Varga Mihály pénzügyminiszter kedd délelőtt megvétózta, hogy 2023-ban összesen 18 milliárd euró kedvezményes hitelt nyújtson az EU Ukrajnának.

Varga Mihály megvétózta a 18 milliárd eurós EU-hitelt Ukrajnának, ezzel rengeteg pénzt bukik majd Magyarország is

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A pénzt az ukrán állam működésére adta volna az EU, és cserébe reformokat várt volna el a kijevi kormánytól – írta meg a 444.

A 18 milliárd eurót az Európai Bizottság hitelként vette volna fel. Hivatalosan a magyar kormány ezzel nem ért egyet, ehelyett azt javasolta, hogy a 27 tagállam egyenként kössön kétoldalú hitelmegállapodásokat az ukrán kormánnyal.

Varga vétója egyben azt is jelentette, hogy a tagállamok levették a napirendről a magyar helyreállítási terv elfogadását. Amennyiben ezt a tervet a tagállamok még ebben az évben nem hagyják jóvá, akkor Magyarország végleg elesik körülbelül 1650 milliárd forint vissza nem térítendő támogatástól.

Elhalasztották a döntést 3000 milliárd forintnyi EU-s fejlesztési pénz befagyasztásáról is. A Tanács arra kérte a Bizottságot, hogy péntekig nézze újra át, hogy a 17 magyar jogállamisági vállalásból mennyit végzett el Magyarország megfelelően. November végén már volt egy jelentése erről a Bizottságnak, de most további pontosítást kértek a tagállamok.

Elmaradt a szavazás a globális minimumadó bevezetéséről, itt a magyar kormány szintén egyetlenként fenyegetett előzetesen vétóval.

Forrás: 444.hu

53 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Az mára már kiderült, mit tud az orbáni-gazdaságpolitika az eu-s pénzek nélkül.
Ezen csak egy kormányváltás segíthet.
Az a baj, hogy ha az ellenzék kevésbé becstelen is, nem sokra mennénk velük.
Elég reménytelen és kétségbeejtő a helyzet.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
Az mára már kiderült, mit tud az orbáni-gazdaságpolitika az eu-s pénzek nélkül.
Ezen csak egy kormányváltás segíthet.
Az a baj, hogy ha az ellenzék kevésbé becstelen is, nem sokra mennénk velük.
Elég reménytelen és kétségbeejtő a helyzet.
Macskaszem
@simmering73: Ha huzamosabb ideig nem kapnak semennyi pénzt, akkor simán kiléptetik az országot az unióból, és É-Korea szintre süllyesztik. Ha kapnak, akkor meg ellopják.
Nekünk így is, úgy is sz@r lesz ha nem tudunk a geci hordától megszabadulni.
Qqberci
@Maccska: Vétó van - pénz nem lesz...
Macskaszem
@KisTehen: Mért, nem kell?
80 % az államadósság, kinai hitel, ázsiai hitel, ruszki hitel. Az ukrán hitel már lepkefing ezekhez képest.
Nessy
@KisTehen: Miért ne kellene? Van itt már annyi, Orbán által felvett titkosított hitel, hogy pár generációnak lesz törleszteni valója!
Qqberci
"Varga vétója egyben azt is jelentette, hogy a tagállamok levették a napirendről a magyar helyreállítási terv elfogadását. "

