Súlyos állításokat fogalmazott meg december 5-én, hétfőn Matolcsy György jegybankelnök a magyar gazdasággal kapcsolatban.

Megvan a felvétel Matolcsy György "őszödi beszédéről", így olvasott be az Orbán-kormánynak a jegybankelnök

Többek között arról beszélt, hogy az elszabadult inflációt nem is a háború okozza, és a magyar gazdaság már csődközelben van.

Az RTL megszerezte a beszéd teljes felvételét, idézzük a fontosabb részleteket:

szembe kell nézni azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van.

Matolcsy György szerint ugyanis a hazai pénzügyi és makrogazdasági mutatók az EU-ban az első-második legrosszabbak, jövőre már a legrosszabbak lesznek, és a 15-18 százalék közt várható infláció a legmagasabb lesz az EU-ban.

Ha Magyarország folytatja ezt a gazdaságpolitikát, nem hajt végre kétharmados fordulatot, elveszíti ezt az évtizedet, stagnálás, stagfláció következik

– mondta Matolcsy György, hozzátéve, hogy ez most még megelőzhető, jövőre már nem.

A jegybankelnök szerint a 25 vagy 50 milliárd forintos energiahatékonysági programok olyanok, mintha nem lennének,

több ezer milliárd forintra van szükség. Mint mondta, a kormány által tervezett jelentős jövő évi külföldi hitelfelvételt teljes egészében erre, esetleg még digitális átállásra kellene fordítani, ez megtérülne a folyó fizetési mérlegben és a költségvetésben is.

Ahogy a hibákat belül követtük el, úgy a megoldás is belül van

– jelentette ki. 

Matolcsy György szerint fizetésképtelenség veszélye nem áll fenn, a magyar gazdaság egyáltalán nem omlik össze, bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink hiánya miatt vagyunk bajban, de egész Európa bajban van – fejtegette a jegybankelnök.

Az inflációból való kiút egyik legfontosabb elemének tartja az energiaátmenetet, ami a külkereskedelmi mérleg, a folyó fizetési mérleg, a költségvetés szempontjából is segít a megbomlott egyensúly helyreállításában, és a foglalkoztatásnak is jó.

Matolcsy György szerint a magyar kormány 2013-tól a jegybank támogatásával minden válságkezelést megnyert.

Kifutottunk úgy a pályára, hogy eddig mindent megnyertünk, azt gondoltuk, hogy automatikusan megnyerjük ezt az energiaárrobbanásos, inflációs válságot is

– mondta a jegybankelnök, aki szerint a kormány válságkezelése az elmúlt 6 hónapban hibás volt, változtatni kell rajta.

Nem, a régi eszközökkel nem lehet megnyerni, a szocializmusba pedig nem érdemes visszamenni

– közölte. Szerinte az árstopokról és hasonló ötletekről a szocializmusban kiderült, hogy nem működnek, összeomlott a rendszer. A válságkezelést azonban egyáltalán nem látja kilátástalannak: Magyarország olyan tartalékokkal rendelkezik a családoknál, vállalkozásoknál, ami a „megnyert 2010-es évtized” eredménye,

csak amíg a párnacihában, vagy látra szóló betétben hever, addig nem vesz részt a válságkezelésben.

Az MNB elnöke úgy látja, most messzebb vagyunk az eurózónához való csatlakozástól, mint 2019-ben, és nem javasolja az euró bevezetését: az eurózóna véd, de annak ára van, és Magyarország ennek az árnak a megfizetése nélkül képes visszatérni a növekedési pályára.

Matolcsy György szerint a magyar gazdaságpolitika, és ezen belül az iparpolitika túlértékeli az autógyártást, aminek a hozzáadott értéke 18 százalék, szemben a kreatív iparok 70 százalékával szemben. Jó a járműipar, de túlértékelt a felzárkózáshoz való hozzájárulása – közölte. Az élelmiszerinfláció döntő okaként az alacsony termelékenységet jelölte meg, szerinte az ágazat monopolizált, nincs verseny.

A Magyar Nemzeti Bank kéri, követeli azt, hogy a magyar kormány térjen vissza az egyensúlyok helyreállításának útjára és nyerjük meg újból az évtizedet

– jelentette ki.

