Varga Mihály pénzügyminiszter kedd délelőtt megvétózta, hogy 2023-ban összesen 18 milliárd euró kedvezményes hitelt nyújtson az EU Ukrajnának.

Varga Mihály megvétózta a 18 milliárd eurós EU-hitelt Ukrajnának, ezzel rengeteg pénzt bukik majd Magyarország is

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A pénzt az ukrán állam működésére adta volna az EU, és cserébe reformokat várt volna el a kijevi kormánytól – írta meg a 444.

A 18 milliárd eurót az Európai Bizottság hitelként vette volna fel. Hivatalosan a magyar kormány ezzel nem ért egyet, ehelyett azt javasolta, hogy a 27 tagállam egyenként kössön kétoldalú hitelmegállapodásokat az ukrán kormánnyal.

Varga vétója egyben azt is jelentette, hogy a tagállamok levették a napirendről a magyar helyreállítási terv elfogadását. Amennyiben ezt a tervet a tagállamok még ebben az évben nem hagyják jóvá, akkor Magyarország végleg elesik körülbelül 1650 milliárd forint vissza nem térítendő támogatástól.

Elhalasztották a döntést 3000 milliárd forintnyi EU-s fejlesztési pénz befagyasztásáról is. A Tanács arra kérte a Bizottságot, hogy péntekig nézze újra át, hogy a 17 magyar jogállamisági vállalásból mennyit végzett el Magyarország megfelelően. November végén már volt egy jelentése erről a Bizottságnak, de most további pontosítást kértek a tagállamok.

Elmaradt a szavazás a globális minimumadó bevezetéséről, itt a magyar kormány szintén egyetlenként fenyegetett előzetesen vétóval.

Forrás: 444.hu

81 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Az mára már kiderült, mit tud az orbáni-gazdaságpolitika az eu-s pénzek nélkül.
Ezen csak egy kormányváltás segíthet.
Az a baj, hogy ha az ellenzék kevésbé becstelen is, nem sokra mennénk velük.
Elég reménytelen és kétségbeejtő a helyzet.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
VASTAGBŐR
@durbincs: maximum a fogyatékkal elő rákos oltás/szellemileg sérült fideszes kurva anyád :)
sgl
www.euronews.com/my-europe/2022/12/06/eu-ministers-delay-key-votes-on-tax-deal-and-ukraine-aid-over-hungary-impasse
..."Magyarország blokkolta az új, 18 milliárd eurós uniós pénzügyi segélycsomag jóváhagyását Ukrajnának, amelyre a kijevi hatóságoknak sürgősen szükségük van, hogy fedezzék a bukásban lévő államháztartási hiányukat és fenntartsák a gazdaság működését az orosz invázió hátterében.

A segély folyósítása 2023 folyamán történik, havi 1,5 milliárd euró összegben.

"Magyarország nem támogatja a költségvetési rendelet módosítását" - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter keddi pénzügyminiszteri értekezleten.

A magyar vétó dominóhatást váltott ki, és arra késztette a minisztereket, hogy elhalasszák a másik három kulcsfontosságú szavazást, köztük egy, a társasági adó reformjáról szóló nemzetközi megállapodásról szólót.

„Ukrajna háborúban álló ország, égetően szüksége van a támogatásunkra, és egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy egyetlen tagállam késleltesse és kisiklja az EU pénzügyi támogatását” – mondta Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke.
sgl
rÁJÖTT A GECZI, TÚLMENT A FALON ÉS elkezdett visszamászni.
durbincs
@VASTAGBŐR: @csak húgy...: @Galway: @icegygenabro: Mindezt ? Csak Mert maga is feji lent a pöcsös nőket ? mint a @fideszes gyökér: ?@T-Boly: @Aki Én: @balos: @colibri: @sgl: @gina: @Dr. Proktor: @CsipkeRózsa: @kereső: no + @Galway: ?
teuton
@Gyurka80: Erdekes, hogy a "rendörök" mint arc es nev nelkül szerepelnek. Statisztak??? Egyebkent az a velemenyem, hogy örüljenek nem Putyinnal tüntettek, ott eles lövedekkel löttek volna es Sziberiabol nem tertek volna soha vissza...
teuton
Mghogy Varga vetozott... Miota lehet ba fitymaszosoknal barkinek sajat velemenye? Vegrehajtotta a fönöke utasitasat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.