Megszivatják a vétógörényt... Csak sajnos mi is szívunk vele...
Macskaszem
@KisTehen: Ennek legalább van értelme. A kínai vasútnak nincs. 2000 ezer év a megtérülési ideje.
Nessy
@sgl: Ellenzéki hiszti! Biztos a libsi kutakra írják csak ki, hogy az üzemanyag elfogyott! Ja, hogy a többin sincs? Hát, tévedni emberi dolog!
Gazella
@KisTehen: hülye vagy 1 bites. Az orosz, kinai, azsiai hitelek.
Ezek a felsorolt hitelek a GECID hatvani erődjét erősiti. Ezekből a hitelekből a nép egy fillért nem lát..
verőce21
Nagyon helyes, hogy megvétózta a hoholoknak felveendő hitelcsomagot...!
Mi felajánlottuk, hogy segítünk, kifizetjük nekik zsebből a ránk eső támogatást, de közös hitelt nem veszünk fel, amiért egyetemleges adósok vagyunk...!
Nessy
@KisTehen: Amennyi eddig szőrén, szálán eltűnt kis hazánkban, Orbánék oligarchái haverjai, családtagjai finanszírozására, osztogatásra, urizálásra, stb. ahhoz képest aprópénz!
sunoge
Tényleg nem értik az ostoba fidesz hívők, hogy az uniós tagságunkhoz tartozó vétón kívűl semmilyen potenciálunk nincs???
Húzogatják az oroszlán bajszát nagy arccal és leszarják, hogy a nép beledöglik, hiszen ők akkor is kifacsarják a pénzt tőlünk, ha csak egy szemétdomb marad itt, amin viszont ők uralkodnak. Tényleg azt gondolják, hogy van egy alternatív világ, és Matolcsy is csak viccel, mikor súlyos gazdaságpolitikai problémáról beszél? (Amiben persze neki is benne van a keze, csak közben felébredt)
Hogy lehet így tönkretenni egy ilyen nagyra hivatott országot ilyen sehonnai, rongy vezetőkkel???
Fideszes idióták, nektek tényleg az orosz modell kell???
sunoge
@Shikari: Te súlyosan beteg vagy, vagy csak ovis szinten állsz. Szánalmas.
sunoge
@Maccska: Ismételgesd csak, hátha igaz lesz. Nem lesz.
Pálinkás Pál
@Shikari: még nem talált meg a moszad,román csicska?...akkor retteghetsz tovább, mellesleg a mi vétónk szart sem fog érni..mert egyszerű minősített többséggel el fogják fogadni...akkor lesz nektek szar világ, putyulinak már nem lesz rátok szüksége,..még a végén a kolostormalac is kiesik a karmelita erkélyéről...
Jozefina
Varga egy seggfej, aki ki sem lát ki Orbán hátsójából!!! Ha lenne vér a pucájában már régen lemondott volna!!! De nincs és ha nincs egyszerűen el kell zavarni Őket!!! Az EU meg egy idóta társaság, ha egyetlen fillért is bármilyen jogcímen adnak ennek a tolvaj bandának!!!?
kereső
@KisTehen: 27 tagországra jut a 18 milliárd euro. Magyarországnak "járó" felfüggesztett támogatások összege 13,4 milliárd eur. Miről hadoválsz te szerencsétlen orbán barma? a maccska komáddal együtt- hogy másznátok vissza a fára a többivel együtt.
verőce21
Mondják meg az EU-ban, mennyi hohol támogatás jutna ránk, és majd annyival kevesebb uniós támogatást követelünk eutól...! :)

(De egyelőre úgy néz ki, hogy az összes nekünk járó kohéziós pénzt Ukrajnának szánták...!)
justhpeter
Varga újabb szöget vert be a kormány koporsójába. A végső eltemetésig az agónia zavartalanul folytatódik.
verőce21
Mi vagyunk Ukrajna legnagyobb háborús pénzügyi támogatói...!
namihami
Állami feladat a hazánk nemzetközi jóhírének állandó növelése. Lassan Miskánk is ""arca"" lesz ennek a küldetésnek.
Eladott Ország
Varga idióta! Köpd szembe magad, hazaáruló féreg vagy! Neked is a vádlottak padján van a helyed, szellemi, toprongy nyomorult, fideszes csicska!
balos
Ha lenne a fideSSben egyetlen nemzethy érzelmű,akkor már nem fideSSnek hívnák a tömeggyilkosainkat!
Gazella
Igazán elkell venni Magyarországtól a vétójogot.
Gazella
Varga kaka aláirtad a fidesz halálát. Most már sehogy nem fog jönni EU pénz.
Csizmás Kond
Igaza van, aki akar az adjon de ne kötelezzenek senkit hogy egy bohóc háborús vágyainak a kielégítésére költse a pénzét.
orsos vendel
a fideSS menjen a qva anyjaba, 2/3 dönt !!!
vacsi
"A 18 milliárd eurót az Európai Bizottság hitelként vette volna fel. Hivatalosan a magyar kormány ezzel nem ért egyet, ehelyett azt javasolta, hogy a 27 tagállam egyenként kössön kétoldalú hitelmegállapodásokat az ukrán kormánnyal."
Ez így tisztességes!
vacsi
@KisTehen: Nem csak ezért nem kell! Úgy ne vegyünk fel hitelt, hogy egyetemlegesen törleszjük... Mit gondoltok, fogja mindenki fizetni?!
sunoge
@Maccska: Mert ugyan jár, de nem minden körülmények között. Ha nem tartod be a klub általad is aláírt/elfogadott szabályait, ha minden módon keresztbe teszel, a kapott pénzt nem a megállapodottak szerint költöd el, hanem ellopod önös céljaidra, ráadásul az asztalra szarsz, akkor örülj, hogy nem vágnak pofán, hanem csak nem adják oda a pénzt.
kulabombaafityiszre
@Shikari: ma, 15:26
Milyen pénzünket te szerencsétlen.Az orbán és bandája pénze,ti csak a vonyító slepp vagytok.
verőce21
Megdöbbentő, hogy 26 ország belemenne az örökké tartó adósságba és a saját országa megszüntetésébe. Még a lengyelek is...
Ukrajnában semmi fedezet nincs már, amerikaiaké az összes...!