Forrás: rtl.hu

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
A trollok ezt nem tudják feldolgozni.
Most tudták meg, hogy isten létezése nincs is bizonyítva.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
beric
Ne erőlködjetek már olyan nagyon. Még úgy jártok a végén, mint az egyszeri kisgyerek, aki túl akart tenni a papáján.
Néro2
Az elmúlt száz év legjobb 12 éve okán , europa motorja főtengelyes. De hát nem érdekes úgy sincs benzin ami hajtaná.
Levélnehezéknek jó .
De hát mint tudható jóvanezígy meg És és ? Úgyhogy táncoljatok fitymák húzza a nótátokat Nagy Orr Bánotok.
De , hogy ezek miatt a lobotomizált lények miatt miért kell MINDEKINEK szopni ?
namihami
Na, összeveszés vagy süllyedő hajó? Ez is megy ""simicskába""?
drrotf
Olvasva Matolcsy beszámolóját, hogy nincsenek szankciós és háborús inflációk, az jutott az eszembe hogy a brüsszeli szankciókról szóló nemzeti konzultáció az egy hazugságon alapuló , hamis konzultáció, aminek semmi értelme, mert ami nincs arról minek konzultálni.Felmerül a kérdés, hogy ilyen nem létező kérdésekre a költségvetés pénzét, ami i az adófizetők pénzéből tevődött össze, lehet -e költeni?Nem meríti ki ez a felelőtlen gazdálkodás tényállását, amiért a fő felelősöknek, Orbánnak és Rogán Tóninak is anyagilag felelni kellene?Olyanra költeni a közpénzt ami egy csinált, nem valódi probléma, a szerintem a hűtlen vagy hanyag gazdálkodást kimeríti!
Yeromos
Kuszaszem úgy látszik nem kapta meg a nemzeti konzultációt.
Yeromos
A Fidesz fanok nem nagyon kommentelik a cikket, lehet hogy várják a direktivákat.
Aki Én
A trollok ezt nem tudják feldolgozni.
Most tudták meg, hogy isten létezése nincs is bizonyítva.
puszt
Matolcsynak jó eséllyel 3 választása lesz:
--Ádámka börtönbe kerül, a nagy luxus jólétében
--Esetleg Gyurikával együtt
--Ha mindezt megúszná, akkor le kell betegednie, a fiatalasszonya
meg ápolhatja, ha jól viselkedik, különben visszamegy a régi asszony...
karma1
Azert volt par veszjoslo mondata meg igy is eltolcsynak: amikor kozolte, hogy a magyar lakossagnak es a vallalkozoknak tul nagy a megtakaritasuk , es hogy azt "aktivalni kene"...
Hat meg a kurva'anyjat aktivalja - ezt mar eljatszottak 2010-ben, szinte a tronralepesuk utan azonnal, amikor leraboltak a manyup penztarat 3000 milliarddal.
Ne nagyon fenekedjenek erre e penzre!
Nem tudom, mit lencsiskedik most a kerekre tart szemecskeivel, amikor o maga inditotta el az erodacios folyamatot azzal, hogy kilopta a kozpenzt kulonbozo kamualapitvanyokba, es aki - minden befolyasa ellenere SEM - forszirozta az euro mielobbi bevezeteset, hanem tovabbra is lopta az arfolyamkulonbozosegbol keletkezo forintokat a kozosbol.
Tan nem kellett volna mindenfele szobormegrendelesekre, draga kepek vasarlasara, baromsagokra kolteni a kozos penzt - most lenne penz mindenre. A devizatartalekrol meg nem hiszem el, hogy akar egy euro is vagy egy aranyrud is lenne a trezorban: amiota orban odament, es megnezte az aranyfedezetet, nincs ott mar egy petak se!
csak úgy....
én elqurtam te elqurtad mi elqurtuk...,utólag már baxhassuk!
a mocskos enyves kezeitekröl is és az arrogás ausztriát mikorra utolérö hazúg dolgaitokról is meséljetek,ami az okozója mindennek "jónak" .
human
Most éppen azt láthatjuk, hogy Orbán és Matolcsy egymásra próbálják tolni a felelősséget, mert hatalmas baj lesz itt 2023-ban. Szóval aki azt hiszi most rossz az kapaszkodjon meg, mert jövő december még rosszabb lesz. Január elsejétől kezdve kapjuk majd adagolva a bajt a nyakunkba. Persze ez mind Brüsszel miatt lesz és még csak nem is Putyin háborújára fogják rá. A valóság persze az, hogy már a háború előtt hónapokkal megjelent az élelmiszereken az ársapka és a rezsicsökkentést meg már sok-sok évvel ezelőtt kénytelenek voltak bevezetni.Hogy jóságból tették? Egy frászt. Vagy rezsicsöki vagy fizetésemelés. Az utóbbit nem akarja megadni az embereknek a kormány, hisz már vállaltan mondják, hogy az olcsó munkaerőre alapozzák a gazdaságot. Ami a robotizáció és automatizálás korában gazdasági öngyilkosság.
