Súlyos állításokat fogalmazott meg december 5-én, hétfőn Matolcsy György jegybankelnök a magyar gazdasággal kapcsolatban.

Megvan a felvétel Matolcsy György "őszödi beszédéről", így olvasott be az Orbán-kormánynak a jegybankelnök

Többek között arról beszélt, hogy az elszabadult inflációt nem is a háború okozza, és a magyar gazdaság már csődközelben van.

Az RTL megszerezte a beszéd teljes felvételét, idézzük a fontosabb részleteket:

szembe kell nézni azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van.

Matolcsy György szerint ugyanis a hazai pénzügyi és makrogazdasági mutatók az EU-ban az első-második legrosszabbak, jövőre már a legrosszabbak lesznek, és a 15-18 százalék közt várható infláció a legmagasabb lesz az EU-ban.

Ha Magyarország folytatja ezt a gazdaságpolitikát, nem hajt végre kétharmados fordulatot, elveszíti ezt az évtizedet, stagnálás, stagfláció következik

– mondta Matolcsy György, hozzátéve, hogy ez most még megelőzhető, jövőre már nem.

A jegybankelnök szerint a 25 vagy 50 milliárd forintos energiahatékonysági programok olyanok, mintha nem lennének,

több ezer milliárd forintra van szükség. Mint mondta, a kormány által tervezett jelentős jövő évi külföldi hitelfelvételt teljes egészében erre, esetleg még digitális átállásra kellene fordítani, ez megtérülne a folyó fizetési mérlegben és a költségvetésben is.

Ahogy a hibákat belül követtük el, úgy a megoldás is belül van

– jelentette ki. 

Matolcsy György szerint fizetésképtelenség veszélye nem áll fenn, a magyar gazdaság egyáltalán nem omlik össze, bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink hiánya miatt vagyunk bajban, de egész Európa bajban van – fejtegette a jegybankelnök.

Az inflációból való kiút egyik legfontosabb elemének tartja az energiaátmenetet, ami a külkereskedelmi mérleg, a folyó fizetési mérleg, a költségvetés szempontjából is segít a megbomlott egyensúly helyreállításában, és a foglalkoztatásnak is jó.

Matolcsy György szerint a magyar kormány 2013-tól a jegybank támogatásával minden válságkezelést megnyert.

Kifutottunk úgy a pályára, hogy eddig mindent megnyertünk, azt gondoltuk, hogy automatikusan megnyerjük ezt az energiaárrobbanásos, inflációs válságot is

– mondta a jegybankelnök, aki szerint a kormány válságkezelése az elmúlt 6 hónapban hibás volt, változtatni kell rajta.

Nem, a régi eszközökkel nem lehet megnyerni, a szocializmusba pedig nem érdemes visszamenni

– közölte. Szerinte az árstopokról és hasonló ötletekről a szocializmusban kiderült, hogy nem működnek, összeomlott a rendszer. A válságkezelést azonban egyáltalán nem látja kilátástalannak: Magyarország olyan tartalékokkal rendelkezik a családoknál, vállalkozásoknál, ami a „megnyert 2010-es évtized” eredménye,

csak amíg a párnacihában, vagy látra szóló betétben hever, addig nem vesz részt a válságkezelésben.

Az MNB elnöke úgy látja, most messzebb vagyunk az eurózónához való csatlakozástól, mint 2019-ben, és nem javasolja az euró bevezetését: az eurózóna véd, de annak ára van, és Magyarország ennek az árnak a megfizetése nélkül képes visszatérni a növekedési pályára.

Matolcsy György szerint a magyar gazdaságpolitika, és ezen belül az iparpolitika túlértékeli az autógyártást, aminek a hozzáadott értéke 18 százalék, szemben a kreatív iparok 70 százalékával szemben. Jó a járműipar, de túlértékelt a felzárkózáshoz való hozzájárulása – közölte. Az élelmiszerinfláció döntő okaként az alacsony termelékenységet jelölte meg, szerinte az ágazat monopolizált, nincs verseny.

A Magyar Nemzeti Bank kéri, követeli azt, hogy a magyar kormány térjen vissza az egyensúlyok helyreállításának útjára és nyerjük meg újból az évtizedet

– jelentette ki.