Nagyon bátor tett ez a magyar kormánytól...!
bencemacska
@sgl: Szvsz olyan olaj került a finomítóba - a kakadu szakértése folytán, amitől az feldobta a talpát! Eddig napok kellettek a kijavításához, most már hetek!
De lehet, hogy kimúlt?
Sziszifusz
@verőce21: 15:39

Nagyon gyáva tett ez a magyar kormánytól, pontosabban O.Viktortól. Nincs bátorsága ellenszegülni a Putyini érdekeknek.
Saját önös, nem tudni milyen érdekei miatt, beáldozza a magyarok jövőjét.
bencemacska
@KisTehen: És abból a 18 milliárdból mennyi jutna rád?
Ki tudod számolni? Mert akkor azt is tudnád, hogy ennek hányszorosát sikkasztja el a qurmányod évente, CSAK EU PÉNZBŐL.
kereső
@vacsi: Egyrészt- ez a vétó erkölcsileg vállalhatalan.
2./ a tagországonkénti hitelmegállapodások sokkal bonyolultabbá teszik a támogatás eljutását Ukrajnába, amelynek a működéséhez égetően szüksége van erre a forrásra.
3-/ a magyar kormányt ismerve/ orbán &Co maffia/ igy nyerészkedni akar- a kondiciók(kamt, rendelkezésre tartás, bank kijelölés a folyósitásra)
4./ ha ehhez a tagországpknak maguknak kell hitelt felvenni, az sokkal rosszabb kamat feltételekkel kell szembe nézniük, mint ha a gitel felvétel mögött egy erős gazdasági tömb áll.

Na, mi ebben a vétóban, és kormányjavaslatban a "tisztességes"???
bencemacska
@KisTehen: Nos bebizonyítottad, hogy számolni nem, de másokat - alaptalanul, bizonyíték nélkül - vádolni tudsz!
T-Boly
Na hol van a százötvenhatezernyóccmillió óriásplakát, hogy " EZEK TETTÉK TÖNKRE MAGYARORSZÁGOT "
Hülye impotens ellenzék !
-
Csak mondom: Én jól érzem magam és a kedves családom is !

Hát igen ! A barmokat meg még jobban meg kellene szívatni a pohos és bandájának !
Én mondom,hogy igenis minden nagyon jól alakul. Hiszen áprilisban ezt ígérték !!!
Vagy neeeem??
Eladott Ország
Varga Mihály, a könyvelő, akit távol tartott Orbán eddig a politikai csatározásaitól. Csak hát elfogytak a hiteles szakemberek a fidesz körül, így a legkevésbé lejáratott könyvelőjét is elő kell vennie. Hogy mennyit bukunk, az Orbán számára mindegy, ez már a norvég alap, azóta kb 90 milliárdos elbukása óta látszik. A hatalom megtartása és a felelősségre vonás elkerülése a fidesz számára bármit megér, ha kell, embert is ölnek érte (vagy pár gyanús eset alapján, már meg is tették) Ha kell, bármennyi magyart feláldoznak, a saját szavazóikat is beleértve, csak nehogy elveszítsék a hatalmat, mert akkor egyenes út a vezető embereiknek a börtönbe. Ez a hozzáállás azért sok mindent megmagyaráz. Nyilvánvalóan nem magával b@szik ki, hiszen, ha nem tudja ellopni ezt a pénzt, már nem is érdekes - csak az a baj, hogy a mi pénzünkről mond le.
Valamiért ez jutott eszembe a cikkről ...
uploads.disquscdn.com/images/7cbe312a4ef1aa8f521c94e765555c1e1ece1a2fce6abda46239fbb12b35cd6a.png?w=800&h=140
CsipkeRózsa
@KisTehen: 15:45

