Varga Mihály pénzügyminiszter kedd délelőtt megvétózta, hogy 2023-ban összesen 18 milliárd euró kedvezményes hitelt nyújtson az EU Ukrajnának.

Varga Mihály megvétózta a 18 milliárd eurós EU-hitelt Ukrajnának, ezzel rengeteg pénzt bukik majd Magyarország is

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A pénzt az ukrán állam működésére adta volna az EU, és cserébe reformokat várt volna el a kijevi kormánytól – írta meg a 444.

A 18 milliárd eurót az Európai Bizottság hitelként vette volna fel. Hivatalosan a magyar kormány ezzel nem ért egyet, ehelyett azt javasolta, hogy a 27 tagállam egyenként kössön kétoldalú hitelmegállapodásokat az ukrán kormánnyal.

Varga vétója egyben azt is jelentette, hogy a tagállamok levették a napirendről a magyar helyreállítási terv elfogadását. Amennyiben ezt a tervet a tagállamok még ebben az évben nem hagyják jóvá, akkor Magyarország végleg elesik körülbelül 1650 milliárd forint vissza nem térítendő támogatástól.

Elhalasztották a döntést 3000 milliárd forintnyi EU-s fejlesztési pénz befagyasztásáról is. A Tanács arra kérte a Bizottságot, hogy péntekig nézze újra át, hogy a 17 magyar jogállamisági vállalásból mennyit végzett el Magyarország megfelelően. November végén már volt egy jelentése erről a Bizottságnak, de most további pontosítást kértek a tagállamok.

Elmaradt a szavazás a globális minimumadó bevezetéséről, itt a magyar kormány szintén egyetlenként fenyegetett előzetesen vétóval.

Forrás: 444.hu

53 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Az mára már kiderült, mit tud az orbáni-gazdaságpolitika az eu-s pénzek nélkül.
Ezen csak egy kormányváltás segíthet.
Az a baj, hogy ha az ellenzék kevésbé becstelen is, nem sokra mennénk velük.
Elég reménytelen és kétségbeejtő a helyzet.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
rokker33
Magyarország eddig is segitette ukrajnát a gigahitelt az unokáink is fizetnék életük végéig! Minden egyes ország úgy segitsen ahogyan tud! Nem kell az usatol a felesleges kamatos kamattal megáldott hitel ezzel eladjuk magunkat az usának vagy akitől felvesszük a pénzt és soha többet nem leszünk szabadok! Jól tették ja és minek nekik q pénz míg a háború tart? Úgysem a gazdaság növekedésére fogják költeni!
kereső
@vacsi: Már irtam máshol, másnak- de akkor neked is, mert úgy látszik kis elefánt vagy)nehezen tanul, könnyen felejt)- a hitel törlesztése az utalandó támogatásokból kerül levonásra, tehát. mindenki fizet. Az meg amit orbán mond, nettó hazugság- ezért kár volt megismételned, amit irtam- mert cáfolni nem nem cáfoltál.
Gyurka80
@Horizont: A hülyék sajátja, hogy mindenki más hülye! Hogy ne halj meg hülyén nézd meg ezt: www.youtube.com/watch?v=XaSBK2gzZ3E
VASTAGBŐR
@durbincs: maximum a fogyatékkal elő rákos oltás/szellemileg sérült fideszes kurva anyád :)
teuton
@Gyurka80: Erdekes, hogy a "rendörök" mint arc es nev nelkül szerepelnek. Statisztak??? Egyebkent az a velemenyem, hogy örüljenek nem Putyinnal tüntettek, ott eles lövedekkel löttek volna es Sziberiabol nem tertek volna soha vissza...
teuton
Mghogy Varga vetozott... Miota lehet ba fitymaszosoknal barkinek sajat velemenye? Vegrehajtotta a fönöke utasitasat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.