék gazdaságpolitikájáról

Fotó: Facebook

A Magyar Nemzeti Bank elnöke soha nem tapasztalt keménységgel kritizálta Orbán Viktor gazdaságpolitikáját az illetékes parlamenti szakbizottság hétfői ülésén.

Jelenlévő ellenzéki képviselők, illetve a Tordai Bencét idéző 24.hu szerint ezek a kijelentések hangoztak el egyebek mellett:

„Magyarország válságközeli helyzetben van”

„a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa”, az EU-ban „hátulról a 4. termelékenységi szint”,

„a második legmagasabb az ikerdeficit Románia után; jövőre a legmagasabb lesz – ez az a szint, amit ellenzékben elítéltünk”,

„jövőre 15-18 százalék lesz az infláció”

Ennek okai az energiaár-robbanás és az élelmiszer-infláció, utóbbi főként azért, mert „az Unióban Magyarországon a második legalacsonyabb a mezőgazdaság termelékenysége Bulgária után”.

Ezután következett az orbáni propaganda legfontosabb pontját megsemmisítő kijelentés:

Az infláció pedig nem „szankciós” vagy „háborús”, mert 2021 nyarától szökött fel az energiaárak miatt.

Az MNB elnöke szerint „megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja – ez sokba kerül.” Matolcsy azt mondta, „helytelen a kormány válságkezelési stratégiája”, „az ársapkák 3-4 százalékos inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket”, „Magyarország az egyetlen ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt”.

„2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után rossz döntéseket hozott a kormány”, mondta Matolcsy, előbbiek közé értve az energiahatékonysági beruházások elmaradását és a mezőgazdaság klímaválságra való felkészítésének hiányát. Úgy számolnak a jegybankban, hogy a teljes energiahatékonysági fordulatra 20 ezer milliárd forintot kellene költeni: „Az energiahatékonyság a kiút legfontosabb eleme.”

Egyes ellenzéki képviselők arról számoltak be a Facebookon, hogy a jelenlévő fideszesek döbbenten hallgatták Matolcsyt, aki elismerte, hogy kijelentéseivel szelet vetett és vihart arat.

Forrás: 24.hu

57 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Alfa
milyen igaza van...
ez az infláció az orbáni keresztény szabadságod becstelenség következménye... a lopás-hazudozás-a háborús bűnös támogatásának eredménye... a narkos-pedofil náci fidesz-ner kommunista szekta eredménye
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@verőce21: Ez tőled bók, te fordítva bekötött suttyó vénember.
Aki Én
@ómió: Háború folyamatosan van a világban, te sutyerák. Ez a háború meg senkit nem fektetett meg annyire, mint minket.
Ráadásul tavaly még nem volt. Mindent százszor kell elmondani a buta fejednek, te bolsi csicska?
ómió
@Aki Én: És olyan bizonytalanságokat gerjesztő háború is "folyamatosan van", bolsiék fajkreténje, amelyik világháború kitörésével is fenyeget? Hazudd már meg nekünk! A donor kutyaagyat meg sürgesd magadnak, hogy legalább a bolsi csicska magadéit képes legyél felismerni!
bence
@Nessy: Igaza van , de ne felejtsük el , hogy ebben neki is volt bőven szerepe !
Lepényleső
...amit ő talált ki,- hogy egy országot teljesen hogyan lehet szerinte magánosítani,- sokak szerint kifosztani?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.