Nem Magyarország kapja!
T-Boly
Mostanság a hülye vargát,meg az éleslátásáról híres matolcsit tolják előtérbe ,hogy ők mondják el mennyire rendben van az ország. A gyáva nyúl,a főkolompos hátul sunyít és elereszt néha egy -két rengeteg Himalája nagyságú hazugságot.
Gyurka80
@Horizont: Te vagy hülye, hogy azoknak az ukránoknak adnál pénzt ahol úgy bánnak a magyar és egyéb kisebbséggel. És mi van a jogállamiságukkal, vagy az csak nálunk számít?!
vacsi
@kereső: "a tagországonkénti hitelmegállapodások sokkal bonyolultabbá teszik a támogatás eljutását Ukrajnába" - na és? Mi így tudunk csak segíteni . nem a saját kárunkra.
" sokkal rosszabb kamat feltételekkel kell szembe nézniük, mint ha a gitel felvétel mögött egy erős gazdasági tömb áll." Ez lehetséges, de mint már mondtam, mi így tudunk segíteni. Viszont ekkor a visszafizetést is mi teljesítjük - míg ellenkező esetben egyetemlegesen felelünk érte - és mit gondolsz, mind a 26 ország fizetni akar majd? Tőlünk meg semán levonják, hisz eddig sem fizették ki, ami jár! Mert csak azt kérjük!
Na, még mindig úgy látod, hogy nem tisztességes?!
Tunes1106
Rühellem viktorkát meg a narancsosokat még helyeselnék is nekik a vétóért. De nem a magyarok érdeke miatt vétóztak az tuti! Normális ember ország nem veri magát hitelbe ,ezért a mocskos korrupt soviniszta , zsidóbérenc amerika segnyaló fukrajna állam miatt!!!
Toller Béla
Nem értem a pénzügyminsiztereket, meg a többit ! Tessék, ez van, csak nem a magyarok mentségein gondolkodtok még most is ?
rokker33
Magyarország eddig is segitette ukrajnát a gigahitelt az unokáink is fizetnék életük végéig! Minden egyes ország úgy segitsen ahogyan tud! Nem kell az usatol a felesleges kamatos kamattal megáldott hitel ezzel eladjuk magunkat az usának vagy akitől felvesszük a pénzt és soha többet nem leszünk szabadok! Jól tették ja és minek nekik q pénz míg a háború tart? Úgysem a gazdaság növekedésére fogják költeni!
kereső
@vacsi: Már irtam máshol, másnak- de akkor neked is, mert úgy látszik kis elefánt vagy)nehezen tanul, könnyen felejt)- a hitel törlesztése az utalandó támogatásokból kerül levonásra, tehát. mindenki fizet. Az meg amit orbán mond, nettó hazugság- ezért kár volt megismételned, amit irtam- mert cáfolni nem nem cáfoltál.
Gyurka80
@Horizont: A hülyék sajátja, hogy mindenki más hülye! Hogy ne halj meg hülyén nézd meg ezt: www.youtube.com/watch?v=XaSBK2gzZ3E
VASTAGBŐR
@durbincs: maximum a fogyatékkal elő rákos oltás/szellemileg sérült fideszes kurva anyád :)
teuton
@Gyurka80: Erdekes, hogy a "rendörök" mint arc es nev nelkül szerepelnek. Statisztak??? Egyebkent az a velemenyem, hogy örüljenek nem Putyinnal tüntettek, ott eles lövedekkel löttek volna es Sziberiabol nem tertek volna soha vissza...
teuton
Mghogy Varga vetozott... Miota lehet ba fitymaszosoknal barkinek sajat velemenye? Vegrehajtotta a fönöke utasitasat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.