Forrás: rtl.hu

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
A trollok ezt nem tudják feldolgozni.
Most tudták meg, hogy isten létezése nincs is bizonyítva.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
Komolyan kezdek aggódni. Csak nem tényleg úgy van, ahogy a Matolcsicska mondta? Lehet, hogy ez tényleg orbáni-infláció?
Még nem szállították a megnyugtató magyarázatot a trollok. Sem ómió, az idióta, sem tehén a barom nem segített megérteni az ,,efftársi" eseményeket.
Eligazításon vannak?
Vagy sokkot kaptak?
Jozefina
Élég érdekes és izgaalmas beszédet tartott Matolcsy!!! Szerintem semmi következménye nem lesz, főleg a kormány részéről, hiszen a kormánypropaganda a gazdaság szárnyalását tolja a birkák arcába!!!?? Változás akkor lenne, ha ezt a beszédet netán Varga Mihály mondaná, vagy Orbán, akik személy szerint is felelősek a Matolcsy által felvázolt helyzetért!! Ugyancsak nagy szerepe lenne az ellenzéknek is hiszen ez egy konkrét kapaszkodó lenne a kormány által felvázolt hamis illúzók konkrét megfogalmazásában és széleskörű terjesztésében!!!
444.hu/2022/12/05/a-szocializmusba-nem-erdemes-visszamenni-video-matolcsy-parlamenti-beszamolojarol
telex.hu/gazdasag/2022/12/05/matolcsy-gazdasagi-bizottsag-valsag-hangfelvetel-idezet-inflacio
24.hu/fn/gazdasag/2022/12/05/matolcsy-gyorgy-valsagkozeli-helyzet-van/
nyugatifeny.hu/2022/12/05/kikerult-a-video-amelyben-matolcsy-romma-alazta-az-orban-kormanyt
KisTehen
milyen őszödi beszéd?

tüntet bárki is?

az ellenzék ül a seggén
KisTehen
csend és hullaszag

él még valaki azon az oldalon?
karma1
@simmering73: Szia! Azt, hogy IGAZ, en is megosztottam, ala is irtam a peticiot es penzt is adtam. (Nem volt kotelezo, de kurva sokba kerul 5 ember papirmunkaja egy profi bevandorlasi ugyekkel foglalkozo ugyvednel). Amikor megosztottam, akkor jott a FB-ra a lanyom elso itteni fonoknoje, aki szinten osztotta a posztot, es O ismert is olyan orszaggyulesi kepviselot, aki kiemelten, mielott osszegyult volna az 50 ezer alairas, el tudott jarni az ugyben. Sajnos, a miniszterelnok asszonyunk Kina-seggnyalo, es ahol lehet, a kinaiak kivansagara mindenhol blokkolja a bevandorlast - gyakorlatilag meg a hianyszakmakban sem engednek be profi szakembereket, orvosokat, apolokat, epitkezes barmilyen szakmajaban jartas embereket SEM! Kozben mondja a hulye popularis kurva, hogy evente 10 000 lakast akar epiteni, hogy legyen sok berlakas, de 1000-et sem tud, mert nincs, aki megepitse. Nem engedik be tovabba a 3 honapos specialis idenymunkara (gyumolcsszedesre, mezogazdasagi munkakra) jelentkezoket sem, ami eddig itt egy bevett munkavallaloi forma volt - ugyhogy a termes leszedetlenul rohad, nehezsegek vannak az elelmiszeriparban, meg mindenhol. Ugyhogy a bige (munkasparti a jacinda) inditott 48 %-os nepszerusegrol 5 eve, es mara sikerult magat lekuzdenie 30 %-ra, de folyamatosan esik. Sajnos, csak masfel ev mulva van valasztas, es addig meg nagyon sok bajt tud okozni. Most epp az ivovizkeszletet akarja atjatszani teljes egeszeben a kinaiaknak - minden mas part tiltakozik ellene - szoval sajnos ez az orszag is kezd elmenni erosen a populizmus fele. Drukkolok a hazasparnak, mert kifejezetten g.ciseg, amit muvelnek veluk - de sajnos az immigration service az allam az allamban! (Es ami a rettenetes, hogy ebben a hivatalban elso - es masodgeneracios kinaiak ulnek, azok dobjak vissza a nem kinaiak papirmunkajat!)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.