Edebácsi
Csak, hát, ugye Matolcsy részese, emblematikus figurája az Orbán-rezsim gazdaságpolitikájának. Amit elmondott, abban ő is benne van, vastagon! Megkezdődött a menekülés a süllyedő hajóról?!
Havanagi
Nem szabad ennek bedőlni.Szépen megkomponálták az egészet, Matolcsyval tesztelteti Orbán ,hogy mit szól hozzá a nagyérdemű?Ha hallgat,mint eddig ,mehetnek tovább.Mehet a szabad rablás,betétek lenyúlása,nyugdíjemelés alátervezése, a minimálbért már elintézte,stb.Ne felejtsük,mindez színjáték,de ha bent leszünk nyakig a gödörben,ott még egyet fognak rúgni rajtunk.Ne lgyenek senkinek illúziói!! 2/3 birka bégessél!!
Aki Én
Komolyan kezdek aggódni. Csak nem tényleg úgy van, ahogy a Matolcsicska mondta? Lehet, hogy ez tényleg orbáni-infláció?
Még nem szállították a megnyugtató magyarázatot a trollok. Sem ómió, az idióta, sem tehén a barom nem segített megérteni az ,,efftársi" eseményeket.
Eligazításon vannak?
Vagy sokkot kaptak?
Jozefina
Élég érdekes és izgaalmas beszédet tartott Matolcsy!!! Szerintem semmi következménye nem lesz, főleg a kormány részéről, hiszen a kormánypropaganda a gazdaság szárnyalását tolja a birkák arcába!!!?? Változás akkor lenne, ha ezt a beszédet netán Varga Mihály mondaná, vagy Orbán, akik személy szerint is felelősek a Matolcsy által felvázolt helyzetért!! Ugyancsak nagy szerepe lenne az ellenzéknek is hiszen ez egy konkrét kapaszkodó lenne a kormány által felvázolt hamis illúzók konkrét megfogalmazásában és széleskörű terjesztésében!!!
444.hu/2022/12/05/a-szocializmusba-nem-erdemes-visszamenni-video-matolcsy-parlamenti-beszamolojarol
telex.hu/gazdasag/2022/12/05/matolcsy-gazdasagi-bizottsag-valsag-hangfelvetel-idezet-inflacio
24.hu/fn/gazdasag/2022/12/05/matolcsy-gyorgy-valsagkozeli-helyzet-van/
nyugatifeny.hu/2022/12/05/kikerult-a-video-amelyben-matolcsy-romma-alazta-az-orban-kormanyt
karma1
@simmering73: Szia! Azt, hogy IGAZ, en is megosztottam, ala is irtam a peticiot es penzt is adtam. (Nem volt kotelezo, de kurva sokba kerul 5 ember papirmunkaja egy profi bevandorlasi ugyekkel foglalkozo ugyvednel). Amikor megosztottam, akkor jott a FB-ra a lanyom elso itteni fonoknoje, aki szinten osztotta a posztot, es O ismert is olyan orszaggyulesi kepviselot, aki kiemelten, mielott osszegyult volna az 50 ezer alairas, el tudott jarni az ugyben. Sajnos, a miniszterelnok asszonyunk Kina-seggnyalo, es ahol lehet, a kinaiak kivansagara mindenhol blokkolja a bevandorlast - gyakorlatilag meg a hianyszakmakban sem engednek be profi szakembereket, orvosokat, apolokat, epitkezes barmilyen szakmajaban jartas embereket SEM! Kozben mondja a hulye popularis kurva, hogy evente 10 000 lakast akar epiteni, hogy legyen sok berlakas, de 1000-et sem tud, mert nincs, aki megepitse. Nem engedik be tovabba a 3 honapos specialis idenymunkara (gyumolcsszedesre, mezogazdasagi munkakra) jelentkezoket sem, ami eddig itt egy bevett munkavallaloi forma volt - ugyhogy a termes leszedetlenul rohad, nehezsegek vannak az elelmiszeriparban, meg mindenhol. Ugyhogy a bige (munkasparti a jacinda) inditott 48 %-os nepszerusegrol 5 eve, es mara sikerult magat lekuzdenie 30 %-ra, de folyamatosan esik. Sajnos, csak masfel ev mulva van valasztas, es addig meg nagyon sok bajt tud okozni. Most epp az ivovizkeszletet akarja atjatszani teljes egeszeben a kinaiaknak - minden mas part tiltakozik ellene - szoval sajnos ez az orszag is kezd elmenni erosen a populizmus fele. Drukkolok a hazasparnak, mert kifejezetten g.ciseg, amit muvelnek veluk - de sajnos az immigration service az allam az allamban! (Es ami a rettenetes, hogy ebben a hivatalban elso - es masodgeneracios kinaiak ulnek, azok dobjak vissza a nem kinaiak papirmunkajat!)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.